Αναπάντητο άφησε το ερώτημα ποιά μέτρα θα πάρει για την εξάλειψη των σκανδάλων παιδεραστίας στους κόλπους τη καθολικής εκκλησίας ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ιρλανδία.Είναι η πρώτη επίσκεψη του Ποντίφηκα στη χώρα μετά από 39 χρόνια. Η αποκάλυψη απανωτών σκανδάλων παιδεραστίας στην καθολική εκκλησία της Ιρλανδίας δεν έχει τύχει ουσιαστικής αντιμετώπισης από το Βατικανό, εδώ και μια δεκαετία. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Λίο Βαράντκαρ, στη συνάντηση που είχε με τον Ποντίφικα, τόνισε πως η σημερινή Ιρλανδία είναι μια διαφορετική χώρα απ αυτή που ήταν το 1979. Έχει νομιμοποιήσει το διαζύγιο, την έκτρωση και τον γάμο των ομοφυλοφίλων, θέματα που αποτελούν ταμπού για τους καθολικούς.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός κάλεσε τον Πάπα να ανακοινώσει τα μέτρα που θα λάβει για την αποτροπή σκανδάλων, τα οποία υποσκάπτουν τα θεμέλια του Καθολικισμού. Αντ’ αυτού ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε μεν δημόσια τη ντροπή του για τους κληρικούς που ενέχονται σε σκάνδαλα παιδεραστίας, δίχως ωστόσο να αναφερθεί στην τιμωρία τους. Το γεγονός στηλιτεύεται από οργανώσεις των θυμάτων και από κοινωνικούς φορείς.

500.000 πιστοί σε ανοιχτή λειτουργία

Κατά την δεύτερη ημέρα τη επίσκεψής στην Ιρλανδία, ο Ποντίφικας επισκέφθηκε τον ιερό για τους καθολικούς τόπο προσκυνήματος Knock Marian, όπου σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση εμφανίστηκε η Παναγία. Το απόγευμα θα τελέσει λειτουργία στο Πάρκο Φοίνιξ του Δουβλίνου με την συμμετοχή 500.000 πιστών.

Σημειώνουμε πως το 1979, κατά την λειτουργία του Πάπα Ιωάννη Παύλου II, το πλήθος είχε ξεπεράσει το 1.5 εκατ. Πρόκειται για μία σύγκριση που επιβεβαιώνει το συμπέρασμα του ιρλανδού πρωθυπουργού, πώς όντως η Ιρλανδία του σήμερα δεν έχει καμιά ομοιότητα με εκείνη του χθες.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ