Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος εκπροσώπησε, σήμερα Παρασκευή 16 Αυγούστου, την Ελληνική Κυβέρνηση, στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, παρουσία του Τούρκου Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση, ο κ. Γεροντόπουλος δήλωσε ότι «εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε στη φιλία και συνεργασία των λαών της περιοχής και τα σημερινά εγκαίνια το αποδεικνύουν».

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα εξής : «θα ήθελα πρώτα απ’ όλα, να καλωσορίσω εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, τον κ. Ομέρ Τσελίκ στην Ελλάδα, με την ευκαιρία των εγκαινίων του ανακαινισμένου Μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον καθένα να γνωρίζει και να τιμά την ιστορία του και να προτρέπει και άλλους να την γνωρίσουν καλύτερα.

Το Μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ έχει, πλέον, και μέσα από τις πρόσφατες εργασίες ανακαίνισης του, μετατραπεί σε ένα χώρο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να έχει άμεση επαφή με τα στιγμιότυπα ζωής και ιστορίας που συνθέτουν την προσωπικότητα του θεμελιωτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ υπήρξε μια σημαντική ιστορική προσωπικότητα. Δεν θα πρωτοτυπήσω, ασφαλώς, αν αναφερθώ και σε έναν Έλληνα μεγάλο πολιτικό ηγέτη εκείνης της εποχής, τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η ύπαρξη στην Θεσσαλονίκη, την καρδιά της Μακεδονίας, ενός Μουσείου για τον Κεμάλ Ατατούρκ, ανοιχτού σε όλο το κοινό, είναι σήμερα δυνατή και για λόγους που σχετίζονται με το όραμα των δύο αυτών ηγετών.

Ελπίζω το Μουσείο, μετά τις εργασίες ανακαίνισης που έχουν γίνει σε ένα ιστορικό κτίριο, να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη προσφέρεται για την καλύτερη κατανόηση της περιοχής των Βαλκανίων και της μακράς ιστορικής της διαδρομής».

Δηλώσεις ΥΦΥΠΕΞ Κυριάκου Γεροντόπουλου για τα γεγονότα στην Αίγυπτο

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, απαντώντας, σήμερα, στην Θεσσαλονίκη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα όσα διαδραματίζονται στην Αίγυπτο, δήλωσε τα εξής:

«Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην Αίγυπτο. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον Πρέσβη μας, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και με τους εκπροσώπους των εκεί ελληνικών κοινοτήτων και ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις. Παρακολουθούμε, συνεχώς, την κατάσταση και πιστεύω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι Έλληνες της Αιγύπτου».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη σχεδίου απομάκρυνσης των Ελλήνων σε περίπτωση ανάγκης, ο κ. Γεροντόπουλος απάντησε ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτή την στιγμή, αλλά ασφαλώς και υπάρχει σχέδιο για την περίπτωση που χρειαστεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ