ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συμπληρώνονται φέτος 190 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Όπως είναι γνωστό, τότε διαμορφὠθηκε ένα μεγάλο κύμα φιλελληνισμού στην Ευρὠπη, το οποίο και στήριξε παντοιοτρόπως τον απελευθερωτικό μας αγώνα.

Οι Βαυαροί φιλέλληνες με επικεφαλής τον τότε διάδοχο του θρόνου και μετέπειτα Βασιλέα της Βαυαρίας Λουδοβίκο τον Α’ διέθεσαν χρήματα και στρατὀ για να βοηθήσουν τους έλληνες συμπατριώτες μας. Στο φιλελληνισμό του Βασιλέα Λουδοβίκου επίσης οφείλουμε και το γεγονός της παραχώρησης το 1828 της Σαλβάτορκιρχε του Μονάχου στην Ορθὀδοξη Εκκλησία για να τελούν εκεί οι έλληνες ορθόδοξοι πιστοί τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Αλλά και τα Προπύλαια στην Königsplatz και τα λοιπά μνημεία ελληνικής αρχιτεκτονικής και τεχνοτροπίας, που κοσμούν το Μόναχο, οφείλουν την ύπαρξή τους στον φιλέλληνα Βασιλέα Λουδοβίκο Α’.

Όλοι εμείς, οι ελληνορθόδοξοι πιστοί του Μονάχου έχουμε κάθε λόγο να τιμούμε αυτή τη μακρόχρονη ελληνοβαυαρική φιλία και να συσφίγγουμε με κάθε ευκαιρία τους δεσμούς μας με τη βαυαρική κοινωνία.

Κατά αγαθή συγκυρία, ανήμερα στις 25 Μαρτίου 2011, θα βρίσκεται στο Μόναχο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος.

Με αφορμή την επέτειο των 190 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης και την έλευση του Σεβασμιωτάτου στην πόλη μας, θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, την

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011, στις 1 μ.μ.,

χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο Πνευματικό μας Κέντρο.

Στην εορταστική αυτή εκδήλωση θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους επίσημοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας. Η Υπουργός Αιμιλία Müller θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό, ενώ ο διευθυντής της Γλυπτοθήκης Μονάχου, κ. Wünsche θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.

Πανηγυρική εορταστική δοξολογία για την εθνική μας επέτειο θα τελεστεί και στους δύο ναούς μας στο Μόναχο και την Κυριακή 27 Μαρτίου 2011 μετά τη Θεία Λειτουργία.

Προσκαλούνται οι εκπρόσωποι των Ελληνικών και Ελληνογερμανικών Οργανισμών και Συλλόγων Μονάχου και όλοι οι ελληνορθόδοξοι πιστοί του Μονάχου να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις αυτές.

Με ευχές

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας
π. Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ