Συνομιλίες για την κατανομή προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο διεξάγονται στο Παρίσι σε επίπεδο υπουργών της ΕΕ μετά από γαλλογερμανική πρωτοβουλία. Στο τραπέζι πρόταση για εθελοντική κατανομή προσφύγων.Η Γερμανία τάχθηκε για μια ακόμα φορά υπέρ δεσμευτικών ποσοστώσεων. Πρόσφατα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε ανθρωπιστικό καθήκον τη διάσωση των μεταναστών στη θάλασσα, ενώ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πρότεινε μια συμμαχίας των προθύμων για την κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ.

Ό,τι δεν κατάφεραν οι Ευρωπαίοι, την περασμένη Τετάρτη στον Ελσίνκι, στο καυτό θέμα του μεταναστευτικού, ήτοι συνδρομή στη Μεσόγειο και ανακατανομή των μεταναστών στις χώρες μέλη, το επιχειρούν για ακόμα μια φορά σήμερα στο Παρίσι. Η πρωτοβουλία για την έκτακτη σημερινή συνάντηση, ανήκει σε Παρίσι και Βερολίνο και στοχεύει στην αναζήτηση μιας προσωρινής λύσης, σε εθελοντική βάση, για την κατανομή των μεταναστών μεταξύ των χωρών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

Γαλλογερμανικό σχέδιο σε αναζήτηση πλειοψηφίας

Σε συνεργασία με τη φιλανδική προεδρία και στην προσπάθεια να αποφευχθεί μια οδύσσεια πλοίων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, Γαλλία και Γερμανία υπέβαλαν ένα προσωρινό σχέδιο, που ελπίζουν να εγκριθεί σήμερα. Πρόκειται για ένα κείμενο που υπενθυμίζει ορισμένες από τις ανθρωπιστικές αξίες της ΕΕ. Ωστόσο έως αργά σήμερα το μεσημέρι το κείμενο δεν μπόρεσε να διασφαλίσει ομοφωνία, γίνεται μια προσπάθεια για την εξασφάλιση μιας σχετικής πλειοψηφίας.

Εν τω μεταξύ ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει την άσκηση πιέσεων. «Αρκετά» δήλωσε σε μήνυμα προς τον Γάλλο ομόλογό του Καστανέ. «Δεν μπορούν Γαλλία και Γερμανία ν’ αποφασίζουν μόνες τους για τη μεταναστευτική πολιτική». Μετά το «Ακουάριους», οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και «SOS Μεσόγειος» δήλωσαν σήμερα ότι ναύλωσαν ένα νέο πλοίο το «Ocean-Viking» που ξεκινά τις περιπολίες στη Μεσόγειο για τη διάσωση μεταναστών.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ