Λίγες μέρες πριν από την σύνοδο κορυφής της ομάδας G7 στο Μπιαρίτζ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται στην θερινή του κατοικία στο Μπεργκανσόν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.Επιθυμία του Εμανουέλ Μακρόν είναι να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι θέσεις της Ρωσίας για τα μεγάλα διεθνή θέματα. Έτσι η σημερινή συνάντηση πέντε ημέρες πριν από το G7, απ’ όπου η Ρωσία έχει αποκλεισθεί μετά την προσχώρηση της Κριμαίας, έχει το νόημά της.

Με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη για τα πυρηνικά και την αναζωπύρωση των επιθέσεων Μπασάρ Ελ Ασαντ στη Συρία με την υποστήριξη της Μόσχας, ο Γάλλος Πρόεδρος δείχνει αποφασισμένος να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή.

Σημαντικές οι γαλλορωσικές σχέσεις

Συρία, Ιράν, Ουκρανία και η αλλαγή του κλίματος αναμένεται ότι θα είναι τα μεγάλα θέματα της σημερινής συζήτησης. Βέβαια κανείς δεν ξέρει εάν πίσω από τα τείχη του κάστρου της Μπεργκασόν, θα γίνουν αναφορές και στην εσωτερική ρωσική πολιτική όπως στις διαδηλώσεις για τον αποκλεισμό υποψηφίων από το δήμο της Μόσχας.

Παρά τις έως τώρα περίπλοκες σχέσεις των δύο πολιτικών, μετά μάλιστα από τα ρωσικά fake news κατά την εκλογή του Γάλλου Προέδρου, ο Μακρόν, ακολουθεί μια ρεαλιστική πολιτική θεωρώντας ότι οι γαλλορωσικές σχέσεις είναι «ουσιώδεις και απαραίτητες» όπως άλλωστε δηλώνει το περιβάλλον του.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ