Μικρό καλάθι κρατούν Ελλάδα και Τουρκία ενόψει της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως πριν την συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.Στόχος της Άγκυρας να δείξει στην πλευρά Μπάιντεν ότι καλώς προχωρούν οι συνομιλίες με την Ελλάδα. Χωρίς βέβαια να έχει επιλυθεί κάτι, είτε να έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος ή σύγκληση έστω και σε ορισμένα θέματα. Στον τουρκικό τύπο η συνάντηση περνάει στο περιθώριο ως μια από τις πολλές επαφές που θα έχει ο Τούρκος Πρόεδρος. Κλειδί για τις εξελίξεις και στα ελληνοτουρκικά και πρωτίστως στην τουρκική οικονομία όπως άλλωστε τονίζουν οικονομολόγοι στην Άγκυρα, θα είναι το κλίμα στην συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν.

Η Ουάσιγκτον έχει δώσει τα δικά της μηνύματα ζητώντας την απομάκρυνση των S-400 από τουρκικό έδαφος. Φημολογίες αναφέρουν την κατάληξη του αμυντικού πυραυλικού συστήματος ακόμη και στο Αζερμπαϊτζάν ή την βάση Ιντζιρλίκ. Πάντως τις τελευταίες μέρες δεν ακούγονται από τους αξιωματούχους ούτε τον ίδιο τον Πρόεδρο της Τουρκίας κουβέντες για ενεργοποίηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Κερασάκι στην τούρτα η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Μάλιστα ο Χουλοσί Ακάρ από την Ιταλία δήλωσε ότι μπορεί να βρεθεί μια λογική και αποδεκτή λύση. Η Άγκυρα θα προτάξει την προσφορά της στο ΝΑΤΟ, Αφγανιστάν, Λιβύη Συρία. Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι S-400 και τα F35. Αυτό που ταλανίζει τις σχέσεις των δυο χωρών είναι η στήριξη της Ουάσιγκτον στους Κούρδους του ΥΡG. Οι συγκρουόμενες θέσεις των δύο χωρών για το βόρειο Ιράκ έχουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας. Κερασάκι στην τούρτα η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ελπίζει να βρεθεί ένας τρόπος συμπόρευσης με την διοίκηση Μπάιντεν ακόμη και μην λυθούν όλα τα θέματα.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ