O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα, 15.5.2013, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου ‘Αmerican Hellenic Institute’ (ΑΗΙ).

Ειδικότερα δέχθηκε τους:

– κ. Nick Larigakis, Πρόεδρο και Διοικητικό Εκτελεστικό Διευθυντή του AHI,

– κ. Kostas Alexakis, Μέλος ΔΣ του AHI,

– κ. Leon Andris, Μέλος ΔΣ του AHI,

– κ. Gus Andy, Μέλος ΔΣ του Ιδρύματος του AHI, και

– κα Georgea Polizos, Βοηθός Σύμβουλος του AHI.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω.  Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί επαναλαμβάνομε αυτή τη συνάντηση και θέλω να σας συγχαρώ για ό,τι κάνετε, την προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε πάρα πολλούς τομείς και σε τομείς αμέσου εθνικού ελληνικού ενδιαφέροντος.  Και αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας σε μια περίοδο που η Ελλάδα καταβάλλει πολλές δυνάμεις να ξεπεράσει αυτή την κρίση και πρέπει να σας πω ότι εξ υπαρχής ήμουν από τους αισιόδοξους ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση. Παρόλο ότι οι θυσίες είναι μεγάλες και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα πλήρωσαν και πληρώνουν μεγάλο τίμημα. Αλλά ήταν μια μάχη που έπρεπε να τη δώσουμε, τη δίνουμε και βλέπω ότι φέτος τα πράγματα κινούνται και ίσως τον επόμενο χρόνο  είμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ’ότι είμαστε σήμερα.

Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεργία των νέων.  Και νομίζω ότι αυτό απασχολεί και σας, στις προσπάθειες που κάνετε να προσελκύσετε προς την Ελλάδα επενδύσεις ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών και θέλω πάλι να σας ευχαριστήσω γι’αυτό.

Είδα και την εύστοχη διαμαρτυρία που κάνατε και τη στάση που κράτησε ο Πρόεδρος Ομπάμα σε σχέση με τις τουρκοισραηλινές σχέσεις.  Και βέβαια, ο Πρόεδρος Ομπάμα έπρεπε να σκεφθεί ότι βεβαίως οι τουρκοισραηλινές σχέσεις που τον απασχολούν, αλλά από την άλλη μεριά έχουμε και 30.000 τουρκικό στρατό κατοχής στη Δημοκρατία της Κύπρου.

Και πάλι σας καλωσορίζω, να είστε καλά, να είστε δυνατοί και να προωθείτε όλες αυτές τις πολυεπίπεδες σχέσεις Ελλάδος-Αμερικής.  Εσείς έχετε δύο πατρίδες, εμείς είμαστε εδώ στην Ελλάδα, αλλά σκεφτόμαστε και εσάς που διαπρέπετε στη δεύτερη μεγάλη πατρίδα.

ΝΙCKLARIGAKIS (Πρόεδρος AHI):  Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς σας ευχαριστώ και πάλι για τη θερμή υποδοχή.  Κάθε χρόνο μας τιμάτε που μας δίνετε την ευκαιρία να σας επισκεφθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα που μας απασχολούν από κοινού.  Όπως γνωρίζετε, ερχόμαστε κάθε χρόνο τέτοια εποχή μια αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του American Hellenic Institute.  Φέτος έχουμε και την καινούργια γενιά, που είναι η κυρία Γεωργία Πολύζου, που είναι στο γραφείο μας και έχει αποφοιτήσει από το πρόγραμμα που έχουμε κάνει με τους φοιτητές.

Μας τιμάτε ιδιαίτερα που γνωρίζετε τις δραστηριότητες τις οποίες προωθούμε στην Αμερική.  Όπως βλέπετε, δεν παύουμε ποτέ ο,τιδήποτε περνά από το χέρι μας να το τονίζουμε και να το προωθούμε.  Και όσον αφορά την αντίδραση που είχαμε προς τον Πρόεδρο Ομπάμα με το ισραηλινό θέμα, το είχαμε σκεφθεί πολύ, γιατί δεν γνωρίζαμε ποια θα ήταν η αντίδραση των αμερικανο-ισραηλινών οργανώσεων.  Και τελικά δεν υπήρχε καμία αντίδραση.  Και αυτό ήταν θετικό, ότι δεν το πήραν αρνητικά.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ