O Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου

O Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (Π.Σ.Η.Ε), κ. Χρυσόστομος Δήμου (Chris Dimou) είχε την καλοσύνη να δώσει, αποκλειστικά για την ‘ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ’, την ακόλουθη συνέντευξη, στην συνεργάτιδά μας κ. Θωμαϊδα Παριανού.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (ΕΓ): Κύριε Δήμου, πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας και με τι ασχολείστε επαγγελματικά ?

Χρυσόστομος Δήμου (ΧΔ): Κατά την 10ετή επαγγελματική μου σταδιοδρομία, κατείχα ανώτερες και ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε διεθνείς και πολυεθνικές εταιρείες σε Ελλάδα, Γερμανία, Δανία, Ελβετία και Η.Π.Α. Είμαι πτυχιούχος Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, από το Πανεπιστήμιο της Fulda (Φούλντα) Γερμανίας, στην Διεθνή Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Sheffield (Μεγάλη Βρετανία) και στην Διοικητική Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Bradford (Μεγάλη Βρετανία). Επιπλέον, κατέχω ειδικά διπλώματα ηγεσίας από τα Πανεπιστήμια Wharton (Γουόρτον) και Harvard (Χάρβαρντ) της Αμερικής.

Από το 2009 ανέλαβα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Roto Frank Aμερικής, θυγατρικής εταιρείας της ROTO FRANK A.E. Γερμανίας. Ο Όμιλος Roto Frank δραστηριοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα και έχει ιστορία εβδομήντα και πλέον ετών στην κατασκευή μηχανισμών κουφωμάτων. Απασχολεί δε πάνω από 4.000 άτομα σε όλον τον κόσμο και έχει ένα ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 700 εκατ. ευρώ.

ΕΓ: Πείτε μας λίγα λόγια για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, πότε ιδρύθηκε και ποιος είναι ο ρόλος του ?

ΧΔ: Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού (Π.Σ.Η.Ε.) είναι ένα νέο όργάνο, που ξεκίνησε έμπρακτα να σχεδιάζεται το 2003, έπειτα από επαφές της Ομάδας Πρωτοβουλίας με τις Ομοσπονδίες και τους ανά τον κόσμο Συλλόγους. Το 2006, συνήλθε η πρώτη συνδιάσκεψη, όπου ψηφίστηκε το πρώτο καταστατικό και με το Α’ Τακτικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2008, έκλεισε το πρώτο μέρος της οργανωτικής δομής των Ηπειρωτικών Οργανώσεων του Εξωτερικού. Με το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το Καταστατικό και τέλος τα Διοικητικά Πορίσματα, δημιουργήθηκε η βάση που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε δυναμικά στην υλοποίηση των στόχων μας.

Το Π.Σ.Η.Ε. είναι το γνωμοδοτικό και εισηγητικό όργανο προς την Ελληνική Πολιτεία για θέματα που αφορούν τους ανά τον κόσμο Απόδημους Ομογενείς Ηπειρώτες. Αποτελεί το κορυφαίο τριτοβάθμιο όργανο των Ηπειρωτών του Εξωτερικού, για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων όλων των Ηπειρωτικών Ομοσπονδιών και Ηπειρωτικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων ανά τον κόσμο. Απώτερος σκοπός του είναι α) η προβολή της Ηπείρου και της Ηπειρωτικής ταυτότητας στο Εξωτερικό, β) η δημιουργία Παγκόσμιων Δικτύων Δράσης διαφόρων ομάδων, όπως Νεολαίας, Γυναικών, Επιστημόνων, Επιχειρηματιών, κ.α., και γ) η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου αυτά καταπατούνται –ιδιαίτερα των συμπατριωτών μας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, εξασφαλίζοντάς τους έτσι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

ΕΓ: Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι του ΠΣΗΕ?

ΧΔ: Οι άμεσοι στόχοι έχουν να κάνουν κυρίως με την οργάνωση του Δ.Σ., τον στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των πορισμάτων του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου, την ανάπτυξη στενής συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Εμπορικά Επιμελητήρια της Ηπείρου. Ιδιαίτερα επικεντρωθήκαμε στην στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών για την καταγραφή της Ιστορίας και του Status Quo των Ηπειρωτών ανά τον κόσμο, την διενέργεια του προγράμματος Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, για την Ηπειρωτική νεολαία ανά τον κόσμο, και την διενέργεια του Πρώτου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ηπειρωτικής Νεολαίας.

ΕΓ: Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η ανάθεση των διδακτορικών διατριβών, σχετικά με την καταγραφή του Ηπειρωτισμού?

ΧΔ: Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή στο στάδιο του σχεδιασμού και υλοποίησης αυτής της τόσο σημαντικής πρωτοβουλίας, η οποία θα θέσει τις βάσεις για μία εμπεριστατωμένη ανάπτυξη του Πανηπειρωτισμού, μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένη δράση.

ΕΓ: Το πρόγραμμα Ελληνομάθειας είχε, μέχρι τώρα, απόλυτη επιτυχία. Θα συνεχισθεί αυτή η δράστηριότητα?

ΧΔ: Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο για πρώτη φορά υλοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2008 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, το παρακολούθησαν ως τώρα 75 Ηπειρωτόπουλα από όλο τον κόσμο. Ανακοινώσαμε, το 2008, την συνέχεια του Προγράμματος αυτού, μέσα από τους κόλπους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (Π.Σ.Η.Ε.), ούτως ώστε να ανταποκριθούμε στην μεγάλη ζήτηση που έχει πλέον αυτό το πρόγραμμα και από τις άλλες περιφέρειες, όπως κυρίως της Αμερικής και της Αυστραλίας.

ΕΓ: Πόσο δύσκολο είναι να προεδρεύει κανείς σε ένα παγκόσμιο όργανο το οποίο συμπεριλαμβάνει πάρα πολλές Ομοσπονδίες και Συλλόγους?

ΧΔ: Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε από καιρό τα κύρια πρόσωπα στις Ομοσπονδίες και στους Συλλόγους και αυτό βέβαια βοηθάει. Έχω την τύχη, λόγω επαγγέλματος, να ταξιδεύω συνεχώς σε διάφορα μέρη του κόσμου και έτσι μπορώ στα διάφορα meetings, όπου και αν βρίσκομαι, να προωθώ θέματα που αφορούν τον Ηπειρωτικό Ελληνισμό. Το βασικότερο όμως είναι η ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού καθώς και η συλλογική εργασία, για την υλοποίηση των σχεδίων αυτών.

ΕΓ: Με ποιους τρόπους μπορεί να φέρει κανείς τους απόδημους Ηπειρώτες πιο κοντά στην γενέτειρα ?

ΧΔ: Ένας από τους βασικούς στόχους του Συμβουλίου είναι να φέρει τους απόδημους Ηπειρώτες πιο κοντά στην γη της Ηπείρου. Κάθε τι που γίνεται, αποβλέπει σε αυτό τον σκοπό. Τα Προγράμματα Ελληνικής Γλώσσας, τα Ανταμώματα, τα Συνέδρια Νεολαίας, οι Οικονομικές Ημερίδες κ.α., έχουν σαν στόχο την γνωριμία και εξοικείωση των Ηπειρωτών του Εξωτερικού, και κυρίως των νέων Ηπειρωτικής καταγωγής, με την πατρίδα των προγόνων τους και την διάδοση της Ιστορίας και του πολιτισμού της γενέτειρας σε όλο τον κόσμο.

ΕΓ: Στην Ήπειρο γίνεται μία αναπτυξιακή προσπάθεια. Μπορούν οι απόδημοι και οι οργανώσεις τους να βοηθήσουν σε αυτό, και με ποιον τρόπο?

ΧΔ: Και βέβαια !! Μέχρι τώρα οι απόδημοι Ηπειρώτες βοήθησαν και ακόμη βοηθούν την πατρίδα τους την Ήπειρο. Ας κοιτάξουμε λίγο σε κάθε γωνιά της Ηπείρου, είτε στην θάλασσα, είτε στο βουνό, υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια κ.α., που έχουν γίνει από τους απόδημους Ηπειρώτες. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο προσπαθεί να δώσει κάθε βοήθεια σε αυτούς που σκέπτονται να επενδύσουν στην Ήπειρο. Με το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α.) για την Ήπειρο, υπογράφτηκε σύμφωνο συνεργασίας που αφορά την παροχή πληροφόρησης των Ηπειρωτών Εξωτερικού, σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Περιφέρεια της Ηπείρου, τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, καθώς και την παροχή υποστήριξης, προκειμένου να υλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Επίσης, απευθείας μετά το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο, συνάψαμε συμφωνία με την Γενική Γραμματεία Περιφερείας Ηπείρου (Γ.Γ.Π.Η.), ούτως ώστε το Π.Σ.Η.Ε. να συμμετάσχει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, αλλά και στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.), ως παρατηρητής. Πετύχαμε, έτσι, δύο σημαντικές συμφωνίες, οι οποίες θα μας δώσουν την δυνατότητα να εμβαθύνουμε τα δρώμενα στην Ήπειρο και να ενημερώνουμε καλύτερα τους Ηπειρώτες του Εξωτερικού για τις δυνατότητες αμέσων επενδύσεων.

Το Π.Σ.Η.Ε. επίσης αναπτύσσει μία άλλη σημαντική συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων, που αφορά την καταγραφή των Ηπειρωτών επιχειρηματιών ανά τον κόσμο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η προσπάθεια αυτή έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός παγκοσμίου δικτύου επιχειρηματιών. Η οργάνωση Οικονομικών Ημερίδων στο Εξωτερικό, με αντικείμενο την αναπτυξιακή πολιτική της Ηπείρου και των Επιχειρήσεων, αποτελεί ένα επιπλέον μέσο για την επίτευξη του σκοπού. Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι η συντονισμένη προβολή της Ηπείρου στο Εξωτερικό και η δημιουργία ενός Ηπειρωτικού Λόμπυ θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα επενδύσεις είτε σε συλλογικό είτε και σε ατομικό επίπεδο.

ΕΓ: Έξω από τα Ελληνικά σύνορα, οι απόδημοι έχουν δημιουργήσει μία ‘άλλη Ήπειρο’ σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει αυτή η ‘άλλη Ηπειρος’ στην πατρώα γη?

ΧΔ: Η διάθεση για προσφορά!!! Αυτό που βλέπουμε στο Εξωτερικό είναι ότι οι απόδημοι έχουν στο μυαλό τους την ιδιαίτερη πατρίδα και ακόμη πολλές φορές, την επιστροφή. Ως εκ τούτου, τους ενδιαφέρει και άμεσα η ανάπτυξη της Ηπείρου. Οι Οργανώσεις στο εξωτερικό ανανεώνονται με την συμμετοχή των νέων που είναι ενσωματωμένοι στις κοινωνίες που ζούνε, διαπρέπουν, δημιουργούν. Αυτό είναι απαραίτητο να συμβεί έτσι ώστε να αναδεικνύεται ένα διεθνοποιημένο προφίλ του ομογενή Ηπειρώτη.

ΕΓ: Πότε ετοιμάζετε το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρωτών Εξωτερικού?

ΧΔ: Το Β’ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικών θα γίνει στα Ιωάννινα από 29 μέχρι 31 Ιουλίου 2011

Κύριε Δήμου σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Θωμαϊς Παριανού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ