Ηλίας Δεμιρτζόγλου

Θωμαϊς Παριανού

Ο Ηλίας Δεμιρτζόγλου είναι Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Club of arts, literature and sciences of Greece UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και Πρόεδρος του Διεθνούς Φιλοσοφικού Φόρουμ. Είναι επίσης Καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, Σολίστ και Μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Είχε την καλοσύνη να μας δώσει την ακόλουθη συνέντευξη, για την οποίαν τον ευχαριστούμε.

Kύριε Δεμιρτζόγλου, το επιθετό σας παραπέμπει στον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Είναι όντως από εκεί η καταγωγή σας? Και το επίθετό σας σημαίνει κάτι?

Ηλίας Δεμιρτζόγλου: Το επίθετό μου είναι Δεμιρτζόγλου. Δεμίρ σημαίνει σίδηρος, οπότε το επίθετο είναι σαν να λέμε ‘Σιδηρόπουλος’. Όντως, κατάγομαι από την Μικρά Ασία, περιοχή της Καισαρείας. Από εκεί ήταν οι παππούδες μου και οι γιαγιάδες μου. Εγώ έχω γεννηθεί στην Νέα Ιωνία, όπου είχαν έλθει πρόσφυγες οι παππούδες μου. Το πατρικό επίθετο της μητέρας μου ήταν Δανιηλίδου και διέμεναν στα Σπάτα Αττικής. Ο παππούς μου, από την μεριά του πατέρα μου είχε πολεμήσει στη Μικρά Ασία, είχε μάλιστα πάρει και μετάλλια. Ο άλλος παππούς μου, από την μεριά της μητέρας μου, ήτανε στην φυλακή, δωροδόκησε δε κάποιον Τούρκο δεσμοφύλακα για να ελευθερωθεί.

Ξέρετε, η Καισαρεία, μαζί με την ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας, υπήρξε πατρίδα αγίων, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, ο Πατήρ Παϊσιος κ.α. και γενικά ένθεων ανθρώπων. Ευτυχήσαμε να έχουμε και εμείς ένα τέτοιο άτομο στην οικογένειά μας, Την Ελένη Δανιηλίδη, γιαγιά μου από την μεριά της μητέρας μου, η οποία έγινε γνωστή ως ‘η ευσεβής Ελένη από τα Σπάτα’.

Ναι, είναι γνωστό ότι στην γιαγιά σας εμφανίστηκε επανειλημμένως ο ίδιος ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος μεταξύ των άλλων, την προέτρεψε και την βοήθησε στο κτίσιμο του Ιερού Ναού της Αναστάσεως, γνωστού σήμερα ως ‘Ο Χριστός στα Σπάτα’.

Aς μιλήσουμε για την οικογενιακή σας κατάσταση και την καριέρα σας, πώς ξεκινήσατε?

Ο Ηλίας Δεμιρτζόγλου

Ηλίας Δεμιρτζόγλου: Είμαι παντρεμένος με 2 γιους. Ο μεγάλος είναι επαγγελματίας βιολιστής, ζεί και εργάζεται στην Κύπρο ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου και στο Μουσικό Εργαστήρι της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, στην οποία και παίζει. Ο δεύτερος παίζει κλαρινέτο, αλλά κάποια στιγμή άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό και στράφηκε στην πληροφορική, έχοντας ήδη φτάσει στην τελευταία τάξη του Ωδείου στο κλαρινέτο. Αποφοιτώντας λοιπόν από τα ΤΕΙ Μηχανολόγων, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της πληροφορικής και της ανάπτυξης δικτύων. Η σύζυγος μου είναι επαγγελματίας βιολίστα, καθηγήτρια στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, μαέστρος στην Ορχήστρα Hellenic Musica Viva (την οποία και ίδρυσε) και παίζει στην Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής.

Αποφοίτησα με άριστα και πρώτο βραβείο παμψηφεί από την τάξη κλαρινέτου του Ωδείου Αθηνών, με καθηγητή τον Χαράλαμπο Φαραντάτο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου εργαζομουν ως μουσικός στην Μπάντα του Ναυτικού, όπου και υπηρέτησα τη θητεία μου. Εν συνεχεία, εργάστηκα πολύ στο ελεύθερο Θέατρο και σε διάφορες ορχήστρες, όπου και είχα την τύχη να συνεργαστώ με συνθέτες όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Δημήτρης Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μιχάλης Ροζάκης και ο Θωμάς Μπακαλάκος. Από όλους τους ηθοποιούς που είχα την τύχη να γνωρίσω, θα ήθελα να αναφέρω τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Δάνη Κατρανίδη, Μάρθα Βούρτση, Σταμάτη Φασουλή και πολλούς άλλους. Παράλληλα δίδασκα σε διάφορα ωδεία και έπαιζα σαν έκτακτος στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, της οποίας είμαι μόνιμο μέλος από το 1985. Εδώ και 10 χρόνια είμαι καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Πείτε μας για την UNESCO και τις εμπειρίες σας ως Πρόεδρός της.

Ηλίας Δεμιρτζόγλου: Είμαι ιδρυτικό μέλος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλαδος, στον οποίο και προεδρεύω εδώ και 6 χρόνια.

Κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια να ενισχύσουμε τις Τέχνες και τις Επιστήμες, πάντα τηρώντας τις αρχές της UNESCO με υπευθυνότητα και μακριά από πολιτικές ή παρόμοιες σκοπιμότητες, σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Στα πλαίσια αυτά διοργανώνουμε διεθνή συνέδρια για τη Φιλοσοφία και τη Λογοτεχνία, διαγωνισμούς, εκθέσεις ζωγραφικής και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.

Ζούμε σε εποχές όπου το ζητούμενο, θα έλεγε κανείς, είναι η πνευματική εξαφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου. Εσείς, ως φορείς του πολιτισμού, πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε αυτό?

Ηλίας Δεμιρτζόγλου: Έχετε απόλυτο δίκιο. Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών του Ομίλου, που έγινε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, τονίσαμε ακριβώς αυτό. «Στην κρίση απαντάμε με τον πολιτισμό».

Πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω από ό,τι μέχρι τώρα, και αυτήν την εποχή συγκεκριμένα διοργανώνουμε ένα Διεθνές Συνέδριο για την Φιλοσοφία με θέμα «Οι καλύτερες φιλοσοφικές ιδέες εκπαιδεύουν, ενδυναμώνουν και ενώνουν την ανθρωπότητα». Άλλωστε, η Φιλοσοφία στην Ελλάδα γεννήθηκε.

Θα έχουμε μία εβδομάδα συζητήσεις σχετικά με την αναζήτηση τρόπων να βελτιώσουμε τη ζωή μας μέσα από την φιλοσοφία. Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας είναι ένα φλέγον θέμα, αλλά εάν οι ηγέτες δεν έχουν το κατάλληλο μορφωτικό υπόβαθρο, ποιο θα είναι το μέλλον του πλανήτη; Η παγκόσμια ιστορία, ακόμα και η πρόσφατη, είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα.

Έχουμε ξεκινήσει επίσης το Διεθνές Λογοτεχνικό Συνέδριο, το οποίο θα γίνει φέτος στην Αταλάντη στις 21.-23.10., ενώ για πρώτη φόρα έγινε πρόπερσι στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Το Συνέδριο, με τίτλο «Αδελφοποιημένοι Κόσμοι» αυτό είναι μία συνεργασία UNESCO και Διεθνούς Φιλοσοφικού Φόρουμ με τον Δήμο Αταλάντης. Γίνεται για την φιλία μεταξύ των λαών, η οποία φυσικά στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό ανταλλαγής απόψεων. Το δικό μας ζητούμενο είναι να αναδείξουμε και να προβάλλουμε και την Ελλάδα.

Ποια είναι η οργάνωση, η συμμετοχή και τα πρακτικά αποτελέσματα ενός τέτοιου Συνεδρίου?

Ηλίας Δεμιρτζόγλου: Το Συνέδριο είναι ένα πολιτιστικό γεγονός, όπου οι Σύνεδροι συζητάνε, είτε σε φιλοσοφικό, είτε σε λογοτεχνικό επίπεδο και ο καθένας παρουσιάζει την μελέτη του, τα ποιήματά του κλπ. Έτσι δημιουργούνται διεθνείς δεσμοί φιλίας. Εμείς από την μεριά μας τους ξεναγούμε στους αρχαιολογικούς χώρους- στην Αταλάντη για παράδειγμα, θα επισκεφθούμε τους Δελφούς. Ο σκοπός μας είναι να τους δείξουμε την Ελλάδα, αυτήν την άλλη Ελλάδα. Σ’ αυτήν την προσπάθειά μας έχουμε αρωγούς εξέχοντες ακαδημαικούς, όπως ο κ. Μουτσόπουλος, που συνέθεσε και τον ύμνο του Φόρουμ, σε στίχους του Κωστή Παλαμά.

Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο των συνεδρίων έχουν και πρακτικά αποτέλεσματα. Στο περασμένο Φιλοσοφικό Φόρουμ, οι σύνεδροι ψηφίσαν για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Τα φιλελληνικά αισθήματα που δημιουργούνται με τέτοιο τρόπο είναι η αφετηρία της ελπίδας μας για περαιτέρω υποστήριξη στα εθνικά μας θέματα.

Τα συνέδρια συνοδεύονται από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με κορυφαία φέτος την έκθεση ζωγραφικής «Όταν η Τέχνη φιλοσοφεί» στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Αθηνών.

Με χαρά μου διαπιστώνω ότι είστε στο πνεύμα των Αρχαίων Ελλήνων, που δεν διαχώριζαν τις Καλές Τέχνες στις εκδηλώσεις τους, αλλά τις συμπεριλάμβαναν όλες μαζί και τις έβλεπαν σφαιρικά. Αυτό θα χαροποιήσει πάρα πολλούς ανθρώπους του Πνεύματος στην Ελλάδα, γιατί πολλοί παραπονούνται ότι βρίσκουν κλειστές πόρτες από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου, όταν θέλουν να παρουσιάσουν τα έργα τους. Άρα, η UNESCO. είναι για αυτούς ο κατάλληλος χώρος στον οποίον μπορούν να απευθυνθούν, έτσι δεν είναι? Η δική σας σχέση με το Υπουργειο Πολιτισμόύ (ΥΠ.ΠΟ) ποια είναι?

Ο Ηλίας Δεμιρτζόγλου

Ηλίας Δεμιρτζόγλου: Εμείς έχουμε ανοιχτές τις πόρτες μας και καλούμε όλους να έρθουν, να συμμετέχουν και να μας πουν την άποψή τους, η οποία και θα ακουσθεί με κάθε προσοχή και θα καταγραφεί. Εμείς κάνουμε παρουσιάσεις όλων των ειδών των πνευματικών εργασιών, όπως βιβλίων, πινάκων ζωγραφικής, μουσικών έργων. Παράλληλα, προσπαθούμε να πάρουμε την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ. για κάποιες εκδηλώσεις μας αφιλοκερδώς, δυστυχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το ειρωνικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι έχουμε ήδη την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ. της ΡΩΣΙΑΣ.

Βέβαια, έχουμε την αιγίδα του προηγούμενου και του τωρινού δημάρχου της Αθήνας, (Ν. Κακλαμάνη και Γ. Καμίνη)- αιγίδες μόνο, δεν μιλάμε για άλλου είδους βοήθεια. Φέτος έχουμε την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Έχουμε επίσης την αιγίδα της κεντρικής UNESCO.

Κάθε είδους οικονομική ενίσχυση των εργασιών του Ομίλου και του Φόρουμ θα ήταν ευπρόσδεκτη, καθώς όλοι εμείς εργάζομαστε αφιλοκερδώς για να υλοποιηθούν αυτές οι προσπάθειες. Η υποστήριξη ιδιωτών όπως της εκδοτικής εταιρείας «Δομική», της ζωγράφου κυρίας Διακοβασίλη και της κυρίας Αμαράντου, ιδιοκτήτριας των ομώνυμων σχολών κομμωτικής, είναι ζωτικής σημασίας για το έργο μας. Θα ήθελα επίσης, να ευχαριστήσω τον κύριο Σπύρο Ευθυμίου από την ταβέρνα «Καλυψώ», που φροντίζει να φεύγουν οι σύνεδροι με τις καλύτερες εντυπώσεις για την ελληνική κουζίνα.

Και όλα αυτά γίνονται λοιπόν, αποκλειστικά από την Ιδιωτική Πρωτοβουλία ?

Ηλίας Δεμιρτζόγλου: Ναι. Το Διεθνές Φιλοσοφικό Φόρουμ και ο Όμιλος είναι ΜΚΟ, τις οποίες δημιουργήσουμε με προσωπικά κεφάλαια εγώ ως Πρόεδρος, ο Ρώσος Dr Igor Kondrashin ως Αντιπρόεδρος και ο Γεωργιανός Dr Αvtandil Μikaberize ως Γενικός Γραμματέας. Τα έξοδα καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τις συνδρομές των συμμετεχόντων. Αλλά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, πάμε πολύ καλά. Ξεκινήσαμε παραρτήματα του Διεθνούς Φιλοσοφικού Φόρουμ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στον Καναδά μάλιστα, ο υπεύθυνος του παραρτήματος Βορείου Αμερικής, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει ιδρύσει διεθνή οργάνωση για την προστασία των παιδιών, δημοσίευσε όλα τα άρθρα του Συνεδρίου -που είναι ήδη αναρτημένα στο site του Φορουμ- σε έναν μεγάλο πολυτελή τόμο, με δική του πρωτοβουλία και δικά του έξοδα.

Εξίσου αφιλοκερδώς συμμετέχουν όλοι οι καλλιτέχνες στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνοδεύουν τις εργασίες των συνεδρίων.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την πολύτιμη βοήθεια όλων των μελών του συμβουλίου και των δύο εταιρειών μας, και ειδικά των γραμματέων του, Στέλλας Λεοντιάδου και Λήδας Παλασάντζα. Να επισημάνω επίσης, την βοήθεια του αντιπρόεδρου του Ομίλου και προέδρου του παραρτήματος Αθηνών για το Φόρουμ, Στέφανου Βογαζιανού- Roy.

Θα μπορούσε η UNESCO. να ασχοληθεί με την Βόρειο Ήπειρο?

Επειδή εγώ προσωπικά ασχολούμαι με την Β. Ηπειρο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν πολλοί σύγχρονοι Βορειοηπειρώτες δημιουργοί του Πνεύματος και της Τέχνης … Δεν σας κρύβω ότι για μένα είναι όνειρο ζωής να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από αυτούς και να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί το έργο τους. 

Ηλίας Δεμιρτζόγλου: Εργαζόμαστε με στόχο το επόμενο Λογοτεχνικό Συνέδριο να γίνει στην Βόρειο Ήπειρο. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να προσφέρουμε ό,τι χρειασθεί για τους Βορειοηπειρώτες καλλιτέχνες. Άλλωστε τον περασμένο χρόνο διοργανώσαμε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Βόρειο Ήπειρο, σε συνεργασία με την Ένωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου, πρόεδρος της οποίας είναι ο γνωστός πολυτάλαντος Βορειοηπειρώτης δημιουργός κ. Κώστας Νούσιας, μέλος του Συμβουλίου του Ομίλου μας.

Κύριε Δεμιρτζόγλου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ