Προειδοποίηση για μια «άνευ προηγουμένου» όξυνση της κατάστασης στα γερμανικά νοσοκομεία. Νέο ισχυρό κύμα της πανδημίας αναμένει ο υπ. Υγείας.Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η πίεση στα νοσοκομεία θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, εκτιμά η Γερμανική Εταιρεία Νοσοκομείων (DKG). Αν επιβεβαιωθεί ότι η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και η «βαρύτητα λοίμωξης» κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, τότε θα αυξηθεί ο αριθμός των πολύ σοβαρών περιστατικών. Αυτό θα οδηγούσε σε μια «άνευ προηγουμένου» όξυνση της κατάστασης στα νοσοκομεία, προειδοποιεί ο πρόεδρος της DKV, Γκέραλντ Γκας, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Προηγουμένως ο υπουργός Υγείας, Κάρλ Λάουτερμπαχ, είχε επισημάνει, πως η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πέμπτου «ισχυρού» κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία. Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να παρεμποδιστεί. Το ζητούμενο είναι να επιβραδυνθεί η ταχύτητα εξάπλωσης της παραλλαγής και να κερδηθεί χρόνος για εμβολιασμούς, προπαντός σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση. Εξ ου και η σημασία της τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας. Σύμφωνα με τον κ. Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και καθηγητής επιδημιολογίας, το ποσοστό προστασίας της τρίτης δόσης έναντι της Όμικρον κυμαίνεται στο 75%. Οι δε συνέπειες για αυτούς που έχουν κάνει αναμνηστικό εμβόλιο και παρ΄ όλα αυτά νοσήσουν, δεν θα είναι κατά κανόνα τόσο σοβαρές ώστε να πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί το να φτάσει το σύστημα υγείας στα όρια του.

Το 1/3 δεν θα κάνει Χριστούγεννα με ανεμβολίαστους

Πάντως, οι νεότερες εξελίξεις έχουν επιπτώσεις στη συμπεριφορά των πολιτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν πρόκειται να συναντηθεί με συγγενείς και φίλους που δεν έχουν εμβολιστεί. Για ένα ποσοστό 15% είναι σημαντικό στις συναντήσεις να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και για το 9% το αρνητικό τέστ. Για το 29% των ερωτηθέντων όλα αυτά είναι άνευ σημασίας. Σημαντικές απώλειες λόγω της πανδημίας σημειώνουν οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn). Σύμφωνα με την εταιρεία οι κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχουν μειωθεί κατά 35-40% σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2019, όταν δηλαδή δεν είχε ξεσπάσει ακόμη η πανδημία του κορωνοϊού.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ