Η αποτίμηση της πορείας της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα μετά τη συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του ΔΝΤ, θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, στις Βρυξέλλες.Η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα θα γίνει νωρίς το βράδυ, ενώ σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος, μετά από σημερινή συζήτηση που είναι σημαντική γιατί θα αφορά την ουσία των ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης, ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ θα πραγματοποιήσει σειρά διαβουλεύσεων, τόσο με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες μέρες ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αγκάθι τα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα

Στις Βρυξέλλες εργάζονται με χρονικό ορίζοντα την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου, στη διάρκεια του οποίου θα επιδιωχθεί είτε μια πολιτική συμφωνία σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, είτε απόφαση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με εντολή να κλείσουν σε λίγες μέρες την αξιολόγηση.

Το βασικό πρόβλημα που εμποδίζει μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας είναι η νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018. Από την πλευρά τους και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν ανταλλάγματα, όπως η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και η περαιτέρω διευκρίνιση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα ληφθούν το 2018 για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες