Χατζημαρκάκης: «Αιτήματα για αποχώρηση της Ελλάδας
από το Σύμφωνο του Σένγκεν είναι αντιευρωπαϊκα και ανάξια σχολιασμού»

Αναφορικά με τη πρόταση του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, Γκίντερ Κρινγκς δήλώνει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου και ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων:

«Αιτήματα για αποχώρηση της Ελλάδας από το Σύμφωνο του Σένγκεν είναι αντιευρωπαϊκά και ανάξια σχολιασμού. Η δήλωση δεν αρμόζει σε ένα μεγάλο κόμμα όπως τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Ο αποχώρηση από το χώρο του Σένγκεν δεν λύνει το μείζον πρόβλημα των προσφύγων, το οποίο στην ουσία είναι ευρωπαϊκό. Οι Έλληνες δεν μπορούν μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την εκτεταμένη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη. Η ροή των προσφύγων μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τη διαχείρηση αυτού του ζητήματος. Η δράση του Frontex πρέπει να είναι ποιό αποδοτική, ιδιαίτερα στα ελληνικά σύνορα. Παράλληλα η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της σε αυτό το πεδίο και καλείται να λάβει κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επίσης είναι ανάγκη να επανεξεταστεί η Σύμβαση του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει την επιστροφή των παράνομων μεταναστών, στην χώρα εισόδου τους όπου και πρέπει να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα φόρμουλα κατανομής προσφύγων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο τότε θα δοθεί ανάσα στις χώρες που πλείττονται από τό πρόβλημα της μεγάλης ροής προσφύγων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ