Στο πολιτικό βαρόμετρο του ZDF, το 59% των πολιτών στη Γερμανία τάσσεται υπέρ των κέντρων «τράνζιτ». Την ίδια στιγμή ωστόσο το 68% δεν πιστεύει ότι έτσι θα περιοριστούν τις προσφυγικές ροές.Η συμβιβαστική λύση στην αντιπαράθεση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών ακούει στο όνομα κέντρα «τράνζιτ». Όμως το ζήτημα κάθε άλλο παρά λήξαν μπορεί να θεωρείται μιας και απαιτείται πράσινο φως και από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες για τη δημιουργία αυτών των κέντρων. Ήδη όμως το 2015 οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν απορρίψει παρόμοια πρόταση των Χριστιανοκοινωνιστών κάνοντας τότε λόγο για «μαζικά κέντρα κράτησης στη νεκρή ζώνη».

Σήμερα η πρόεδρος του κόμματος Αντρέας Νάλες δήλωσε μετά από έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στο Βερολίνο, ότι το SPD δεν θα συναινέσει σε «κλειστά προσφυγικά κέντρα» ενώ για μια ακόμα φορά απέρριψε «μονομερείς ενέργειες». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν χθες και οι δηλώσεις του ΓΓ των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF).

Μέρκελ ή Ζεεχόφερ; Ποιος βγαίνει χαμένος από την κόντρα;

Τι πιστεύουν όμως οι πολίτες στη Γερμανία για την συμβιβαστική πρόταση των κέντρων «τράνζιτ» χάρη στην οποία αποτράπηκε, προς το παρόν, μια κυβερνητική κρίση; Το έκτακτο πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF-Politbarometer Extra) δείχνει ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 59%, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας τέτοιων κέντρων. Μόλις ωστόσο το 26% θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς τη Γερμανία. Αντίθετα το 68% πιστεύει ότι τα κέντρα «τρανζίτ» δεν θα έχουν επιρροή στην προσέλευση προσφύγων και μεταναστών. Την ίδια στιγμή το 46% των πολιτών εκτιμά ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ βγαίνει χαμένος από την αντιπαράθεση στους κόλπους των γερμανών συντηρητικών, ενώ το 39% θεωρεί ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είναι εκείνη που επλήγη περισσότερο από την κόντρα με τον Ζεεχόφερ..

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, το 54% εκτιμά ότι εν τέλει οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες θα συμφωνήσουν στην δημιουργία κέντρων «τράνζιτ» για να μην διακινδυνεύσουν το μέλλον της συγκυβέρνησης. Μόλις το 37% αναμένει ένα ξεκάθαρο «όχι» του SPD στα αμφιλεγόμενα κέντρα.

Η δημοσκόπηση για λογαριασμό του ZDF διενεργήθηκε τηλεφωνικά από το ινστιτούτο Mannheimer Forschungsgruppe Wahlen στις 3 Ιουλίου 2018 με αντιπροσωπευτικό δείγμα 930 τυχαία επιλεγμένων πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

zdf.de, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ