Την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει “τις επόμενες εβδομάδες” στο πρόγραμμα εξέφρασε ο Β. Σόιμπλε. Ο γερμανός υπ. Οικονομικών δηλώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ρέγκλινγκ: “λιγότερα χρήματα από τον ΕΜΣ”.Εν αναμονή του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας o γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή Bericht aus Berlin του πρώτου δημόσιου καναλιού της γερμανικής τηλεόραση ARD, έκανε αναφορές στην Ελλάδα και στο ΔΝΤ, μίλησε για το Grexit και πιστοποίησε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

«Πιστεύω ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει».

Καταρχήν, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ήδη από τον περασμένο Μάιο συζητήσαμε τα πιο βασικά σημεία και το Ταμείο δεσμεύτηκε να συμμετάσχει, εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους που συνδέονται με το δεύτερο πρόγραμμα, αλλά ήδη από το 2015 δεσμεύτηκε ότι θα συμμετάσχει…γι αυτό μπορώ να υποθέσω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί λύση». Στην παρατήρησε του δημοσιογράφου, ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά από την άλλη απορρίπτει το αίτημά του για κούρεμα χρέους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκές συμφωνίες απαγορεύουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Ελάφρυνση του χρέους έχουμε ήδη κάνει, οι σχετικές συμφωνίες έγιναν ήδη το 2015 και το 2016. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υλοποιήσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις για να επιτύχει η χώρα περισσότερη βιώσιμη ανάπτυξη και να χρηματοδοτήσει τις οικονομικές της προσδοκίες», υπογράμμισε. «Αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια. Το χρέος δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά οι μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική κι αυτό είναι και το νόημα των προγραμμάτων διάσωσης».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι απείλησε την Ελλάδα με Grexit, προβάλλοντας μάλιστα για του λόγου το αληθές σχετικές δηλώσεις από πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Σόιμπλε σε τοκ σόου του ARD, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών το αρνήθηκε. «Ουδέποτε απείλησα με Grexit…μόνο όταν η Αθήνα δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που υποθέτω ότι δεν θα γίνει, θα υπάρχει πρόβλημα»

Ρέγκλινγκ: Θα χρειαστεί λιγότερα η Ελλάδα

Ο γερμανός θεματοφύλακας της πολιτικής των εξισορροπημένων προϋπολογισμών διαπιστώνει όμως και θετικές ενδείξεις στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος. «Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, οι εξελίξεις του περασμένου χρόνου είναι καλύτερες από τις προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ».

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο φύλλο της Δευτέρας της εφημερίδας Bild αναφέρει ότι ενδέχεται η χώρας να χρειαστεί πολύ λιγότερα χρήματα από τον EΜΣ, από όσα είχε αρχικά υπολογιστεί. «Βρισκόμαστε στο μισό από το διάστημα των τριών χρόνων του προγράμματος και έχουν καταβληθεί στην Αθήνα κάτι λιγότερο από 32 δις ευρώ», είπε ο Ρέγκλινγκ. «Άρα, μέχρι τον Αύγουστο το 2018 που ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα, ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερα από το συνολικό ποσό των 86 δις ευρώ που συμφωνήθηκε από τους δανειστές. Ως λόγους ο Ρέγκλινγκ ανέφερε αφενός, το ότι χρειάζονται λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφετέρου, ότι εξελίσσεται ομαλά η υλοποίηση του προϋπολογισμού. Σε περίπτωση δε που το ΔΝΤ συμμετέχει και με δικούς του πόρους στον ελληνικό δανεισμό, η συμμετοχή του ESM θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, όπως επεσήμανε.

Ειρήνη Αναστασοπούλου