Θυμάμαστε και τιμάμε.
Ιωάννινα. Ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 1944, ημέρα Σάββατο. Οι έξι εβραϊκές συνοικίες –Κάστρου, Λειβαδιώτη, Τζουκαλά, Σαράβα, Μικρή και Μεγάλη Ρούγα– ξύπνησαν από δυνατά χτυπήματα στις πόρτες των σπιτιών.
Ήταν Γερμανοί στρατιώτες, μαζί με διερμηνείς και Έλληνες Χωροφύλακες που ζητούσαν από όλους τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.  Είχαν δικαίωμα να μεταφέρουν ατομικά είδη μέχρι 50 οκάδες !!
Το 95% των καταγεγραμμένων Ελλήνων Εβραίων, των Ρωμανιωτών, από τα Γιάννενα, την Άρτα, την Παραμυθιά και την υπόλοιπη περιφέρεια, 1.960 ψυχές άνδρες, γυναίκες και παιδιά φορτώθηκαν σε φορτηγά για να μεταφερθούν στη Λάρισα και εκεί στο τραίνο που θα τους οδηγούσε στο θάνατο. Προτού επιβιβαστούν σε αυτό αναγκάστηκαν να αφήσουν όλα τα τιμαλφή και τα χρυσαφικά που μετέφεραν στους Γερμανούς φρουρούς.

Εβδομήντα χρόνια μετά ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βελγίου θέλει να θυμάται και να τιμά. Θυμάται και αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύει η κρίση στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη τώρα που εθνικιστικά κινήματα έχουν αρχίσει να παράγουν συγκεκαλυμμένους δηλητηριώδεις καρπούς και σιγά σιγά δημιουργούνται συνθήκες τέτοιες που ευνόησαν και  εξέθρεψαν το Ναζισμό.

Επιθυμεί να τιμήσει τους συμπατριώτες του, τους Έλληνες εβραίους, τους Ρωμανιώτες της Ηπείρου, που 70 χρόνια πριν εξολοθρεύτηκαν μαζί με τόσους άλλους στα κολαστήρια που δημιούργησαν διεστραμμένες ιδεολογίες.

Για το λόγο αυτό ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με το Centre Communautaire Laïc Juif de  Bruxelles (52, Rue de l’Hôtel des Monnaies – BE-1060 Bruxelles) και τη στήριξη του Institut Sépharade Européen και του Foyer Sépharade.
οργανώνει δύο εκδηλώσεις την Τετάρτη 19 και την Τρίτη 25 Μαρτίου 2014.

Το πρόγραμμα της Τετάρτης 19 Μαρτίου περιλαμβάνει ομιλία για τους Έλληνες εβραίους, τους Ρωμανιώτες της Ηπείρου.  Θα ακολουθήσει συναυλία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μελοποιημένα από την καταξιωμένη ελληνίδα συνθέτρια Πηγή Λυκούδη ποιήματα του Γιαννιώτη Ρωμανιώτη  ποιητή Γιωσέφ Ελιγια και όχι μόνο.

Ερμηνεύουν  η Γεωργία Βεληβασάκη και  ο Πάνος Λαμπρίδης

Η βραδιά θα κλείσει με δεξίωση.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 20:00

RÉSERVATION OBLIGATOIRE !
Informations et réservations : 02/543.02.70 ou   info@cclj.be.

Την Τρίτη 25 Μαρτίου ημέρα της Εθνικής μας εορτής, 70 χρόνια μετά από την ημέρα της ντροπής, στον ίδιο χώρο (52, Rue de l’Hôtel des Monnaies – BE-1060 Bruxelles) στις 8:00 θα προβληθεί η ταινία του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά». Την Τετάρτη 26 Μαρτίου η ταινία θα προβληθεί για τα παιδιά των Ελληνικών σχολείων σε συνεργασία με τον Σύμβουλο εκπαιδευσης, τον κύριο Αλεξάκη, με την παρουσία της κυρίας Λουίζας Λεβή, μια εβραιοπούλα απο τα Τρίκαλα, που επέζησε στο Αουσβίτς. Η ταινία είναι στην Ελληνική γλώσσα με γαλλικούς υπότιτλους. Περιγράφει πως πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών. Πέντε ‘‘κρυμμένα παιδιά’’ που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.
Το ντοκυμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας.
RÉSERVATION OBLIGATOIRE ! Informations et réservations : 02/543.02.70 ou   info@cclj.be.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ