Θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη τενίστρια όλων των εποχών. Αλλά η μεγαλύτερη υποθήκη της είναι ότι συνέβαλε στο να αλλάξει η πρόσληψη της μαύρης αθλήτριας.Με μια ήττα ολοκλήρωσε την ανεπανάληπτη καριέρα της, αλλά τι σημασία έχει όταν η Σερένα Γουίλιαμς έχει συγκεντρώσει 23 τίτλους Grand Slam στο απλό, τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, 14 Slam στο διπλό γυναικών και σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα. Εκτός τερέν ήταν και παραμένει μια επιτυχημένη επιχειρηματίας. Αλλα το πιο σημαντικό: ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε ένα τουρνουά Grand Slam στο επαγγελματικό τένις. Άλλαξε την παγκόσμια ματιά στην μαύρη κοινότητα αθλητών της αντισφαίρισης. Και έγινε είδωλο, αναγκάζοντας την παγκόσμια αθλητική κοινότητα να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες στον αθλητισμό, και ειδικά τις μαύρες.

Στήριξε τις μαύρες γυναίκες

Κι αυτό το έκανε όχι μόνο μέσα από τις επιτυχίες της, μέσα από την εμφάνισή της στα γήπεδα, αλλά μιλώντας δημόσια και σχολιάζοντας κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Όταν το 2016 ο Φιλάντο Καστίλ και ο Άλτον Στέρλινγκ δολοφονήθηκαν στις ΗΠΑ, έγραψε στο facebook ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι στη βία κατά των μαύρων. Την ίδια χρονιά, η Σερένα και η μεγαλύτερη αδερφή της Βένους άνοιξαν ένα κοινοτικό κέντρο στο Κάμπτον, στην περιοχή του Λος Άντζελες όπου μεγάλωσαν, για να παρέχουν θεραπεία σε κατοίκους που πλήττονται από τη βία. Δύο χρόνια αργότερα, η Γουίλιαμς έγραψε ένα άρθρο για το περιοδικό Elle, στο οποίο αποκάλυψε ότι παραλίγο να πεθάνει στη γέννα: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μαύρες γυναίκες έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό σε σύγκριση με τις λευκές” έγραψε. „Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί σύμφωνα με τους ειδικούς. Για μένα η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο οφείλεται στο ό,τι με άκουσαν και πήρα την κατάλληλη θεραπεία. Ξέρω ότι τα στατιστικά στοιχεία θα ήταν διαφορετικά, εάν το ιατρικό κατεστημένο άκουγε τις εμπειρίες όλων των μαύρων γυναικών”.

Αλλά και ο κόσμος του τένις έθεσε επίσης σε δοκιμασία την αποφασιστικότητα της Σερένα. Στον τελικό του Indian Wells το 2001, η Γουίλλιαμς, δεχονταν συνεχώς αποδοκιμασίες σε μια εχθρική ατμόσφαιρα. Στην αυτοβιογραφία του, ο πατέρας της, Ρίτσαρντ γράφει ότι οι ρατσιστικές προσβολές εναντίον του ιδίου και των κορών του «πήγαζαν μέσα από το στάδιο». Για τα επόμενα 13 χρόνια, η Σερένα μποϊκόταρε το Indian Wells. Στο US Open του 2004, έχασε από την Τζένιφερ Καπριάτι στους προημιτελικούς μετά από μια αμφιλεγόμενη απόφαση του διαιτητή για το εάν το μπαλάκι ήταν μέσα ή έξω από τη γραμμή. Αυτός ο αγώνας ήταν καθοριστικός για την εισαγωγή της τεχνολογίας Hawk-Eye στο τένις, ενός συστήματος που παρακολουθεί την τροχιά της μπάλας και εντοπίζει το ακριβές σημείο πρόσκρουσης.΄Ηταν μια τραυματική εμπειρία για τη Γουίλιαμς η προνομιακή μεταχείριση της Καπριάτι. «Οι μπάλες μου εξακολουθούσαν συνεχώς να κρίνονται εκτός γραμμής, παρόλο που δεν ήταν πουθενά κοντά σε κάποια γραμμή», είπε η Γουίλιαμς σε ένα πρόσφατο podcast με τη Μέγκαν Μαρκλ. «Σε εκείνο το ματς, φοβόμουν πολύ να χτυπήσω το μπαλάκι γιατί κάθε φορά το έδιναν άουτ όσο κοντά ή μακριά κι αν ήταν στη γραμμή».

“Πρέπει να κερδίζω όταν είμαι η Σερένα”

Το 2018 κατά τη διάρκεια του τελικού του US Open με αντίπαλο τη Ναόμι Οσάκα, η Σερένα μάλωσε με τον διαιτητή νιώθοντας ότι έκανε διακρίσεις σε βάρος της. Μια αυστραλιανή εφημερίδα απεικόνισε τη Γουίλιαμς σε καρικατούρα υπερτονίζοντας τα σωματικά της χαρακτηριστικά. Η Εθνική Ένωση Μαύρων Δημοσιογράφων στις ΗΠΑ το κατήγγειλε το γεγονός ως «αηδιαστικό σε πολλά επίπεδα». Παρά τις επικρίσεις η Ουίλιαμς δεν θέλησε ποτέ να αλλάξει. «Δεν μπορώ να κερδίζω όταν είμαι κάποιος άλλος, πρέπει να κερδίζω όταν είμαι η Σερένα και μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαι πιο άγρια», είπε στο podcast της Μαρκλ. “Αλλά είναι άραγε μαχητικό, όταν οι άντρες κουνάνε τις γροθιές τους; Σε μένα φαίνεται επιθετικό”. Αν και η Σερένα έκανε μια ασυνηθιστη καριέρα και έχει πετύχει πολλά, τώρα αποσύρεται από το τένις χωρίς να έχει εκπληρώσει ένα πολύ μεγάλο όνειρο. Θα ήθελε πολύ να είχε κερδίσει τον 24ο τίτλο Grand Slam και μαζί του το ρεκόρ όλων των εποχών της Μάργκαρετ Κούρτ. Αλλά τέσσερις χαμένοι τελικοί το 2018 και το 2019 διέλυσαν αυτή την ελπίδα.

Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της καριέρας της, η Γουίλιαμς δεν επεδίωξε πάση θυσία μια νίκη με οποιοδήποτε τίμημα. «Ανυπομονώ να ξυπνήσω μια μέρα και κυριολεκτικά να μην ανησυχώ για το ό,τι θα παίξω και θα αγωνιστώ σε τόσο υψηλό επίπεδο», είπε ενόψει του US Open. «Ένα τέτοιο συναίσθημα δεν το έχω νιώσει ποτέ πριν», είπε. Μπορεί η Γουίλιαμς κλείνοντας την καριέρα της να έχασε τον τελευταίο της αγώνα και το άθλημα του τένις να έχασε έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες, αλλά πολλοί που έχουν παρακολουθήσει ή ακούσει τη Σερένα έχουν σίγουρα βγει κερδισμένοι.

Σεάν Σινίκο

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ