Η αειθαλής Νάνσι Πελόζι, η μεγάλη κυρία της αμερικανικής πολιτικής, αποχωρεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά όχι και από τους αγώνες για τη Δημοκρατία.Και από την έδρα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων η Νάνσι Πελόζι επιστρέφει στα βουλευτικά έδρανα. Χθες ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ηγηθεί και πάλι του σώματος. Μετά την επίθεση που δέχθηκε ο άνδρας της είχε πει εμπιστευτικά ότι το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών θα επηρέαζε τις αποφάσεις της. Και έτσι ακριβώς έγινε. Σε μια άκρως συναισθηματική ομιλία που διακόπτονταν από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των συναδέλφων της στην ολομέλεια της Βουλής η Πελόζι εξήγγειλε την αναγκαιότητα να αφήσει χώρο για τη νέα γενικά.

Τόπο στη νέα γενιά

«Οι γραφές μας διδάσκουν ότι για όλα υπάρχει μια εποχή, μια ώρα για κάθε σκοπό κάτω από τον ουρανό. Φίλοι μου, ανεξάρτητα από τον τίτλο που μου έχετε απονείμει όλοι οι συνάδελφοί μου, πρόεδρος της Βουλής, αρχηγός, πολιτικός με τον βούρδουλα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη επίσημη τιμή για μένα από το να στέκομαι σε αυτό το βήμα και να μιλώ εξ ονόματος του λαού του Σαν Φρανσίσκο. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω ως μέλος του Σώματος. Μιλώντας για τον λαό του Σαν Φρανσίσκο, υπηρετώντας τη μεγάλη πολιτεία της Καλιφόρνιας και υπερασπίζοντας το Σύνταγμά μας και με μεγάλη εμπιστοσύνη την κοινοβουλευτική ομάδα μας, δεν θα επιδιώξω να επανεκλεγώ στην ηγεσία των Δημοκρατικών στο επόμενο Κογκρέσο. Για μένα, έχει έρθει η ώρα να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, την οποία σέβομαι τόσο βαθιά, μια νέα γενιά. Και είμαι ευγνώμων που τόσοι πολλοί είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να επωμιστούν αυτή τη φοβερή ευθύνη».
Η Νάνσυ Πελόζι αφήνει πίσω της μια ένδοξη εποχή γράφοντας ιστορία. Καταρχήν, ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που κατέλαβε αυτό το αξίωμα. Κατείχε την τρίτη θέση στην ηγεσία της χώρας της, μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, και χαρακτηρίστηκε για το πάθος της υπηρετώντας τη δημοκρατία, την εύθραυστη δημοκρατία, όπως την χαρακτήρισε αναφερόμενη στα τραγικά γεγονότα στο Καπιτώλιο.

Με απαράμιλλη πολιτική διαίσθηση

«Πράγματι, η αμερικανική δημοκρατία είναι μεγαλειώδης, αλλά είναι εύθραυστη. Πολλοί από εμάς εδώ έχουμε δει πόσο εύθραυστη είναι από πρώτο χέρι με τρόπο τραγικό σε αυτήν την αίθουσα. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε για πάντα τη Δημοκρατία από δυνάμεις που επιθυμούν το κακό. Την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανικός λαός μίλησε και η φωνή του υψώθηκε για την υπεράσπιση της ελευθερίας, του κράτους δικαίου και της ίδιας της δημοκρατίας». Από τα πολλά που θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη είναι ο αδυσώπητος αγώνας της κατά του Τραμπ.Τον Ιανουάριο του 2020, λίγα λεπτά μετά την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, η Πελόζι πήρε αντίτυπο του κειμένου και το έσκισε επιδεικτικά από την έδρα, γιατί «δεν υπήρχε σελίδα χωρίς να βρει ένα ψέμα».

Προικισμένη με τακτική σκέψη και απαράμιλλη πολιτική διαίσθηση πολλές φορές «άστραψε και βρόντηξε» στο Καπιτώλιο για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία. Στους Ρεπουμπλικάνους είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να λείψει. «Η εποχή Πελόζι τελείωσε, καλό ξεκούμπισμα» έγραψε στο Twitter η υποστηρίκτρια του Τραμπ, βουλευτής του Κολοράντο, Λόρεν Μπέμπερτ. Αλλά η Νάνσι Πελόζι δεν εγκαταλείπει. Θα συνεχίσει να δίνει τις γνωστές της μάχες από τα βουλευτικά έδρανα.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Reuters TV/afp/dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ