Τα κινητά τηλέφωνα έχουν αντικαταστήσει πλήρως τους άλλοτε σημαντικούς τηλεφωνικούς θαλάμους. Έχει έρθει η ώρα να τους αποχαιρετήσουμε μια για πάντα.Είναι δύσκολο να το φανταστεί η γενιά των smartphone, αλλά όχι πολλά χρόνια πριν, όταν κάποιος ταξίδευε ή ήθελε απλά να μιλήσει με κάποιον, έπρεπε να αναζητήσει έναν τηλεφωνικό θάλαμο για να τα καταφέρει. Τώρα τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και τα κινητά τηλέφωνα μάς έχουν «λύσει τα χέρια». Σύντομα στη Γερμανία δεν θα υπάρχουν πλέον δημόσιοι τηλεφωνικοί θάλαμοι. Ήταν μέρος της καθημερινής ζωής για περισσότερο από έναν αιώνα.

Μικροί, συνήθως βρώμικοι θάλαμοι που συνήθως μύριζαν από μουχλιασμένο χαρτί τηλεφωνικού καταλόγου μέχρι καπνό τσιγάρου. Πολλές φορές τα κέρματα που χρειαζόταν κανείς για να μιλήσει έπεφταν μέσα στο μηχάνημα ή τελείωναν πολύ γρήγορα και έτσι μεγάλωνε η ουρά αναμονής μπροστά από το μηχάνημα. Όλα αυτά όμως είναι αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Με ανακοίνωσή της η Telekom από τη Βόννη ενημέρωσε πως τη Δευτέρα (21 Νοεμβρίου) θα «απενεργοποιηθεί» η λειτουργία των περίπου 12.000 χιλιάδων εναπομεινάντων τηλεφωνικών θαλάμων με τη χρήση κερμάτων σε όλη την χώρα. «Από τέλος Ιανουαρίου θα απενεργοποιηθεί και η χρήση με την πληρωμή τηλεφωνικών καρτών και επομένως όλη η τηλεπικοινωνία στους τηλεφωνικούς θαλάμους».

Τέλος εποχής

Όλα ξεκίνησαν από το Βερολίνο, όταν το 1881 τοποθετήθηκε ο πρώτος θάλαμος. Αργότερα επικράτησαν οι χαρακτηριστικοί κίτρινοι θάλαμοι υπό την αιγίδα της Deutsche Bundespost, πρώην κρατικής επιχείρησης ταχυδρομικών υπηρεσιών και τηλεπικοινωνιών από το 1947 μέχρι το 1994. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 που ανέλαβε η Telekom υπήρχαν πάνω από 160.000 τηλεφωνικοί θάλαμοι, όχι μόνο σε κεντρικούς σταθμούς και κόμβους των πόλεων αλλά ακόμη και σε αμιγώς οικιστικές περιοχές έως και μέσα στο δάσος. Η προτροπή που κυριαρχούσε στους θαλάμους ήταν: «Να είσαι σύντομος!», για την αποφυγή μεγάλης αναμονής ειδικά στην Ανατολική Γερμανία όπου η χρήση ιδιωτικής τηλεπικοινωνίας άργησε να εγκατασταθεί.

Ο ερχομός της κινητής τηλεφωνίας άλλαξε όλα τα δεδομένα. Μέχρι το 2025 όλοι οι θάλαμοι θα έχουν αποσυναρμολογηθεί. Όπως αναφέρει η Telekom, θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί περίπου 3.000 από τους θαλάμους καθώς οι μικρές κεραίες τους ενισχύουν το σήμα των κινητών τηλεφώνων. Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι, οι οποίοι πλέον βρίσκονται μόνο σε πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια ή εκθεσιακούς χώρους έχουν τεράστια κατανάλωση ενέργειας. Με τον νέο νόμο περί τηλεπικοινωνιών που τέθηκε σε ισχύ από το τέλος του 2021, η λειτουργία των δημοσίων τηλεφώνων έπαψε να είναι υποχρεωτική.

Σταρ του σινεμά

Στην κινηματογραφική βιομηχανία οι τηλεφωνικοί θάλαμοι έχουν πρωταγωνιστήσει πολλές φορές, όπως για παράδειγμα στη γερμανική σειρά του ’70 «Μια καρδιά και μια ψυχή» ή στις περίφημες ταινίες «Τρέξε Λόλα, τρέξε» και «Τα Πουλιά» του Χίτσκοκ . Χολιγουντιανές ωστόσο ταινίες έχουν τιμήσει εξίσου τους τηλεφωνικούς θαλάμους, όπως το Matrix, η ταινία «Τηλε…φονικός θάλαμος» του 2002 με τον Κόλιν Φάρελ, ο οποίος είναι αιχμάλωτος μέσα σε έναν θάλαμο, ή ακόμα και στη ταινία Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα όπου ο κλασσικός κόκκινος τηλεφωνικός θάλαμος του Λονδίνου είναι η είσοδος για το υπουργείο Μαγείας.

Στη Γερμανία σήμερα πολλοί τηλεφωνικοί θάλαμοι έχουν μετατραπεί σε βιβλιοθήκες, μίνι στούντιο ηχογράφησης, περίπτερα με παγωτό, ακόμα και ντουζιέρες. Όποιος επιθυμεί να κρατήσει ένα κομμάτι ιστορίας σπίτι του μπορεί, αλλά θα κληθεί να πληρώσει αδρά για αυτό. Μέσω Ebay ή από την ίδια την Telekom πωλούνται τηλεφωνικοί θάλαμοι, με τους περίφημους κίτρινους να έχουν εξαντληθεί όπως αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρίας και τις τιμές να κυμαίνονται περίπου στα 500 ευρώ.

Όσοι νοσταλγούν πάντως τους τηλεφωνικούς θαλάμους, θα πρέπει να φτάσουν στην Φρανκφούρτη και συγκεκριμένα στο Μουσείο Επικοινωνίας. όπου μπορούν να θαυμάσουν περισσότερα από 50 αντικείμενα που σχετίζονται με τη δημόσια επικοινωνία.

Γκρέγκορ Τολ , dpa

Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ