mitropoliΗ Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας  με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατό του. (+27 Ιανουαρίου 1864).

Το Μόναχο, ως γνωστό, αποκαλείται και ΙΣΑΡ-ΑΘΗΝΑ , λόγω των πολλών κλασικών κτισμάτων που κοσμούν την πόλη. Ο μεγάλος φιλέλληνας Βασιλέας της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄ (ο πατέρας του βασιλέα Όθωνα της Ελλάδας) είχε αναθέσει στον μεγάλο αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε να σχεδιάσει και να κτίσει δημόσια κτίρια στο Μόναχο και σε άλλες πόλεις της Βαυαρίας. Ο Κλέντσε σχεδίασε τα κτίρια με βάση τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και στόλισε το Μόναχο με κτίσματα που θυμίζουν την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε το Μόναχο, ήδη από τον 19ο αιώνα, ως η Αθήνα του ποταμού Ίσαρ, ενός ποταμού που διασχίζει την πόλη.

Ο βασιλέας Λουδοβίκος παρεχώρησε το 1828 την ιστορική Σαλβάτορκιρχε – μια μικρή ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο κέντρο του Μονάχου που είχε κτιστεί το 1594 – στους έλληνες ορθοδόξους, για να τελούν εκεί τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ανέθεσε δε στον αρχιτέκτονα Κλέντσε να μετατρέψει εσωτερικά τον ρωμαιοκαθολικό αυτό ναό σύμφωνα προς την ορθόδοξη λατρευτική παράδοση. Ο Κλέντσε σχεδίασε και το ιερό Τέμπλο το οποίο κοσμεί μέχρι σήμερα τον ιερό ναό.

Εφέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τον θάνατό του Λέο φον Κλέντσε (27.1.1864) και 230 χρόνια από τη γέννησή του (29.2.1784).

Η Αρχιερατική Επιτροπεία Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, τίμησε σήμερα πρεπόντως την μνήμη θανάτου του μεγάλου αυτού φιλέλληνα και λάτρη του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο εφημέριος του ιστορικού ναού της Σαλβάτορκιρχε, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, μετέβησαν στο επιβλητικό μνήμα και μνημείο του Κλέντσε που βρίσκεται στο παλαιό νότιο κοιμητήριο του Μονάχου και κατέθεσαν άνθη. Επίσης και ο Δήμος Μονάχου κατέθεσε τιμητικό στεφάνι.

Ο Λέο φον Κλέντε μεταφύτευσε, με τα έργα του, ελληνικό πολιτισμό στη πόλη του Μονάχου, στο κέντρο της Ευρώπης. Η ευγνωμοσύνη μας απέναντί του είναι αιώνια.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας
Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ