Χιλιάδες επιβάτες της British Airways για δεκάδες τουριστικούς προορισμούς παραμένουν ακινητοποιημένοι στα αεροδρόμια Χήθροου, Γκάτγουικ, Σίτι και Μάντσεστερ λόγω της βλάβης του ηλεκτρονικού ελέγχου αποσκευών.Η βλάβη σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης και οι έλεγχοι γίνονται με το χέρι. Η εταιρεία δεν δίνει χρονικό όριο για την αποκατάσταση της βλάβης, καλεί μόνο τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκούς προορισμούς να αναβάλουν την πτήση τους για το διάστημα 8 έως 13 Αυγούστου.

Σε επίπεδο αξιοπιστίας η ζημιά είναι πολύ μεγάλη για την αεροπορική εταιρεία με δεδομένη τη χρονική στιγμή, στη μέση της περιόδου των σχολικών διακοπών και γενικότερα την ζήτηση πτήσεων στην πιο εμπορική περίοδο για τον τουρισμό.

Ήδη η British Airways είχε αλλάξει τις ώρες σε 177 πτήσεις για την Δευτέρα και Τρίτη εν όψει της απειλής των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων για απεργία λόγω μισθολογικών αιτημάτων. Την τελευταία στιγμή η απεργία ματαιώθηκε με τις συνομιλίες των δύο πλευρών να επαναλαμβάνονται. Εν τω μεταξύ, αναμένεται απεργία των πιλότων στα τέλη Αυγούστου με το ίδιο αίτημα.

Συνεχή προβλήματα

Τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία έχει πληγεί από σοβαρά προβλήματα στο ηλεκτρονικό της σύστημα. Το 2017 στη διάρκεια της διήμερης αργίας στις αρχές Μαίου, 75.000 επιβάτες αποκλείστηκαν στα αεροδρόμια Χήθρου και Γκάτγουικ.

Η σημερινή εξέλιξη έπεται περιστατικού ματαίωσης πτήσης προς την Βαλένθια της Ισπανίας, την Δευτέρα, εξ αιτίας πυκνού καπνού στην καμπίνα, που προκάλεσε δυσφορία στους επιβάτες.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ