Το Brexit και η πανδημία έχουν αυστηροποιήσει τους ελέγχους στη χώρα, δημιουργώντας δυσκολίες για τους μετανάστες. Τι ισχύει για τα σύνορα στη μετά-Brexit εποχή;Σύμφωνα με καταγγελίες Ευρωπαίων πολιτών που προσπάθησαν να μπουν «εντός των τειχών», ήρθαν αντιμέτωποι με την αυστηρή συμπεριφορά των βρετανικών αρχών που όχι μόνο τους απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα, αλλά τους έστειλαν για κάποιες ημέρες σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Κάποιες από τις πληροφορίες των καταγγελιών κάνουν λόγο για απομόνωση σε δωμάτια χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, καθώς και περιπτώσεις που είχαν αφεθεί για αρκετές ώρες στην άγνοια ως προς το τι θα γίνει και αν τελικά θα απελαθούν.

Οι πολίτες αυτοί από χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα, σύμφωνα με την Guardian, προσπάθησαν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκόπο να βρουν δουλειά, κάτι που επιτρέπεται και στη μετά-Brexit εποχή. Όμως με πολύ αυστηρότερους όρους από αυτούς που ίσχυαν μέχρι πρότινος. Σύμφωνα με τον μεταναστευτικό νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου η αναζήτηση εργασίας μπορεί να γίνει μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών, για αυτό και όποιος μπαίνει στη χώρα πρέπει να αποδείξει και το πότε θα αποχωρήσει από τη χώρα. Επιπροσθέτως, το αγγλικό κράτος έχει το δικαίωμα κατά την είσοδο στη χώρα να ζητήσει λεπτομέρειες ως προς τη φύση της δουλειάς. Επιπλέον για να χορηγηθεί η άδεια παραμονής πρέπει και η εργασία να πληροί κάποιες προϋποθέσεις.

Κλειστά τα σύνορα μέχρι τις 17 Μαΐου

Η πολύπλοκη αυτή κατάσταση της αναζήτησης εργασίας και της μετανάστευσης γίνεται έτσι ακόμα πιο δύσκολη. Λόγο κορωνοϊού έχουν αυστηροποιηθεί μάλιστα περισσότερο οι έλεγχοι στα σύνορα, τα οποία μέχρι τις 17 Μαΐου παραμένουν ούτως ή άλλως κλειστά: σύμφωνα με οδηγίες της κυβέρνησης απαγορεύονται τα διεθνή ταξίδια εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι συντρέχει κάποιος σημαντικός λόγος.

Θεωρητικά, μετά την άρση των περιορισμών, οι ευρωπαίοι πολίτες δεν θα αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο – εφόσον έχουν ημερομηνία επιστροφής. Ακόμα και για τουρισμό δεν απαιτείται έκδοση βίζας και μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα ακόμα και με επίδειξη ταυτότητας, ενώ στη συνέχεια η είσοδος θα γίνεται με επίδειξη διαβατηρίου.

Σίγουρα απαιτείται όμως προσοχή, καθώς η πολυπλοκότητα των κανονισμών αυτή τη στιγμή δίνει την ευχέρεια σε ορισμένους κρατικούς λειτουργούς να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ