Ένα καΐκι από το οποίο οι «βουτηχτάδες» θα προσπαθήσουν να βρουν τον Τίμιο Σταυρό.

Ένα καΐκι από το οποίο οι «βουτηχτάδες» θα προσπαθήσουν να βρουν τον Τίμιο Σταυρό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μπίστης,
Δ/ντής Ελληνικής Υπηρεσίας Voice of America.
Φωτογραφία: D. Panagos.

Ουάσινγτον, Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2011. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και ηγέτες της ομογένειας, περιλαμβανομένων του Προέδρου της ΑΧΕΠΑ Nicholas Karacostas και του Διευθυντή της μεγάλης αυτής ομογενειακής οργάνωσης, Basil Mossaidis, συγκεντρώθηκαν στο Tarpon Springs, το ελληνικότατα ψαρολίμανο στην δυτική ακτή της Φλόριντα, για τον φετινό εορτασμό των Θεοφανείων.

Αυτή ήταν η 105η κατά σειρά χρονιά που έγινε στο Tarpon Springs η παραδοσιακή τελετή του εορτασμού των Θεοφανείων με τον Αγιασμό των Υδάτων και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά ενός γραφικού κολπίσκου της περιοχής. Μεταξύ 70 και 100 νέοι, τους οποίους οι ντόπιοι αποκαλούν «βουτηχτάδες», κάνουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα εκεί την καθιερωμένη βουτιά στην θάλασσα από βάρκες και καΐκια συγκεντρωμένα σε στρατηγικά σημεία του κολπίσκου για να εντοπίσουν και να φέρουν στην επιφάνεια τον Τίμιο Σταυρό. Φέτος συμμετείχαν 78 βουτηχτές. Ο νέος που βρήκε τον Σταυρό και γονατιστός τον επέστρεψε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και πήρε την ευλογία του ήταν ο 15χρονος Δημήτρης Καλογιάννης, από το Port Richey που είναι η διπλανή του Tarpon Springs πόλη.  Ο Δημήτρης κατάφερε και εντόπισε τον Σταυρό στον βυθό της θάλασσας 17 μόνο δευτερόλεπτα μετά την ρίψη του στο νερό.  Έγινε το καμάρι της οικογένειας του και ολόκληρης της κοινότητας, η οποία θα τον τιμά και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις της σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος χαιρετά παιδάκια κατά την άφιξή του στο Τάρπον Σπρινγκς.

Τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο πλαισίωναν στην τελετή των Θεοφανείων στην Φλόριντα ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος και τοπικοί ιεράρχες περιλαμβανομένου του αιδεσιμότατου Βασίλειου Τσουρλή που είναι ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρίνγκς, όπου και έγινε η εορταστική Λειτουργία.  Στην εκκλησία αυτή βρίσκεται και η φημισμένη «δακρυρροούσα εικόνα» του Αγίου Νικολάου.

Την παραμονή των Αγίων Θεοφανείων ο Σεβασμιότατος Αμερικής παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδος του Clearwater, που είναι άλλο μεγάλο κέντρο του Ελληνισμού στην περιοχή, και αργότερα επισκέφτηκε την παραλία του Tarpon Springs όπου και ευλόγησε ψαράδες, αλιείς σφουγγαριών και τα πλοία τους ευχόμενος να είναι πάντα καλοτάξιδοι και ασφαλείς.

Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας που περιλαμβάνει τις περιοχές του Clearwater, του Port Richey και του Tarpon Springs είναι ο ελληνικής καταγωγής Ρεπουμπλικανός Gus Bilirakis, ο οποίος μαζί με την Δημοκρατική συνάδερλφό του Carolyn Maloney συμπροεδρεύειτης υπερκομματικής Επιτροπής Προώθησης Ελληνικών  Θεμάτων στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Gus Bilirakis (Φωτό: VOA / Greek Service).

Την τελετή του εορτασμού των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρίνγκς παρακολουθούν κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα, περιλαμβανομένων μαθητών των ελληνικών σχολείων και μελών χορωδιών και χορευτικών συγκροτημάτων  από ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου της Φλόριντα. Στα πλαίσια της τελετής αφήνονται κάθε χρόνο ελεύθερα να πετάξουν στην περιοχή λευκά περιστέρια, ο αριθμός των οποίων προσδιορίζεται πάντοτε από τον αριθμό των ετών που τηρείται το έθιμο. Φέτος που είναι η 105η χρονιά των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς, μετά το πρώτο περιστέρι που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα,  αφέθηκαν να πετάξουν μαζί του στον ουρανό 105 συνολικά περιστέρια για να θυμούνται όλοι πότε ξεκίνησε εκεί ο θεσμός αυτός.

Μετά την τελετή των Θεοφανείων έγινε μεγάλο γλέντι με Ελληνικά φαγητά και ποτά, Ελληνική μουσική και Ελληνικούς χορούς στο μεγάλο Κοινοτικό Κέντρο Σπανού-Παππά, που έχει ανεγερθεί προς τιμήν των δύο αυτών ευεργετών του στο Tarpon Springs.

Η „ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ“ ευχαριστεί θερμά τον Διευθυντή της Voice of Americα Γιώργιο Μπίστη για την αποστολή του κειμένου με τις ωραίες φωτογραφίες. Κύριε Μπίστη, περιμένουμε κι άλλα. Καλή Χρονιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ