Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας.

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η πρωτο­βουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου να φέρει στο ίδιο τραπέζι ξενοδόχους και παραγωγούς της Κρήτης με στόχο να ενταχθούν τα κρητικά προϊόντα στην κουζίνα των ξενοδοχείων της Κρήτης.

Περισσότεροι από 60 ξενοδόχοι και υπεύθυνοι αγορών κρητικών ξενοδοχείων, συναντήθηκαν με περίπου 120 παραγωγούς και μεταποιητές προϊόντων απ’ όλη την Κρήτη πραγματοποιώντας 2.000 και πλέον κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Τα επιχειρηματικά ραντεβού έγιναν σε διαμορφωμένους χώρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ενώ παράλληλα λειτούργησε έκθεση προϊόντων στην αίθουσα ΚΑΡΟΥΖΟΥ, όπου οι επιχειρηματίες του τουρισμού είχαν την ευκαιρία να δουν και να δοκιμάσουν τα προϊόντα για τα οποία συζητούσαν με τους παραγωγούς και τους μεταποιητές.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοια πρωτοβουλία και μάλιστα με απτά αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες καθώς, κατά κοινή ομολογία οι συναντήσεις που έγιναν άνοιξαν δρόμους συνεργασίας.

Στα πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και τόνισε ότι «σήμερα κάνουμε μια αρχή, φέρνουμε τους τοπικούς παραγωγούς στο ίδιο τραπέζι με τους επιχειρηματίες του τουρισμού και αυτό το πρώτο βήμα έχει μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα. Στόχος του Επιμελητηρίου είναι αφενός να προλάβουμε τη φετινή τουριστική περίοδο και αφετέρου να καταφέρουμε να εντάξουμε τα κρητικά προϊόντα στα ξενοδοχεία».

Ο κ. Αλιφιεράκης πρόσθεσε ότι η προσπάθεια αυτή δε θα σταματήσει εδώ αλλά θα συνεχιστεί σε συνεργασία και με άλλους φορείς, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία λίστας στο site του Επιμελητηρίου όπου θα καταγράφεται η προσφορά κρητικών προϊόντων από παραγωγούς και μεταποιητές και η ζήτηση από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θωμάς Φορτετσανάκης που πρωτοστάτησε στην πραγματοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας δήλωσε ότι «είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα συνεργασίας. Εμείς βάλαμε ένα λιθαράκι, κάναμε μια προσπάθεια και θα προχωρήσουμε. Πρέπει να περάσουμε πλέον από τα λόγια στις πράξεις».

 

ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κρητικά προϊόντα αξίας 21 εκατομμυρίων ευρώ εξάγονται άμεσα στη Ρωσία

Συμβόλαια ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά Κρητικών προϊόντων υπογράφονται αύριο Δευτέρα, μεταξύ Ρώσων επιχειρηματιών που καταφθάνουν στην Κρήτη και ντόπιων εξαγωγέων και επιχειρήσεων.

Με τον τρόπο αυτό εισέρχονται και με τη βούλα στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας τα ποιοτικά Κρητικά προϊόντα, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για τη σύναψη και άλλων συμφωνιών στο άμεσο μέλλον, απόρροια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης, που επενδύει στην εξωστρέφεια.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για την κάθοδο της πολυμελούς ρώσικης αποστολής από υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων δικτύων πώλησης (εκπρο­σωπούν συνολικά 549 σημεία) και των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας (ανάμεσα στα οποία και δύο Cash and Cary), αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την προσέλκυση Ρώσων επιχειρη­ματιών ως συνέχεια της Ουκρανικής αποστολής, ενώ παράλληλα εξήρε και τη συνδρομή της αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου –Σκορδαλάκη.

«Με τις ενέργειες μας ανοίγει μια μεγάλη αγορά, όπως αυτή της Ρωσίας. Το ζητούμενο είναι πως εμείς συνεργαζόμαστε, τι ποιοτικά και πιστο­ποιημένα προϊόντα εξάγουμε και τι προσπάθειες κάνουμε για την εξωστρέφεια της Κρήτης. Οι προσπάθειες αυτές θα ωφελήσουν τα μέγιστα τον τουρισμό και τους αγρότες μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη επεσήμανε ότι τη Δευτέρα στο ξενοδοχείο Amirandes Grecotel Exclusive Resort στις Γούβες- Ηρακλείου, εκτός από τα συμβόλαια ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ που θα υπογραφούν στις 11 το πρωί, εκατό επιχει­ρηματίες και εξαγωγείς της Κρήτης θα έχουν τη δυνατότητα σε Β2Β συναντήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν και την Τρίτη (στο εκθεσιακό κέντρο του ξενοδοχείου), να έρθουν σε άμεση επαφή με τα 23 υψηλόβαθμα στελέχη της Ρωσικής αγοράς για την προετοιμασία σύναψης και νέων συμφωνιών.

Στις συναντήσεις αυτές οι Κρητικοί επιχειρηματίες με τα προϊόντα και το έντυπο υλικό τους και με μεταφραστές που θα έχει στη διάθεσή τους η Περιφέρεια Κρήτης, θα συνομιλήσουν απευθείας με τα στελέχη της Ρώσικης αποστολής, που θ’ αντλήσουν οποιαδήποτε πληροφορία τους ενδιαφέρει για τη σύναψη και νέων συνεργασιών.

Σύμφωνα με την κ. Βρέντζου, τα συμβόλαια που θα υπογραφούν τη Δευτέρα αφορούν στην αγορά προϊόντων, όπως: λάδι, μέλι, παστέλια και παραδοσιακά προϊόντα ενός Συνεταιρισμού Γυναικών. Η ίδια πρόσθεσε ότι σύντομα θα ευοδωθούν και άλλες προσπάθειες τις οποίες επεξεργάζεται τώρα η Περιφέρεια Κρήτης.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ