Του Κώστα Παναγόπουλου *
costasgp@yahoo.gr

Έχουμε γεμίσει γεγονότα που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας. Κάθε μέρα συμβαίνει και κάτι. Τη μία ημέρα πεθαίνουμε και την άλλη ημέρα ανασταινόμαστε. Είναι σαν κάποιο εργοστάσιο να παράγει σειρές γεγονότων που βγαίνουν κάθε μέρα στο εμπόριο. Γι’ αυτό ανακαλώ στον νου μου εκείνο που είπε ο Δον Κιχωτής: «Τα γεγονότα, καλέ μου Σάντζο, είναι οι εχθροί της αλήθειας».

Έχουμε γεμίσει αριθμούς που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας. Τάχα με αυτούς τους αριθμούς θα είμαστε πλούσιοι στο μέλλον και τάχα με τους άλλους αριθμούς θα γίνουμε πολύ φτωχοί. Μονάχα που αυτοί οι αριθμοί σπάνια εικονίζουν τους ανθρώπους και περιγράφουν την κατάσταση τους. Μπορεί οι αριθμοί να είναι εντάξει και οι άνθρωποι να ζουν στην αθλιότητα, ή μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο. Γι’ αυτό ανακαλώ εδώ πέρα το αρχαίο ελληνικό γνωμικό: «Πάντων χρημάτων μέτρον ἄνθρωπος». Για όλα τα πράγματα ο άνθρωπος είναι το μέτρο, και σίγουρα όχι οι αριθμοί, και ειδικά αριθμοί που αμφισβητούνται.

Έχουμε γεμίσει μιζέριες που χρωματίζουν το μέλλον της Ελλάδας. Μονάχα που υπάρχουν Έλληνες που δεν είναι καθόλου μίζεροι και αντίθετα ζουν χαριτωμένοι με τα λίγα που είχαν από πριν και τα λιγότερα που έχουν σήμερα. Ο Έλληνας πιστεύει στον Θεό και ξέρουμε πως έχει την παιδεία για να βρίσκει χαρά στην ταπείνωση, στη φτώχεια, στην ξέρα, στο ταπεινό φαγητό της κατσαρόλας. Οι Έλληνες ξέρουν να προσεύχονται, να κοιτάζουν ψηλά στον ουρανό, να κάνουν τις πίκρες πανηγύρι. Γι’ αυτό ανακαλώ στον νου μου τα λόγια του Γέροντα Παϊσιου: «Οι Έλληνες έχουν κουσούρια, άλλα έχουν κι ένα δώρο Θεού, το φιλότιμο και τη λεβεντιά· όλα τα πανηγυρίζουν!». Τέτοιοι άνθρωποι είμαστε οι Έλληνες, όχι μίζεροι.

Έχουμε γεμίσει αναλύσεις που προβλέπουν το μέλλον της Ελλάδας. Μονάχα που αυτές οι αναλύσεις παρουσιάζουν μεγάλη αυτοπεποίθηση σε καιρούς που δεν είναι στέρεοι για να γίνονται σίγουρες προβλέψεις. Η Ευρώπη μυρίζει διάλυση και η Μεσόγειος μυρίζει κοιτάσματα. Σέρνεται τώρα η Ελλάδα, αλλά αύριο μπορεί να αναδειχθεί σε παράγοντα πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό ανακαλώ στο μυαλό μου εκείνο που λέει ο λαός: «Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό».

* Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΣΤΗΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ (14/10/2011) και στη διαδικτυακή πύλη OMOGENEIA.GR (19/11/2011).

** Ο Κώστας Παναγόπουλος ζει στην Αθήνα και είναι 30 ετών. Έχει συντάξει άρθρα, ρεπορτάζ και αφιερώματα για εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες ευρείας κυκλοφορίας και αναγνωσιμότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ