Μέσα σε λίγες εβδομάδες διπλασιάστηκε στη Βρετανία η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου, φθάνοντας το 33% υπέρ των Εργατικών. Αυτά μετά το σοκ των αγορών και την πτώση της λίρας.Αδιαμφισβήτητα δεν είναι και η καλύτερη αρχή για την κυβέρνηση Τρας. Κάτι λιγότερο από ένα μήνα στην εξουσία και κάποιος αισθάνεται ότι έχει περάσει τετραετία εξελίξεων: πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, βιαστική ανακοίνωση ενός μίνι – προϋπολογισμού, πτώση της λίρας, αναταραχή στις αγορές, «καμπανάκι» από το ΔΝΤ. Και όλα αυτά οδηγούν στο εξής: 33% υπέρ των Εργατικών στην πρόθεση ψήφου. Η Τρας ψηφίστηκε από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ως η αλλαγή που θα κέρδιζε ξανά την εμπιστοσύνη των Συντηρητικών – και όχι μόνο – ψηφοφόρων.

Όμως όλα βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του YouGov σε 1.712 άτομα, η οποία έγινε για λογαριασμό των Times, η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου μεγαλώνει. Πριν λίγες εβδομάδες βρισκόταν γύρω στο 17% και σχεδόν διπλασιάστηκε, δίνοντας ένα εντυπωσιακό προβάδισμα στο κόμμα των Εργατικών, όμοιο με εκείνο του εργατικού ηγέτη Τόνι Μπλερ πριν αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα τη δεκαετία του 90’.

Η Λιζ Τρας όμως δέχεται τεράστιο πλήγμα και στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Πιάνει μόνο ένα 15%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από τις δύο πρώτες ημέρες που μετακόμισε στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα της Ντάουνινγκ Στριτ, με τον ηγέτη των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ να κερδίζει με 44%, συν 12% από το αντίστοιχο διάστημα.

Μπορεί το κλίμα να ανατραπεί;

Μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές όμως απομένουν 2 χρόνια, ένα εύλογο διάστημα, ώστε κάτι να αλλάξει. Με την ελπίδα αυτή, σήμερα το πρωί, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Κούασι Κουαρτένγκ συναντήθηκαν με το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους (Office for Budget Responsibility’s – OBR).

Τέτοιες συναντήσεις δεν συνηθίζονται, όμως θεωρείται αναγκαίο το OBR να δημοσιοποιήσει μια επίσημη πρόβλεψη, με στόχο να καθησυχαστούν οι αγορές. Όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι προβλέψεις θα είναι ευνοϊκές.

Επισημαίνεται ότι ο πανικός ήρθε μετά την ανακοίνωση του μίνι – προϋπολογισμού του Κουαρτένγκ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος προβλέπει μείωση φόρων ύψους 45 δις λιρών, ποσόν το οποίο θα αντισταθμιστεί μέσω δανεισμού.

Από αύριο η αύξηση των ενεργειακών λογαριασμών

Όπως σχολιάζεται σήμερα, τα «κουκιά είναι μετρημένα». Και όχι μόνο για την κυβέρνηση. Οι Βρετανοί από τα ξημερώματα θα μετρούν διαφορετικά τις κιλοβατώρες, καθώς το πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας μεγαλώνει, από τις 1,971 λίρες στις 2,500 λίρες.

Το κρύο έχει αρχίσει εδώ και εβδομάδες στη χώρα και οι άνθρωποι προετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις βασικές τους συνήθειες και ανάγκες, αν θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ