Γράφει η Θωμαϊς Παριανόυ.

Ως γνωστόν, στις περασμένες εθνικές εκλογές της Αλβανίας, το ΚΕΑΔ του Ευαγγέλου Ντούλε είχε κατεβεί σε ένα είδος συμμαχίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα. Όπως είχε εξηγήσει επανειλημμένως προεκλογικά ο κ. Ευαγ. Ντ., η συμμαχία αυτή ήταν καθαρά συγκυριακή, λόγω του υπάρχοντος Αλβανικού εκλογικού νόμου, ο οποίος κυριολεκτικά ‘εξαφανίζει’ τα μικρότερα κόμματα που κατεβαίνουν αυτόνομα στις εκλογές.

Ο Ευάγγελος Ντούλες, όχι μόνο δεν έτυχε καμίας υποστήριξης από το Σ.Κ. αλλά κατήγγειλε και μεθοδεύσεις εις βάρος του κόμματός του. Στην αντίθεση δε, που είχε με τους Αλβανοτσάμηδες μέσα στην Αλβανική Βουλή, όταν αρνήθηκε να σηκωθεί για να αποτίσει ‘φόρο τιμής’ στα ‘θύματα της Τσαμουριάς’ (και γι’αυτό δέχθηκε φραστική επίθεση και απειλές από τον Ντασαμίρ Ταχήρι), δεν έτυχε καμίας υποστήριξης από κανέναν. Και όμως, τώρα, παραμονές των δημοτικών εκλογών, δέχεται επίθεση από την Αλβανική εφημερίδα Shqip, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον κατηγορεί για ‘προδοσία’, γιατί υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Β. Μπολάνου για την Χειμάρρα, σε αντίθεση με το Σ.Κ. που δεν τον θέλει.

Όμως, υπάρχουν και Ευρωπαϊκά πρακτορεία που, είτε από άγνοια είτε από προσπάθεια να κρατήσουν ‘ίσες αποστάσεις’ γράφουν τα εξής:

«ΑΛΒΑΝΙΑ: Ο Δήμαρχος της Aντιπολιτευόμενης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας επιδιώκει την επανεκλογή του. Η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας ανήγγειλε την Πέμπτη ότι θα υποστηρίξει την επανεκλογή που ανακοίνωσε ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος του Δήμου της Χειμάρρας, Βασίλης Μπολάνος, στις εκλογές της 8ης Μαΐου. ‘Ακόμα και αν είναι στο χέρι των κομμάτων να αποφασίσουν, η υποψηφιότητα του Βασίλη Μπολάνου για τον Δήμο της Χειμάρρας είναι δεδομένη’ είπε ο Ευάγ. Ντούλες (ΚΕΑΔ), ο επικεφαλής της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Βασίλ. Μπολ., ο οποίος αυτό τον καιρό δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας, έχει πολλές φορές εξαγριώσει τους Αλβανούς με λεγόμενά του. Χρεώθηκε το 2009 με (κατηγορίες για) κατάχρηση εξουσίας και πλαστογράφηση επισήμων εγγράφων, κατηγορήθηκε ότι εξέδωσε μια σειρά από παράνομες άδειες οικοδόμησης κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Τέσσερις άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται μαζί με τον Δήμαρχο ότι εξέδωσαν παράνομες άδειες οικοδόμησης στην πόλη της Χειμάρρας και το χωριό Γιάλι. Σύμφωνα με τους κατηγόρους, η έρευνα διενεργήθηκε, αφού μία ομάδα κατοίκων παραπονέθηκε ότι ο δήμαρχος και οι βοηθοί του εξέδιδαν παράνομες άδειες οικοδόμησης στην δική τους περιουσία, υπέρ άλλων προσώπων.

Η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας δεν είναι η πρώτη κατά του δημάρχου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ‘ΟΜΟΝΟΙΑΣ’, ενός σημαίνοντος Οργανισμού της Ελληνικής Μειονότητας Ένα δικαστήριο στην Αυλώνα τον καταδίκασε τον Απρίλιο σε 6μηνη φυλάκιση και πρόστιμο 500.000 λεκ (3.800 ευρώ), με την κατηγορία ότι διέταξε το ξήλωμα των πινακίδων των οδών, επειδή δεν ήταν δίγλωσσες, προκαλώντας ζημιές σε δημόσια περιουσία. Η ετυμηγορία ακυρώθηκε από το Εφετείο της Αυλώνας πέρυσι. Ο κ. Μπολάνος αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι οι μηνύσεις εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα.

(Το δημοσίευμα αναφέρεται σε παλαιότερα γεγονότα, όταν ο Β. Μπ. διεκδίκησε αυτονομία για την Βόρειο Ήπειρο και στο ότι η ιστοσελίδα της Δημαρχίας της Χειμάρρας περιγράφει την Αλβανία σαν κατοχική δύναμη).

Οι εκτιμήσεις για την Ελληνική Μειονότητα κυμαίνονται μεταξύ 2% – 3 % του ποσοστού του συνολικού πληθυσμού, ενώ το ΚΕΑΔ λαβαίνει ποσοστό λιγότερο από το 2% στις εθνικές εκλογές. Η Αλβανία έχει δεσμευθεί να κάνει επίσημη απογραφή το 2011, η οποία συμπεριλαμβάνει αντιφατικές ερωτήσεις για την εθνικότητα και την θρησκεία. Η απογραφή, η οποία ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει την 1η Απριλίου, αναβλήθηκε για αργότερα εφέτος, αφού έγινε ο στόχος που εξόργισε ένα αμάλγαμα από κοινωνικές ομάδες πολιτών και πολιτικών, οι οποίοι έχουν την ανησυχία της καταμέτρησης της εθνικότητας μέσω του αυτοπροσδιορισμού.

Οι επικριτές λένε ότι η ερώτηση της απογραφής, η οποία ζητά την εθελούσια δήλωση της εθνικότητας θα αυξήσει τεχνητά τους αριθμούς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, στην Νότιο Αλβανία. Ισχυρίζονται ότι η Αθήνα προσφέρει συντάξεις και ταξιδιωτικά προνόμια στον νότο της χώρας, με σκοπό να αυξήσει το μέγεθος της Ελληνικής Μειονότητας, σε ένα σχέδιο να επεκτείνει εδαφικές διεκδικήσεις. Οι πολιτικοί και οι ακτιβιστές της Ελληνικής Μειονότητας ισχυρίζονται το ερώτημα της εθνικότητας στην απογραφή είναι ο μόνος τρόπος να μετρηθεί το ακριβές μέγεθος του πραγματικού μεγέθους της κοινότητας και να απορρίψουν την κατηγορία ότι είναι ο παρίας των Αθηνών». .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ