Μόνο οι υπερδυνάμεις είναι σε θέση να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, δηλώνει η γερμανίδα πολιτικός Μπ. Χεν και θεωρεί επικίνδυνο μείγμα τις απειλές των Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντ. Τραμπ.Με μια μεγάλη παρέλαση και τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών και τεθωρακισμένων, η Βόρεια Κορέα γιόρτασε σήμερα τα 105α γενέθλια του ιδρυτή της Κιμ Ιλ Σουνγκ. Για μια ακόμα φορά το καθεστώς στην Πιονγιάνγκ απείλησε ότι θα απαντήσει με πυρηνικά αν δεχθεί αντίστοιχη επίθεση από τις ΗΠΑ. Η κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο, τις τελευταίες μέρες, είναι περισσότερο από εμφανής.

Μετά από τις τελευταίες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας ο αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ απείλησε με παρέμβαση για να εμποδίσει την Βόρεια Κορέα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ως ένδειξη αμερικανικής ισχύος στην περιοχή αναμένεται η άφιξη του αμερικανικού στόλου, ο οποίος πλαισιώνει το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson. Στη Σεούλ μεταβαίνει για συνομιλίες αύριο και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Με αφορμή το τεταμένο κλίμα η γερμανίδα πολιτικός από το κόμμα των πρασίνων Μπέρμπελ Χεν, αντιπρόεδρος της γερμανοκορεατικής κοινοβουλευτικής ομάδας, μίλησε σήμερα στη γερμανική ραδιοφωνία για την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο: «Το πρόβλημα είναι ότι από τη μια πλευρά έχουμε στην Πιονγιάνγκ τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν που προσπαθεί με στρατιωτική ισχύ να διασφαλίσει τη χώρα και την εξουσία του. Από την άλλη πλευρά έχουμε στις ΗΠΑ έναν άπειρο πρόεδρο, ο οποίος απειλεί την Βόρεια Κορέα. Όταν εξαπολύεις φραστικές επιθέσεις τότε, σε περίπτωση που η κατάσταση φθάσει στα άκρα, εξαναγκάζεσαι ίσως κάποιες φορές να κάνεις τις απειλές σου πράξη. Μια στρατιωτική σύγκρουση θα είχε για την κορεατική χερσόνησο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, δραματικές επιπτώσεις, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει».

Η Πιονγιάνγκ θέλει πυρηνικά με οποιοδήποτε τίμημα

Η γερμανίδα πολιτικός εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση της κατάστασης βρίσκεται στα χέρια των υπερδυνάμεων και κυρίως της Κίνας και των ΗΠΑ. Η Μπέρμπελ Χεν πιστεύει ότι με τις δοκιμές πυραύλων η Βόρεια Κορέα εκμεταλλεύεται το κενό εξουσίας που έχει δημιουργηθεί μετά την απομάκρυνση από το προεδρικό αξίωμα της προέδρου Παρκ Χεούν Χίε στην Νότια Κορέα, αλλά και την παρουσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, τον οποίο και προκαλεί για να δει μέχρι που είναι αποφασισμένος να φθάσει. Η πολιτικός των Πρασίνων λέει για τη στρατηγική που ακολουθεί ο βορειοκορεάτης ηγέτης:

«Η Βόρεια Κορέα είναι πεπεισμένη ότι τα πυρηνικά όπλα διασφαλίζουν την ύπαρξή της. Η Πιονγιάνγκ είναι πεπεισμένη ότι κράτη όπως το Ιράκ ή η Λιβύη δεν υφίστανται πια στην παλιά τους μορφή, επειδή δεν είχαν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα. Έτσι το βορειοκορεατικό καθεστώς επενδύει στα ατομικά όπλα με οποιοδήποτε τίμημα γιατί θεωρεί ότι μόνο αυτά εγγυούνται την ύπαρξή του. Ο Κιμ Γιογκ Ουν θέλει να εμφανίζεται ισχυρός και αποφασισμένος ότι, αν παραστεί αναγκαίο, θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων».

Dpa, dlf / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ