Προειδοποίηση σε έντονη ύφος προς Λέγκα και Πέντε Αστέρια απέστειλε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. «Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται μέσα στην κυβέρνηση και όχι στις εφημερίδες», τόνισε.Πρόκειται ουσιαστικά για τελεσίγραφο. Ο Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια: «Aν δεν σταματήσετε τον τσακωμό, δεν μπορώ να κυβερνήσω».

Στο μήνυμά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα πρέπει να λύνονται μέσα στην κυβέρνηση και όχι στις εφημερίδες». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θεωρεί κύριας σημασίας τη μείωση των φόρων, όπως και να καταργηθούν οι περιττές δαπάνες του δημοσίου.

Αλλά είπε ξεκάθαρα ότι αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις και οι εντάσεις δεν μπορεί να εργαστεί.

Ουσιαστικά με την κίνησή του αυτή ο Κόντε κάνει σαφές ότι η τελική επιλογή ανήκει στη Λέγκα και στα Πέντε Αστέρια. Διότι στις προτεραιότητές του είναι να βρει λύση με τις Βρυξέλλες για το έλλειμμα και το χρέος της χώρας αλλά χωρίς καμία αμφισβήτηση και με τη συνεχή συνεργασία του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Προς εκλογές;

Προς το παρόν, τα Πέντε Αστέρια στέλνουν θετικό μήνυμα: τονίζουν ότι θέλουν να συνεχίσουν και να εγκριθούν μέτρα για τη «σύγκρουση συμφερόντων». Ο Λουίτζι Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι δεν έχει αντίρρηση στο να μετατραπούν σε ουσιαστικά μέτρα και οι προτεραιότητες που θέλει το κόμμα του Σαλβίνι. Από την μεριά της, η Λέγκα επιμένει στην άμεση μείωση των φόρων για την μεσαία τάξη και ζητά «να σταματήσουν κάποιες ανώφελες επιθέσεις».

Αλλά σύμφωνα με τους περισσότερους παρατηρητές, οι πιθανότερες εξελίξεις είναι δυο: άμεση διάλυση της βουλής και της γερουσίας με εκλογές τον Σεπτέμβριο ή ψήφιση ενός δύσκολου προϋπολογισμού (πιθανού ύψους σαράντα δισεκατομμυρίων ευρώ) από την παρούσα κυβέρνηση.

Και το κύριο ερώτημα είναι εάν οι δυο πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Κόντε θα αναλάβουν το σχετικό πολιτικό κόστος. Δεν είναι τυχαίο πάντως, ότι ο ιταλός πρωθυπουργός στο μήνυμά του αναφέρθηκε με έμφαση και στην «πολύτιμη στήριξη» του πρόεδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Διότι προφανώς θέλει να δείξει ότι δεν τον φοβίζουν οι όποιες πιέσεις των κυβερνητικών εταίρων και ότι αυτό που θα έπρεπε να υπερισχύσει είναι το γενικότερο συμφέρον της χώρας.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ