Συνεχίζοντας την απο δεκαετιών παράδοση που θεσμοθετήθηκε από τους ιδρυτές του το 1928 και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του μηνός Ιανουαρίου, ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έκοψε με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, την πατροπαράδοτη πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 30 Ιανουαρίου σε μια λαμπρή τελετή στο παραδοσιακό Μέγαρο του στην Καλλιθέα (Δημοσθένους 117).

Στην εκδήλωση συνυπήρχαν τα στοιχεία πολιτισμού, επισημότητας αλλά και «πνευματικής ευωδίας».

Κατά την διάρκεια της τελετής τιμήθηκαν οι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ, εκδότης και συγγραφέας, μεταξύ άλλων και του τελευταίου λογοτεχνικού περιοδικού της Κωνσταντινούπολης «ΠΥΡΣΟΣ» και ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΕΒΕΛΛΗΣ, φωτογράφος-κινηματογραφιστής, ο οποίος καταγράφει και προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά της Βασιλεύουσας.

Η τελετή άρχισε με την θαυμάσια χορωδία «Αρμονία» η οποία αποτελείται από άτομα με ειδικές ανάγκες που τραγούδησε τα κάλαντα και άλλα κλασικά ελληνικά τραγούδια. Ακολούθησε η ευλογία της Βασιλόπιτας από τους : Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο, εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη πατέρα Τιμόθεο, εκπροσώπου της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, τους οποίου συνόδευσε ολιγομελή ομάδα ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Κων. Μαφείδη, χοράρχη της Βυζαντινής Χορωδίας του Συλλόγου μας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεμιστοκλής Παχόπουλος προέβη σ’ έναν σύντομο απολογισμό του έτους που πέρασε, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται στον πολιτιστικό και στο φιλανθρωπικό τομέα, αλλά και σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα, όπου ο Σύλλογος συνεχίζει να επιδεικνύει όπως και στο παρελθόν ιδιαίτερη ευαισθησία. Επίσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση του 80χρονου κτιρίου του Συλλόγου το οποίο χρήζει γενικής ανακαίνισης.

Ακολούθησε, σύμφωνα με το πρόγραμμα κατόπιν προσφωνήσεων και αντιφωνήσεων η βράβευση των τιμωμένων προσωπικοτήτων στους οποίους απενεμήθησαν αναμνηστικές πλακέτες και διπλώματα..

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ή εκπροσωπήθηκαν καταλλήλως οι κάτωθι:

Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) και της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γρηγ. Νιώτης, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Λαϊκού Συναγερμού κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, πρώην υπουργοί, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρέσβεις, εκπρόσωποι της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, Καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, και εκπρόσωποι αδελφών κωνσταντινουπολίτικων, μικρασιατικών σωματείων, η κα Νάνσυ Χόρτον κόρη του George Horton, Γενικού Προξένου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Σμύρνη κατά την Μικρασιατική Καταστροφή ο οποίος έγραψε το περίφημο βιβλίο «Η Κατάρα της Ασίας» καθώς και πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου μας.

Επακολούθησε δεξίωση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ