Δεν τελείωσε καν το σχολείο, έγινε διάσημη σεφ, έχτισε μία μικρή αυτοκρατορία catering, ενώ τώρα αρχίζει να ασχολείται με την πολιτική. Είναι η Αυστριακή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σάρα Βίνερ.Πράσινη σαλάτα, καπνιστό ψάρι, κινόα και ψιλοκομμένα καρότα. Αυτό είναι το ταπεινό, αλλά και εξαιρετικά υγιεινό γεύμα της Σάρα Βίνερ στο σελφ σέρβις εστιατόριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με την ευκαιρία η γνωστή τηλε-σεφ ρίχνει μια ματιά γύρω γύρω και παρατηρεί ότι «μερικές φορές οι πολιτικοί έχουν την τάση να βάζουν κιλά». Αλλά αυτό, σημειώνει, είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που, πρώτον, συνέχεια κάθεσαι και, δεύτερον, μασουλάς για καλύτερη αυτοσυγκέντρωση ή απλά για να ηρεμήσεις τα νεύρα σου.

Στα 56 της χρόνια η Σάρα Βίνερ δοκιμάζει κι εκείνη τις δυνάμεις της στον πολιτικό στίβο. Τον Μάιο εξελέγη στην Αυστρία ευρωβουλευτής με το Κόμμα των Πρασίνων και στις αρχές Ιουλίου πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στην πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής στο Στρασβούργο. Από τις πρώτες ώρες στα έδρανα συνειδητοποίησε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του συμβιβασμού: αν και θα προτιμούσε να συμμετάσχει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ασφάλειας Τροφίμων, τελικά αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων.

Υπό διαμόρφωση η πολιτική ατζέντα…

Η σκληρή δουλειά αρχίζει από Σεπτέμβριο. Η Σάρα Βίνερ λέει ότι έχει ήδη σκεφτεί κάποιες προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια στις Βρυξέλλες, αλλά ακόμη δεν έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να τις ανακοινώσει. Σε γενικές γραμμές πάντως, αυτό είναι βέβαιο, θα ασχοληθεί με θέματα διατροφής και βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης. «Θέλω να είμαι η φωνή όλων αυτών των ανθρώπων που με ψήφισαν και το εννοώ πολύ σοβαρά», επισημαίνει.

Δεν λείπουν βέβαια οι πρακτικές δυσκολίες. Μέσω Facebook η Αυστριακή ευρωβουλευτής διαμαρτύρεται γιατί αναγκάστηκε να ταξιδέψει από το Βερολίνο στο Στρασβούργο με το αεροπλάνο, κάτι που δεν συνάδει με τις πεποιθήσεις της περί οικολογίας. Αλλά αυτό γίνεται μόνο και μόνο γιατί «από Βερολίνο δεν υπάρχει νυχτερινό τρένο, εκτός αν αλλάξεις τέσσερα ή πέντε τρένα μέσα στη νύχτα». Επιπλέον, ο χώρος του γραφείου της στον λαβύρινθο του Στρασβούργου είναι τόσο μικρός που της θυμίζει «τα κλουβιά για τη μαζική εκτροφή πουλερικών που εμείς οι Πράσινοι θέλουμε να καταργήσουμε». Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά «δεν υπάρχει πουθενά φρέσκο γάλα για τους χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό το κτίριο. Αλλά ούτε και έξω, πουθενά στο Στρασβούργο δεν έχω δει να πουλάνε φρέσκο γάλα», λέει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, προειδοποιεί, «θα ανοίξω τη δική μου κουζίνα, το έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου…».

Μία ασυνήθιστη σταδιαδρομία

Χωρίς να έχει καν τελειώσει το σχολείο, η Σάρα Βίνερ έχει εξελιχθεί στην πιο γνωστή τηλε-σεφ της Γερμανίας, επικεφαλής μίας τεράστιας επιχείρησης κέιτερινγκ. Είχε βέβαια κάποια βοήθεια από την οικογένειά της στα πρώτα βήματα: στη δεκαετία του '80 ο πατέρας της 'Οσβαλντ Βίνερ, συγγραφέας και τζαζ μουσικός, είχε ανοίξει στο Δυτικό Βερολίνο το εστιατόριο Exil, που εξελίχθηκε σε εναλλακτικό στέκι της εποχής, γνωστό για τον χυλό του και άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Εκεί άρχισε να δουλεύει η Σάρα Βίνερ. Το 1990 αγόρασε ένα παλιό, μεταχειρισμένο τροχόσπιτο από τα αζήτητα του ανατολικογερμανικού στρατού και το μετέτρεψε σε καντίνα για τα κινηματογραφικά συνεργεία της εποχής. Ακολούθησαν εκπομπές στην τηλεόραση, βιβλία μαγειρικής, ένας παραδοσιακός φούρνος, ενώ πρόσφατα εξέδωσε ένα ακόμη βιβλίο με θέμα τη μελισσοκομία. Επιπλέον, η ακούραστη τηλε-σεφ έχει ένα βιολογικό αγρόκτημα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όχι μακριά από το Βερολίνο.

Με τα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο μάλλον θα περιορίσει κάποιες από τις δραστηριότητές της, αλλά ακόμη δεν ξέρει ποιες ακριβώς… «Σε πρώτη φάση έχω αφήσει την εκπομπή μου στο ραδιόφωνο», λέει. «Από κει και πέρα θα δω τί άλλο πρέπει να γίνει, αν απομένει χρόνος για παράλληλες δραστηριότητες». Το σπίτι στο Βερολίνο το ξενοίκιασε ήδη για να μετακομίσει στις Βρυξέλλες, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προλάβει να δει την πόλη. Κάθε τόσο επισκέπτεται όμως την καντίνα του Ευρωκοινοβουλίου. «Είμαστε που είμαστε στριμωγμένοι σαν τα πουλερικά, ας φάμε τουλάχιστον κάτι καλό», λέει η Σάρα Βίνερ και προφανώς δεν εννοεί μόνο τα εδέσματα που προτιμούν οι φανατικοί της υγειϊνής διατροφής. Μετά τη χορταστική σαλάτα με κινόα και ψάρι, ακολουθούν δύο λαχταριστά γαλλικά εκλέρ με άρωμα καφέ.

Αμελί Ρίχτερ (DPA)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ