Το νέο μακελειό σε δημοτικό σχολείο σε πόλη του Τέξας θέτει πιο επιτακτικά το ερώτημα. Συντετριμμένος ο Μπάιντεν, αλλά το πρόβλημα του πανίσχυρου λόμπι οπλοκατοχής παραμένει.Άλλη μια πόλη προστίθεται στον μακρύ κατάλογο εκείνων που στιγματίστηκαν από περιστατικά, τα οποία ξεπερνούν την ανθρώπινη λογική και θέτουν και πάλι επί τάπητος το τεράστιο πρόβλημα της οπλοκατοχής και του πανίσχυρου λόμπι της στις ΗΠΑ.Σε δύο ημέρες θα τελείωνε η σχολική χρονιά στο δημοτικό σχολείο της πόλης Ουνβάλντε των 16.000 κατοίκων στην πολιτεία του Τέξας, όταν ένας 18χρονος εισέβαλε οπλισμένος και έκοψε το νήμα ζωής σε 19 παιδιά, ηλικίας όχι πάνω από 10 χρόνων και δύο ενήλικες. Τι είναι εκείνο που ωθεί έναν 18χρονο να προκαλέσει ένα τέτοιο μακελειό σε σχολείο; Τι συμβαίνει τέλος πάντως σε αυτήν τη χώρα;

Μπάντεν: «Πρέπει να δράσουμε»

Απαντήσεις δεν υπάρχουν και το χειρότερο, δεν υπάρχουν λύσεις όσο καιρό η πολιτική στη χώρα πέραν του Ατλαντικού είναι δέσμια της οργάνωσης NRA, που στοιχίζεται από ισχυρούς πολιτικούς, λομπίστες των όπλων και παράγοντες της δημόσιας ζωής στις ΗΠΑ. Το νέο δράμα στο δημοτικό σχολείο βρήκε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν στην επιστροφή από επίσκεψη στην Ιαπωνία. Στο Λευκό Οίκο, με την μαυροντυμένη σύζυγό του Τζιλ στο πλευρό του και με δάκρυα στα μάτια, είπε ότι «είμαι κουρασμένος από αυτό. Πρέπει να δράσουμε. Και μην μου πείτε ότι δεν μπορούμε να επιδράσουμε σε αυτό το μακελειό. Πέρασα την καριέρα μου ως Γερουσιαστής και ως Αντιπρόεδρος δουλεύοντας για την ψήφιση νόμων περί όπλων που αγγίζουν την κοινή λογική. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να αποτρέψουμε κάθε τραγωδία, αλλά γνωρίζουμε ότι (οι νόμοι) λειτουργούν και έχουν θετικό αντίκτυπο».

Η δήλωση Μπάιντεν σκιαγραφεί με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα όρια στα θεσμικά εργαλεία ενός προέδρου να ελέγξει μια διαχρονική μάστιγα, που έχει αποκτήσεις πλέον διαστάσεις «επιδημίας» ένοπλης βίας. Ο Τζέικ Μπλάιμπεργκ, ρεπόρτερ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press το περιγράφει πολύ εύστοχα.

«Έχει γίνει σχεδόν φυσιολογικό σε όλες τις ΗΠΑ»

«Αυτό είναι τώρα το πιο θανατηφόρο περιστατικό σε σχολείο στις ΗΠΑ από την επίθεση στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ με 20 νεκρούς» υπενθύμισε. «Και γίνεται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ένας ένοπλος στο Μπάφαλο άνοιξε πυρ σε ένα σούπερ μάρκετ, σκοτώνοντας δέκα άτομα, σε μια επίθεση που χαρακτηρίστηκε ως έγκλημα μίσους και φαινόταν να στοχεύει συγκεκριμένα τους μαύρους. Επομένως, είναι απλώς το τελευταίο σε ένα συνεχιζόμενο κύμα βίας με όπλα που έχει γίνει σχεδόν φυσιολογικό σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι λεπτομέρειες για τον δράστη με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης Ουνβάλντε, βγαίνουν σιγά-σιγά στο φως της δημοσιότητας. Φαίνεται πάντως ότι σχεδίασε την αποτρόπαια πράξη του και την εκτέλεσε μέχρις ότου τον βρήκαν οι σφαίρες των αστυνομικών. Διαβολική σύμπτωση είναι ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η οργάνωση οπλοκατοχής NRA οργανώνει την ετήσια συνέλευση στο Χιούστον του Τέξας. Αναμένεται να συμμετάσχουν οι δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές του Τέξας, Τεντ Κρουζ και Τζον Κόρνιν, αλλά και ο τέως πρόεδρος Τραμπ. Ο Κρουζ δήλωσε ότι προσεύχεται για τα θύματα του σχολείου στο Ουνβάλντε, αλλά παράλληλα προειδοποίησε Δημοκρατικούς πολιτικούς και εκπροσώπους του τύπου να μην επιχειρήσουν περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων. «Ένα έγκλημα δεν μπορεί να αποτραπεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ΑP, DPA, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ