“Είναι γνωστά τα προβλήματα γραφειοκρατίας στην Ελλάδα και πριν την κρίση. Ουσιαστικά μιλούσαμε για ένα αναποτελεσματικό κράτος που σπαταλούσε δυνάμεις με μικρό αποτέλεσμα. Μετά την κρίση το πρόβλημα επιδεινώθηκε, αφενός γιατί υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις άξιων ανθρώπων από το δημόσιο τομέα αφετέρου γιατί υπήρξε μια κατάσταση δύσκολη με τη δοκιμασία των περικοπών που κόστισε και στα στελέχη της ελληνικής διοίκησης. Πέρα από αυτό ξέρω ανθρώπους που δουλεύουν στην Ελλάδα υπερβολικά προκειμένου να προχωρήσουν τα προγράμματα χρηματοδότησης και την ανάπτυξη, αλλά το ΕΣΠΑ, όπως αποδείχθηκε, είχε στηθεί με κακό τρόπο. Ήταν πολύ γραφειοκρατικό και φτάσαμε στο σημείο να τελειώνει φέτος και να μην έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό ενώ ακόμα εκκρεμούν κονδύλια που δεν έχουν δοθεί για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη προϋποθέτει σοβαρές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να είναι αποτελεσματικό το κράτος”. Αυτά ανάμεσα σε άλλα τονίζει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο κ.  Γιώργος Χατζημαρκάκης ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπώντας το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) από το 2004. Έπειτα από την αλλαγή στα μέσα της θητείας στις αρχές του 2012, έγινε μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, και αναπληρωματικό μέλος των Επιτροπών Ελέγχου του Προϋπολογισμού (CONT). Ο Γ. Χατζημαρκάκης προεδρεύει της αντιπροσωπείας του ΕΚ για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Διετέλεσε Συντονιστής του ALDE στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού και, μεταξύ άλλων, Εισηγητής για την απαλλαγή της Επιτροπής 2009.

Ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) από το 2004 έως το 2011, ο Γ. Χατζημαρκάκης έχει εμπλακεί ενεργά στην ανάπτυξη οδηγιών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, κυρίως σε θέματα καινοτομίας (CIP) και  βιομηχανικών πολιτικών, ειδικά στη αυτοκινητοβιομηχανία, όπως επίσης στην εκπαίδευση και στην έρευνα (ΕΙΤ). Άλλο ένα σημαντικό θέμα ήταν η Έκθεση για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στην αγορά ενέργειας (REMIT/ITRE).

Σε εθνικό επίπεδο, ήταν μέλος του Συμβουλίου του FDP μέχρι τον Μάιο 2011 και Γενικός Γραμματέας στην περιφέρειά του το Σάαρλαντ από το 2002 έως το 2010. Από το 2010 προεδρεύει του Φόρουμ του προγράμματος του κόμματος για τη Δημογραφία και την Ένταξη, συζητώντας φιλελεύθερες ιδέες σε αυτό τον τομέα σε σχέση με το νέο πρόγραμμα του κόμματος από το 2013 και μετά.

Ο Γ. Χατζημαρκάκης είναι, επίσης, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (WHIA) και Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW).

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης σπούδασε γεωργία και πολιτικές επιστήμες στη Βόννη και την Οξφόρδη.

Πού οδηγείται το ευρώ και η ευρωζώνη; Εκτιμάτε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ευρωπαϊκή ενοποίηση με κίνδυνο αυτή να διαλυθεί;

 

Ο δρόμος που ακολουθείται είναι αδιέξοδος. Αν δεν υπάρξει άλλη προσέγγιση και μάλιστα άμεσα ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Ευρώπη σε διάλυση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ακόμα όμως και όταν αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση πάντα υπάρχει εκείνος που μπορεί να πατήσει το κουμπί και να σταματήσει την καταστροφή. Η κα Μέρκελ είχε μιλήσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε μια έκτακτη συζήτηση με τους ευρωβουλευτές και πριν τη Σύνοδο Κορυφής για σημαντικές αλλαγές.  Δυστυχώς δεν προχώρησε λόγω των εκλογών. Τότε είπε πως η ευρωπαϊκή ανάκαμψη είναι αδύνατη εάν δεν υπάρξει μεγαλύτερος «έλεγχος» αλλά και μεγαλύτερος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ, που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, είναι το 1% του ΑΕΠ, ενώ ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα είπε, θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, φτάνοντας στο 4-5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Ευελπιστώ από μια τέτοια εξέλιξη προκύψουν σοβαρές αλλαγές που θα βοηθήσουν να αναστραφεί η σημερινή κατάσταση.

 

Πώς κρίνετε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις χώρες του Νότου; Μήπως ξεπεράστηκαν τα συνηθισμένα όρια;

 

Γίνεται ένα μεγάλο λάθος από την πλευρά της Γερμανίας που δεν κατανοεί τις διαφορές που υπάρχουν με τις άλλες χώρες. Τα στερεότυπα που καλλιεργήθηκαν έκαναν μεγάλη ζημιά. Η Γερμανία είναι ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη. Χρειάζεται πάντα ένας ηγέτης στις οικονομικές υπερδυνάμεις, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ο ηγέτης πρέπει να είναι υπεύθυνος για την ηγεσία του. Έχει να φροντίσει τα συμφέροντα της υπερδύναμης και όχι μόνο το εθνικό του συμφέρον. Οι Γερμανοί πολιτικοί δεν έχουν καταφέρει να το κάνουν και χάνουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Το ερώτημα είναι λοιπόν αν επιλέγεις να τιμωρείς τους άλλους λαούς επειδή δεν έχουν την ίδια αντίληψη. Δεν καταλαβαίνουν ότι η Γερμανία είναι ο μεγάλος ωφελημένος της κρίσης και δημιουργούν μια σύγκρουση με τις άλλες χώρες που πλήττει την Ευρώπη πρώτα, αλλά θα κοστίσει και στη Γερμανία στο μέλλον.

 

Γιατί δεν έρχεται η πολυπόθητη ανάπτυξη στην Ελλάδα; Τι φταίει;

 

Είναι γνωστά τα προβλήματα γραφειοκρατίας στην Ελλάδα και πριν την κρίση. Ουσιαστικά μιλούσαμε για ένα αναποτελεσματικό κράτος που σπαταλούσε δυνάμεις με μικρό αποτέλεσμα. Μετά την κρίση το πρόβλημα επιδεινώθηκε, αφενός γιατί υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις άξιων ανθρώπων από το δημόσιο τομέα αφετέρου γιατί υπήρξε μια κατάσταση δύσκολη με τη δοκιμασία των περικοπών που κόστισε και στα στελέχη της ελληνικής διοίκησης. Πέρα από αυτό ξέρω ανθρώπους που δουλεύουν στην Ελλάδα υπερβολικά προκειμένου να προχωρήσουν τα προγράμματα χρηματοδότησης και την ανάπτυξη, αλλά το ΕΣΠΑ, όπως αποδείχθηκε, είχε στηθεί με κακό τρόπο. Ήταν πολύ γραφειοκρατικό και φτάσαμε στο σημείο να τελειώνει φέτος και να μην έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό ενώ ακόμα εκκρεμούν κονδύλια που δεν έχουν δοθεί για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη προϋποθέτει σοβαρές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να είναι αποτελεσματικό το κράτος.

 

Πέρα από τις επενδύσεις υπάρχει άλλος τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση στη χώρα μας;

 

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι σημαντικό: Όσο και να βελτιωθεί το ελληνικό κράτος, όσο και να στηρίξει τις όποιες επενδύσεις μπορούν να υπάρξουν, ουσιαστική ανάπτυξη με 1,5 εκ. ανέργους δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό που είναι αναγκαίο είναι η αλλαγή στα μέτρα λιτότητας. Εκεί χρειάζονται δραστικές λύσεις. Αν λοιπόν υπάρξει ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης ιδιαίτερα ενισχυμένος θα μπορεί να ενισχυθούν πολλά επιχειρηματικά πλάνα και ελπίζω και κοινωνικές δράσεις που θα αλλάξουν τη σημερινή κατάσταση. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αργήσει, διότι η κοινωνία υποφέρει. Δεν μπορεί να συνεχίσει η χώρα με 60% ανεργία στους νέους ανθρώπους. Με τον τρόπο αυτό οδηγείται στην καταστροφή η ελληνική κοινωνία.      

 

Μέχρι τώρα έχετε κάνει σημαντικές ενέργειες για προώθηση του τουρισμού και κυρίως των ελληνικών τοπικών προϊόντων. Πού βρίσκεται αυτή η προσπάθεια και ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι;

 

Τουρισμός και αγροτικά προϊόντα είναι τα μεγάλα όπλα της Ελλάδας. Αφενός, γιατί οι Έλληνες έχουμε μεγάλη παράδοση και στους δύο τομείς αφετέρου γιατί έχουμε τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο στο περιβάλλον και την ελληνική φύση όσο και στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Αυτά τα δύο πρέπει να συνδυαστούν με τον καλύτερο τρόπο για να προσφέρουν περισσότερο εισόδημα. Πριν όμως ο Ευρωπαίος και ο Γερμανός φτάσει στην Ελλάδα πρέπει να έχει και μια εμπειρία και στην καθημερινή του ζωή. Για αυτό και θέλουμε να προωθήσουμε στη Γερμανία και στην Ευρώπη τη διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα. Στόχος είναι μέσα από τον Γερμανοελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο (DHW) να προχωρήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα που θα κάνει ελκυστικά τα ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων θα κάνει σχετικά σεμινάρια και τα πιστοποιημένα εστιατόρια που θα συμμετέχουν θα προσφέρουν μια νέα κουζίνα που θα συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργία. Υγιεινή, γνήσια και δημιουργική ελληνική κουζίνα είναι μια πρόκληση που θα τη συνοδεύουν τα ελληνικά κρασιά που κάθε χρόνο αναδεικνύονται όλο και περισσότερο κερδίζοντας βραβεία. Επιπλέον τα εστιατόρια που θα συμμετέχουν θα έχουν και μια ελληνική βιτρίνα, διαθέτοντας κι άλλα ποιοτικά προϊόντα που θα μπορεί να γνωρίσει και να αγοράσει ο πελάτης. Αυτό που θέλουμε είναι μέσα από τη διατροφή να υπάρχει μια καθημερινή ανθρώπινη και προσεγμένη προβολή της Ελλάδας και των προϊόντων της.  Αρχικά στη Γερμανία και ελπίζουμε στο μέλλον και στην υπόλοιπη Ευρώπη.     

 

Και μια τελευταία ερώτηση. Ποιους στόχους έχετε θέσει προσωπικά όσον αφορά το πολιτικό σας μέλλον; Τα διάφορα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για συνεργασία με ελληνικά κόμματα έχουν βάση; Ή απλά δεν έχει τίποτα ξεκαθαρίσει;

 

Θέλω να είμαι χρήσιμος για τον Ελληνισμό. Νομίζω πως στην Ευρώπη μπορώ να βοηθήσω γιατί γνωρίζω καλά τα θέματα και μπορώ να στηρίξω την Ελλάδα. Πρέπει να πω ότι γνωρίζουν σε όλα τα κόμματα πως όπου μπορώ να τους βοηθήσω στην ανάπτυξη συνεργασιών και την προώθηση της χώρας, θα το κάνω. Δεν έχω κάνει όμως συμφωνία με κανέναν αλλά και δεν έχω συζητήσει με κανένα κόμμα να είμαι υποψήφιος. Ειλικρινά δεν έχω αποφασίσει ακόμα για το μέλλον και θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος στην παρούσα περίοδο. Επικεντρώνομαι στη δουλειά που έχω να κάνω στις Βρυξέλλες για τον ελληνισμό. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ