Ενώ αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων από τους σεισμούς, οι αρχές και οι εθελοντές δίνουν μάχη για να προφυλάξουν τους άστεγους από τις πολικές θερμοκρασίες.Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των 3.500 νεκρών στην Τουρκία φαντάζει μόνο η αρχή μιας βιβλικής καταστροφής, που αποκαλύπτεται ώρα με την ώρα. Περισσότερα από 6.000 κτίρια έχουν καταρερεύσει, ενώ δεν έχει ακόμη επιτευχθεί μια γενική καταγραφή, καθώς τα κατεστραμμένα οδοστρώματα κάνουν πολύ δύσκολη την πρόσβαση σε αρκετές περιοχές.
Απαγορεύτηκε η μετάβαση από και πρός την Αντιόχεια και το Αντίγιαμαν, ενώ το μεσημέρι αποκαταστάθηκε προσωρινά η οδική αρτηρία Ταρσού-Αδάνων-Γκαζιαντεπ.

«Να αποφεύονται τα περιττά τηλεφωνήματα»

Οι διασώσεις παιδιών και ενός μωρού που γεννήθηκε κάτω απο τα συντρίμμια δίνουν όμως ελπίδες στους δεκάδες χιλιάδες διασώστες, που έχουν αναλάβει δράση. Λίγη ώρα πρίν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων, για να συντονίσει το έργο της διάσωσης. Πρόκειται για ένα έργο, που θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο, όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι, εκτός από την άμεση κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων, έχουν ήδη σταλεί στην περιοχή 54.000 αντίσχοινα και 102.000 κλίνες.

Έκανε δε έκκληση να αποφεύγονται περιττές χρήσης κινητής τηλέφωνίας, όπως και οι μετακινήσεις, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των σωστικών συνεργείων και η μετακίνηση των ασθενοφόρων. Δυστυχώς όλη την περιοχή περιμένουν και άλλες εφιαλτικές νύχτες, με την θερμοκρασία να πέφτει, κάνοντας ακόμη πιο άνισο τον αγώνα της επιβίωσης. Μεγάλο στοίχημα επίσης θα είναι η εξασφάλιση της στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που έμειναν άστεγοι.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ