Μετά από ανατολίτικα παζάρια, με την Μεράλ Άκσενερ να επιστρέφει, η συμμαχία της τουρκικής αντιπολίτευσης όρισε υποψήφιο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Νευραλγικός ο ρόλος του HDP.H «Τράπεζα των 6» της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε τον υποψήφιό της. Ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές. Ο Ερντογάν, σχεδόν ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα υπογράψει την απόφαση για διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαίου, όπως είχε ανακοινώσει από καιρό. Η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Άκσενερ, που είχε αποχωρήσει από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, επέστρεψε μεν όταν υιοθετήθηκε η πρότασή της να είναι αντιπρόεδροι οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, αλλά ουσιαστικά δεν κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε.

Η Άκσενερ δεν πιστεύει ότι θα κερδηθούν οι εκλογές με υποψήφιο τον Κιλιτσντάρογλου. Επέμενε να αξιοποιηθεί η δυναμική που εκφράζουν στις δημοσκοπήσεις οι δήμαρχοι Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου. Από την άλλη πλευρά, ο όρος να είναι αντιπρόεδροι οι δύο δήμαρχοι- σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν- πάει πολύ μακριά. Στο κείμενο αναφέρεται απλώς ότι αντιπρόεδροι θα είναι οι αρχηγοί των υπόλοιπων πέντε κομμάτων, εκτός του κεμαλικού CHP του Κιλιτσντάρογλου. Οι δύο δήμαρχοι θα οριστούν αντιπρόεδροι αργότερα, όταν το κρίνει σκόπιμο ο πρόεδρος Κιλιτσντάρογλου. Άρα, οι δήμαρχοι μένουν στα πόστα τους.

Το αντίκτυπο στην εκλογική βάση.

Θα εκληφθεί αυτό ως σύμπραξη των Γιαβάς και Ιμάμογλου με τον Κιτλιτσντάρογλου, ανεβάζοντας τις προσδοκίες; Ή ως παράκαμψή τους με μια αόριστη υπόσχεση;

Το κλειδί για το εκλογικό αποτέλεσμα τώρα είναι στα χέρια του κουρδικού κόμματος HDP, καθώς, στην αναμέτρηση των δύο μπλόκ για την Προεδρία και οι δύο πλευρές δεν φτάνουν το 50%, που απαιτείται για την εκλογή προέδρου. Όμως το Κόμμα της Άκσενερ και ο Μανσούρ Γιαβάς είναι κόκκινο πανι για τους Κούρδους. Όπως και ο εθνικιστής Μπαχτσελί, ο σημερινός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν. Με αυτά τα δεδομένα η επικράτηση στον πρώτο γύρο φαντάζει απίθανη για οποιονδήποτε υποψήφιο.

Ενα ερώτημα που τίθεται είναι αν κάποιος- και με ποιά υπόσχεση- θα μπορούσε να προσεγγίσει το HDP. Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα φανερώσουν τις τάσεις των ψηφοφόρων. Δηλαδή, εάν ένας Αλεβίτης ηγέτης, όπως ο Κιλιτσντάρογλου, θα έχει τύχη να κερδίσει τις εκλογές στην Τουρτκία ή αν μέσα από την κόντρα θα ωφεληθεί και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν στην πιο δύσκολη αναμέτρηση της πολιτικής του καριέρας.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ