Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις κάλπες που θα στηθούν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Χθες ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης συνήλθε σε μια προσπάθεια να συμφωνήσει σε κοινό υποψήφιο. Χωρίς αποτέλεσμα.Αντί του καθορισμού κοινού υποψηφίου, ο οποίος θα κληθεί να αντιπαρατεθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν στις εκλογές στις 14 Μαΐου, προέκυψε χθες ανακοινωθέν, στο οποίο επαναλήφθηκε η άποψη ότι ο Ερντογάν δεν θα έπρεπε να είναι για μια ακόμη φορά υποψήφιος. Ανακοίνωση που έδωσε τροφή στην συμπολίτευση για σχόλια πως μόλις κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να τον νικήσουν στις κάλπες άρχισαν τις ζαβολιές.

Όπως και να έχουν τα πράγματα η Τουρκία έχει εισέλθει σε προεκλογικό τοπίο σκληρής αντιπαράθεσης και το θέμα της υποψηφιότητας του Ερντογάν, όπως απαντά η κυβέρνηση θεωρείται λήξαν με τον νόμο που διέπει το νέο προεδρικό σύστημα της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτόν θα είναι η δεύτερη και τελευταία θητεία του Προέδρου της Τουρκίας με αυτό το σύστημα. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργός Ομέρ Τσελίκ απάντησε στην ανακοίνωση των έξι κομμάτων λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα υποψηφιότητας του Ερντογάν, ότι παίζουν αντιδημοκρατικά και πως θα πάρουν το μάθημα τους στις κάλπες από τον λαό.

Ο χρόνος κυλά σε βάρος της αντιπολίτευσης

Όσο όμως ο καιρός κυλάει και η αντιπολίτευση είναι χωρίς υποψήφιο το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρουσιάζει έργο και προχωρά σε παροχές έτσι έχει ανάκαμψη καλύπτοντας αργά, αλλά σταθερά τις απώλειες των τελευταίων ετών.

Στο πακέτο της προεκλογικής ρητορικής βεβαίως παραμένουν σταθερά σε προνομιακή θέση τα ελληνοτουρκικά οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και ο "εχθρικός" διεθνής τύπος που σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ και τους κυβερνητικούς κύκλους έχει βάλει στο στόχαστρο τον Πρόεδρο της Τουρκίας για να επηρεάσει τις τάσεις του τουρκικού λαού.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ