Αυστηρή τιμωρία των υπεύθυνων των αντισημιτικών εκδηλώσεων και της βίας των τελευταίων ημερών. Το κάψιμο ισραηλινών σημαιών καταδικάζει η Αριστερά.Γερμανική κυβέρνηση και κόμματα καταδίκασαν τα αντισημιτικά περιστατικά όπως το κάψιμο σημαιών του Ισραήλ και αντιεβραϊκά συνθήματα που εκδηλώθηκαν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων ενάντια στην πολιτική Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες. «Ντροπιαστικά» χαρακτήρισε τα επεισόδια το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές στη Γερμανία, οι δράστες θα διωχτούν με όλα μέσα που διαθέτει το κράτος δικαίου. Ο δε πρόεδρος της βουλής, Βόλφγκανγκ Σόμπλε, έκανε λόγο για απαράδεκτες εικόνες και επεσήμανε ότι για τη διένεξη στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να βρεθεί λύση επί γερμανικού εδάφους, και μάλιστα σε βάρος των Εβραίων Γερμανών. Ενώ τόνισε το δικαίωμα του καθενός να ασκεί κριτική και να διαδηλώνει ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ,ο κ. Σόιμπλε, κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αντισημιτισμό, μίσος και βία. Όπως και ο αντικαγκελάριος, ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, έτσι και ο κ. Σόιμπλε ζήτησε οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν με όλη την αυστηρότητα που προβλέπουν οι νόμοι.

Τα αντισημιτικά έκτροπα στη Γερμανία καταδίκασε και ο Γκρέγκορ Γκίζι, που είναι ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΚΟ του κόμματος Η Αριστερά. Ενώ έδειξε κατανόηση για διαδηλώσεις που έχουν ως αίτημα την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης, τόνισε ότι είναι «απολύτως απαράδεκτο» να συνδέεται η αγανάκτηση με τον αντισημιτισμό. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, «όποιος φωνάζει αντισημιτικά συνθήματα και καίει ισραηλινές σημαίες δεν είναι αριστερός», και εκτός αυτού παρεμποδίζει τη λύση δύο κρατών, ενός εβραϊκού και ενός παλαιστινιακού. Την ικανοποίησή του για τη στάση της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας εξέφρασε ο πρέσβης του Ισραήλ στη Γερμανία, Τζέρεμι Ισαχάρωφ. Όπως διαβεβαίωσε, από τότε που άρχισαν οι βομβαρδισμοί της Χαμάς, «λάβαμε εξαιρετικά μηνύματα στήριξης από πολιτικούς στη Γερμανία».

Στο μεταξύ, σε τηλέφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό η καγκελάριος Μέρκελ καταδίκασε και πάλι τη συνεχιζόμεν ρίψη ρουκετών από τη Γάζα και επανέλαβε την αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης και τη στήριξή της στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Από την πλευρά του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του, ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ για την ενεργητική στάσης της κυβέρνησης εναντίον αντισημιτικών δυνάμεων στη Γερμανία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ