Το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας. Στο επίκεντρο θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Παρά την καλή ποιότητά του εξαιρετικά χαμηλή θεαματικότητα.Στην περιοχή Κε ντι Σανουάν Βίντερερ στο Στρασβούργο βρίσκεται η έδρα του ευρωπαϊκού τηλεοπτικού σταθμού ARTE. Το πρόγραμμα μεταδίδεται στη Γερμανία και τη Γαλλία. Πρόκειται για τα ίδια ρεπορτάζ και τις ίδιες ταινίες. Δεν διαφέρουν όμως μόνο οι γλώσσες αλλά και οι ώρες μετάδοσης. Για τους Γερμανούς το κύριο πρόγραμμα ξεκινάει στις 8.15 μμ και για τους Γάλλους ξεκινάει στις 8.55 μμ.

Το κανάλι πάντως ξεκίνησε να λειτουργεί πριν ακριβώς 25 χρόνια την ίδια ώρα: στις 30 Μαϊου 1992 στις 5 μμ. Η μετάδοση ξεκίνησε από την πόλη του Στρασβούργου. Το 2003 μετακόμισε σε ένα καινούργιο κτήριο στη λεγόμενη ευρωπαϊκή γειτονιά κοντά στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό ήταν και το μήνυμα που ήθελε να περάσει: στόχος μας δεν είναι μόνο η γαλλογερμανική συνεννόηση αλλά η συνεννόηση με την Ευρώπη.

Κάποιο ανοιξιάτικο πρωινό πριν από λίγες εβδομάδες η σύνταξη του ARTE επρόκειτο να αποφασίσει στη σύσκεψη τα βασικά θέματα της ημέρας: οι γαλλικές εκλογές και η εμφάνιση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού έρχεται η είδηση ότι στην Τουρκία συνελήφθησαν 1.000 οπαδοί του Γκιουλέν. Η Καρολίν Ολιβιέ, αρχισυντάκτρια, αποφασίζει πως εκείνη την ημέρα η Τουρκία πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο.

Συνεργασία και με την ΕΡΤ

Ο αρχισυντάκτης των ειδήσεων Μάρκο Νασιβέρα επισημαίνει πως για την επιλογή των θεμάτων αποφασιστικής σημασίας είναι το κριτήριο ποιο θέμα θα ήταν ενδιαφέρον για τους θεατές στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο ίδιος ξεκίνησε από την αρχή να εργάζεται για τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Το γαλλογερμανικό ARTE έχει εν τω μεταξύ συνεργασία και με άλλους δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία και την Ιταλία. Και αυτό κάποιες φορές είναι μια πραγματική πρόκληση, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την ευρωπαϊκή συνεργασία. Η συνεργασία με την Πολωνία έχει παγώσει από το 2016 εξαιτίας του αμφιλεγόμενου νόμου για τα ΜΜΕ. Προβλήματα υπήρξαν και με την Ελλάδα όταν εξαιτίας των μέτρων λιτότητας έκλεισε η ΕΡΤ.

Το ARTE δεν παρουσιάζει μόνο ειδήσεις και ρεπορτάζ αλλά έχει και θαυμάσια πολιτιστικά αφιερώματα και εξαιρετικές ταινίες. Δυστυχώς η ακροαματικότητά του καναλιού είναι εξαιρετικά περιορισμένη και στη Γερμανία περιορίζεται σε μόλις 1%.

Κλαούντια Κορνμάγιερ / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ