Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία με προορισμό την Τουρκία για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς του Άσαντ και της Ρωσίας. Ενόψει νέας ανθρωπιστικής καταστροφής;«Χαιρετίσματα στον πλανήτη από, εμάς, τα παιδιά της Ιντλίμπ. Η Ρωσία μας σκοτώνει» γράφει το twitter η νεαρή Μέρνα Αλχασάν. Εδώ και εβδομάδες δημοσιεύει φωτογραφίες για την κατάσταση στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Υπερφορτωμένα οχήματα που εγκαταλείπουν την πόλη και μικρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Άσαντ και της Ρωσίας.

Εδώ και μια εβδομάδα ο συριακός στρατός επιχειρεί, με τη συνδρομή της ρωσικής αεροπορίας, κατά του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας. Οι επιθέσεις επικεντρώνονται στην πόλη Μααράτ αλ Νουμάν, από την οποία περνά ο σημαντικός οδικός άξονας Μ5, που οδηγεί από τη Δαμασκό στο Χαλέπι και από εκεί στα σύνορα με την Τουρκία. Μέσω αυτού του αυτοκινητοδρόμου προσπαθούν να φθάσουν στα τουρκικά σύνορα όσοι κάτοικοι εγκαταλείπουν εσπευσμένα στην Ιντλίμπ.

Όπως δηλώνει στην DW ο Τιλ Κίστερ, υπεύθυνος συντονισμού για τη Συρία στην ανθρωπιστική οργάνωση Medico International, παραστρατιωτικοί του Άσαντ επιτίθενται κατά αμάχων στον αυτοκινητόδρομο, είτε με βομβαρδισμούς είτε με πολυβόλα.

Η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει

Ο ρωσικός στρατός αιτιολογεί τις επιθέσεις στην Μααράτ αλ Νουμάν με την άρνηση των εξτρεμιστών της Χαγιάτ Ταχρίρι αλ Σάμ να εγκαταλείψουν την πόλη. Η γύρω περιοχή ελέγχεται από τουρκικές δυνάμεις. Η Τουρκία θα μπορούσε να σταματήσει τις επιθέσεις αλλά δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή της ως προστάτιδα δύναμη, γράφει στο twitter η Μέρνα Αλχασάν.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα θέλει να αποφύγει ένα λουτρό αίματος κατά τη διάρκεια της ρωσοσυριακής επίθεσης, διότι αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω ενίσχυση των προσφυγικών ροών προς τα σύνορά της. Σύμφωνα με τον Τιλ Κίστερ τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας είναι ερμητικά κλειστά. Η κατάσταση είναι τραγική από τότε που εντάθηκαν οι επιθέσεις, εκτιμά ο Ντιρκ Χέγκμανς εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης στην Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.

Δαμασκός και Μόσχα δημιουργούν τετελεσμένα

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις ως «καθοριστική μάχη». Ο συριακός στρατός δεν κάνει διαχωρισμούς. Αδιάφορο αν βρίσκονται στο διάβα του άοπλοι πολίτες είτε εξτρεμιστές. Στόχος των βομβαρδισμών είναι νοσοκομεία, σταθμοί πρώτων βοηθειών και λαϊκές αγορές. Ο Τιλ Κίστερ από την Medico International εκτιμά ότι περίπου 100 νοσοκομεία έχουν δεχθεί μέχρι σήμερ επιθέσεις.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι μόνο την περασμένη Παρασκευή εγκατέλειψαν την επαρχία Ιντλίμπ σχεδόν 20.000 άνθρωποι, ενώ από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων περίπου 70.000. Υπολογίζεται ότι γύρω στα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από άλλες περιοχές της Συρίας βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στην ευρύτερη περιοχή.

Κανείς δεν ακούει τις εκκλήσεις μας για βοήθεια, γράφει η νεαρή Μέρνα Αλχασάν. Ο Τιλ Κίστερ επιβεβαιώνει ότι πολλοί στη Συρία είναι απογοητευμένοι από την Ευρώπη, η οποία όχι μόνο δεν τους βοηθά να επιζήσουν, αλλά δεν κάνει τίποτα για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Και όλα αυτά την ώρα που η Δαμασκός και η Μόσχα δημιουργούν τετελεσμένα στη βόρεια Συρία.

Ντιάνα Χντάλι, Ιμάν Μελούκ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ