Επίσημος σχολιασμός δεν υπάρχει, ελλείψει αποτελέσματος. Ωστόσο, η σπουδή του Ντόναλντ Τραμπ να αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών προκαλεί ανησυχία στη Γερμανία, όπως προκύπτει από μία σειρά δηλώσεων.«Η διαμάχη για τη νομιμοποίηση του αποτελέσματος προκαλεί μία εκρηκτική κατάσταση, η οποία ασφαλώς θα πρέπει να μας ανησυχήσει πολύ», δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF η υπουργός Άμυνας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, στέλεχος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), επισημαίνει με νόημα ότι «οι εκλογές ολοκληρώνονται μόνον όταν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι». Το βράδυ της Τρίτης, πριν από τις επίμαχες δηλώσεις Τραμπ, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε δηλώσει σε διπλωματικό ύφος ότι «όποιος και αν κερδίσει, θα πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση μας στην Ατλαντική Συμμαχία».

Έξω από τα δόντια τα λέει ο Νόρμπερτ Ρέντγκεν, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη γερμανική Βουλή και υποψήφιος για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών: «Δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δείχνει σεβασμό στους κανόνες, ούτε σε συνταγματικoύς κανόνες, ούτε στους κανόνες της ευπρέπειας. Επί τέσσερα χρόνια το βλέπουμε αυτό». Ο Ρέντγκεν εκτιμά ότι αν πραγματικά επανεκλεγεί ο Τραμπ «δεν θα δούμε απλώς μία τετραετή παράταση της σημερινής κατάστασης, αλλά μία κορύφωση, μία εντελώς νέα διάσταση». Ενδιαφέρουσα δήλωση στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών και από τον βουλευτή Γιόχαν Ντάβιντ Βάντεμπχουλ, ο οποίος εξομολογείται στην εφημερίδα Die Welt: «Πρέπει να παραδεχθώ ότι βλέπω την Αμερική με ευρωπαϊκά γυαλιά και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ήταν τόσο οριακή η έκβαση των εκλογών μετά από τέσσερα χρόνια Τραμπ».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την πολιτική Τραμπ σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους. «Επίθεση στη Δημοκρατία» χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς περί «εξαπάτησης» ψηφοφόρων ο πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ. «Έκπληκτος» δηλώνει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, προειδοποιώντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πυροδοτεί μία συνταγματική κρίση, που μπορεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα των ΗΠΑ. Από την πλευρά της η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ συνιστά «υπομονή», λέγοντας ότι «οι θεσμοί στις ΗΠΑ πρέπει να ανταποκριθούν στο έργο τους, διασφαλίζοντας ότι θα καταμετρηθεί και η τελευταία επιστολική ψήφος».

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εξέφρασε και ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Εργοδοτών (BDI) Ντίτερ Κρεμπφ. «Για τις επιχειρήσεις η εμπιστοσύνη στην αμερικανική Δημοκρατία είναι πολύ σημαντική. Γι αυτό αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι και να αναδειχθεί ο νόμιμος νικητής», αναφέρει ο Κεμπφ, για να προσθέσει μάλιστα ότι μία μακρά περίοδος αστάθειας στις ΗΠΑ θα έθετε σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας.

Υπέρ του Τραμπ οι εθνολαϊκιστές της AfD

Εύσημα στον Αμερικανό πρόεδρο αποδίδει μόνο το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Ήδη πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου στελέχη του κόμματος είχαν εγκωμιάσει την πολιτική Τραμπ. Στα τέλη Οκτωβρίου η επικεφαλής της Κ.Ο. Αλίς Βάιντελ τόνιζε ότι «ο Τραμπ είχε μεγάλες επιτυχίες, για παράδειγμα περάσε μία μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση και διασφάλισε τα σύνορα απέναντι στην παράνομη μετανάστευση».

Την Τετάρτη η αντιπρόεδρος της AfD Μπέατριξ φον Στορχ έκανε μία σύγκριση ανάμεσα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και στις εκλογές για την Ομοσπονδιακή Βουλή που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2021 στη Γερμανία. «Ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του σε βαθμό που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Αυτό αποτελεί πρόγευση γι αυτό που θα συμβεί στη Γερμανία το 2021», δήλωσε η αντιπρόεδρος του εθνολαϊκιστικού κόμματος στη δημόσια τηλεόραση.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ