«ΟΛΥΜΠΟΣ – ΕΛΑΣΣΟΝΑ – ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2011»

Ελασσόνα Εκπληκτικές ήταν οι Εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής Δήμου Ελασσόνας στη Θεσσαλονίκη

Την τιμητική του είχε το μεγαλύτερο Συνεδριακό Κέντρο της Ελλάδος, το «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, που πλημμύρισε από χιλιάδες επισκέπτες και έλαμψε από πολιτισμό, τέχνη, χρώματα, ποιότητα, θαυμάσια προϊόντα, μουσικές και απίθανα χορευτικά συγκροτήματα από την περιοχή του «Καλλικρατικού» Δήμου Ελασσόνας, των Αποδήμων της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας.

Πρόκειται για μια μεγάλη συστηματική προσπάθεια του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εδώ και 2 χρόνια, με το Λιμάνι Θεσσαλονίκης –Αποθ. Γ’ και Δ’ –ΟΛΘ-Μάϊος 2009 και αποσκοπεί να αναδείξει, μέσα από ιδιαίτερα προσεγμένες εκδηλώσεις τα δυνατά σημεία της περιοχής Ελασσόνας και να δημιουργηθεί και εξ αυτού του λόγου, μια αναπτυξιακή δυναμική, που τόσο έχει ανάγκη, αυτός ο θαυμάσιος τόπος.

Τη συγκεκριμένη εκδήλωση υποστήριξαν με θέρμη τόσο ο Δήμος Ελασσόνας, όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας –Π.Ε. Λάρισας, υπό την αιγίδα της οποίας τελούσαν οι εκδηλώσεις ενώ τον γενικό συντονισμό και επιμέλεια των πολυποίκιλων εκδηλώσεων, πολιτιστικών, επιστημονικών, τουριστικών, προβολής, προϊόντων, εκθετών, συμμετεχόντων, επικοινωνίας, συνεννοήσεων με την HELEXPO-ΔΕΘ, είχε το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

Την παρουσία τους δήλωσαν όλες εκείνες οι υγιείς δυνάμεις της περιοχής που όχι μόνο παράγουν τα καλύτερα τοπικά ποιοτικά προϊόντα, αλλά παράλληλα τολμούν να διεκδικήσουν νέα μερίδια στις αγορές εντός ή και εκτός Ελλάδος.

Εκλεκτές συμμετοχές

Παρόντες στο μεγάλο αυτό κάλεσμα ήταν η Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε., μεγάλες βιομηχανίες τυροκομικών προϊόντων, η βιομηχ. Επίπλων MODECO, τοπικές εφημερίδες, παραγωγοί εκλεκτών προϊόντων (τυροκονικά, κρασιά, κρέατα, βιολογικά προϊόντα, σπόρους κ.ά. ), γυναικείοι συνεταιρισμοί, Σύλλογοι Αποδήμων, Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ελασσόνας.

Σημαντική ήταν η παρουσία του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δήμου Ελασσόνας, που παρουσίασε εκλεκτά κτηνοτροφικά προϊόντα δηλ. το ΑΡΝΑΚΙ –ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ τα οποία και προσφέρθηκαν στους χιλιάδες επισκέπτες του «Ι.ΒΕΛΛΙΔΗΣ», προϊόντα που είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα στο είδος τους, που έχουν, πλέον, την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Ποιότητας Π.Ο.Π.

Σημαντικές παράλληλες επιστημονικές εκδηλώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο του «Βελλιδείου», όπου λειτουργούσαν τα περίπτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν, σε ειδικά διαμορφωμένο συνεδριακό χώρο σημαντικές επιστημονικές ομιλίες, από έγκριτους επιστήμονες, οι οποίοι και παρουσίασαν την ιστορία, τον Όλυμπο, τα ιερά προσκυνήματα της περιοχής, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα (Φέτα Ελασσόνας, αρνάκι –κατσικάκι Π.Ο.Π. , το Λιβάδι, την Κρανιά και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Ελασσόνας.

Επίσης στο χώρο του «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ» καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων λειτουργούσαν εκθέσεις φωτογραφίας, παραδοσιακής φορεσιάς, τοπικού Τύπου 1952-2011, βιβλίων, σπάνια ποδήλατα, μινιατούρες παραδοσιακών κατοικιών του Ολύμπου, καλλιτεχνήματα από πέτρα και πολλά άλλα.

Χαιρετισμοί Επισήμων

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Γεώργιος Πασχόπουλος, παρουσίασε την εισήγησή του «Δήμος Ελασσόνας: με το βλέμμα προς το μέλλον», ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, αλλά και από τους υπόλοιπους εκπροσώπους και τιμήθηκε ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης “Ο Γεωργάκης Ολύμπιος” (τιμώμενος για το έτος 2011), όπως επίσης και όλοι οι Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, τα οκτώ (8) χορευτικά συγκροτήματα και όλοι οι συμμετέχοντες.

Κλείνοντας τις εισηγήσεις ο πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» Κωνσταντίνος Σκριάπας, ανέφερε ότι: «οι εκδηλώσεις «ΟΛΥΜΠΟΣ-ΕΛΑΣΣΟΝΑ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2011» είναι ένα ιδιαίτερο και σημαντικό γεγονός για το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και τον Δήμο Ελασσόνας, που δείχνει ξεκάθαρα την προοπτική που πρέπει να ακολουθήσει ένας όμορφος τόπος, που έχει το χάρισμα να βρίσκεται στις πλαγιές του παγκόσμιου μνημείου της φύσης, του Ολύμπου, που διαθέτει μοναδικά ποιοτικά προϊόντα (με Ευρωπαϊκή αναγνώριση) και ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί και θέλει να διεκδικήσει το δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Αυτή είναι η μεγάλη απάντηση στα σενάρια για την εξόρυξη του λιγνίτη που θα καταστρέψει μια ολόκληρη περιοχή, μαζί με το μυθικό βουνό, ενώ ο Όλυμπος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πόλο έλξης για τα αθλήματα βουνού και των ορειβατών απ΄όλη την υφήλιο».

Στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου «Ι.ΒΕΛΛΙΔΗΣ», είχαν τα δικά τους περίπτερα δεκάδες Σύλλογοι του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», ενώ δεκάδες μουσικοί και εκατοντάδες παραδοσιακοί χορευτές παρουσίασαν τοπικούς χορούς (υπεύθυνοι χορευτικών: Φανή Ζαρώτη- Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Θεσ/νίκης και Γ. Νικολάου -Σύλλογος Πυθιωτών Θεσ/νίκης) .

Παρουσίες

Στις εκδηλώσεις έδωσαν, από πολύ νωρίς, το παρών ο Αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, η βουλευτής Ν. Λάρισας Βάσω Αλεξανδρίδου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Μαμάρα και Αθ. Παιδής, ο Γεν. Διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Μέγας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Γεώργιος Πασχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Φώτης Τζιόκας, η προϊσταμένη της ΙΕ’ Εφορίας Προϊστ. και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λάρισας Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων, ιατρός Ι. Μπατζοτάσιος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Κεντρική Μακεδονία, εκπρόσωποι των αρχών της Θεσσαλονίκης, αιρετοί, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, επιστήμονες, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Β. Ελλάδας, εκπρόσωποι κρατικών φορέων, πολιτιστικών φορέων, εκπρόσωποι των ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες) και τέλος χιλιάδες επισκέπτες, που γνώρισαν από κοντά ένα μοναδικό κόσμο πλούσιας ιστορίας, πολιτισμού, φυσικού περιβάλλοντος και εξαιρετικών, πιστοποιημένων, ποιοτικών προϊόντων (ΦΕΤΑ,ΑΡΝΑΚΙ-ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ, ΚΡΑΣΙΑ κ.α.) του Δήμου Ελασσόνας.

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην εξαιρετική επιτυχία των εκδηλώσεων, όπως και την HELEXPO-ΔΕΘ που αγκάλιασε και υποστήριξε με όλα τα μέσα τις εκδηλώσεις, διαθέτοντας κάθε διευκόλυνση και τα τελειότερα ηλεκτρονικά συστήματα του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ