Χιλιάδες Ολλανδοί, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας, καταφεύγουν στο γειτονικό Βέλγιο, σε μία προσπάθεια να ξεφύγουν για λίγο από το λόκνταουν που έχει επιβληθεί στη χώρα τους.Αμβέρσα, Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός. «Καθεδρικό ναό» αποκαλούν οι ντόπιοι το μοναδικό αυτό δείγμα αρχιτεκτονικής, με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες και τις μπαρόκ σκάλες πολυτελείας, που εγκαινιάστηκε το 1905 με τον δημιουργό του, Λουί ντε λα Σενσερί, να εμπνέεται από το «Πάνθεον» της Ρώμης. Αλλά αυτές τις μέρες κάτι άλλο ελκύει την προσοχή των επισκεπτών: τα τρένα από τη γειτονική Ολλανδία φτάνουν στον σταθμό της Αμβέρσας γεμάτα κόσμο. Στις πλατφόρμες παρατηρείται ασυνήθιστος συνωστισμός.

Πολλοί διασκεδάζουν σε μεγάλες παρέες, άλλοι ταξιδεύουν μόνοι τους. Τι είναι αυτό που τους φέρνει στην Αμβέρσα για τις ημέρες των εορτών; Είναι πολύ απλό, λέει η Κάρλεϊ, μία νεαρή Ολλανδέζα που δεν θέλει να αποκαλύψει το επώνυμό της: «Θέλουμε να ξεφύγουμε από το λόκνταουν. Υποτίθεται ότι έχουμε διακοπές στην Ολλανδία, αλλά τα πάντα είναι κλειστά. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα ήταν πιο ωραία να έρθουμε στο Βέλγιο».

Τα πιο αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη

Από τα μέσα Δεκεμβρίου και μέχρι τις 14 Ιανουαρίου η Ολλανδία έχει επιβάλει τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη για την καταπολέμηση της πανδημίας: εστιατόρια, καφέ, εμπορικά καταστήματα, κινηματογράφοι, κομμωτήρια, μουσεία παραμένουν κλειστά. «Η Ολλανδία κλείνει και πάλι, αλλά είναι αναπόφευκτο» επιμένει ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Όμως η Αμβέρσα, η πολύβουη πρωτεύουσα της Φλάνδρας, η πόλη των διαμαντιών και της μόδας, που φημίζεται για την αγορά και τη νυχτερινή ζωή της, απέχει μόλις δύο ώρες με το τρένο από το Άμστερνταμ. Ευκαιρία για την Έμα και την παρέα της να κάνουν μία ημερήσια εκδρομή, απλά και μόνο «για ψώνια και για να πιούμε καφέ», όπως λέει η ίδια.

Σύμφωνα με το Βελγικό Πρακτορείο Ειδήσεων BELGA, μόνο την Τετάρτη είχαν φθάσει στην Αμβέρσα περίπου 7.500 εκδρομείς από τη γειτονική Ολλανδία, με αποτέλεσμα να προκληθεί κομφούζιο στο εμπορικό κέντρο. Η βελγική αστυνομία ενίσχυσε την παρουσία της στους μεγάλους πεζόδρομους της πόλης, για να προλάβει τον συνωστισμό. Πάντως η Μαρί, πωλήτρια παγωτού στο κέντρο της Αμβέρσας, δηλώνει πολύ ευχαριστημένη με τη μαζική προσέλευση των επισκεπτών. «Οι περισσότεροι πελάτες μας ήταν Ολλανδοί τις τελευταίες μέρες», λέει. «Είναι καλό για τη δουλειά μας να έχουμε τόσο κόσμο…»

«Μόνο αν είναι απαραίτητο»

Οι Ολλανδικοί Σιδηρόδρομοι (NS) ασφαλώς δεν μπορούν να απαγορεύσουν την κοσμοσυρροή από τη στιγμή που τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά, προειδοποιούν όμως ότι είναι πλέον αδύνατον να ελέγξουν την επαρκή τήρηση αποστάσεων στις πλατφόρμες επιβίβασης. Επιπλέον, σε μήνυμά τους μέσω twitter, απευθύνουν έκκληση στους Ολλανδούς «να μην ταξιδεύουν στο Βέλγιο, εκτός αν είναι πραγματικά απαραίτητο».

Ωστόσο οι εκκλήσεις δεν συγκινούν νεαρούς ταξιδιώτες, όπως ο Μπάστιαν, που έχει αγανακτήσει με τους συνεχείς περιορισμούς και αναζητά μία διέξοδο για λίγη διασκέδαση τις ημέρες των εορτών. Το σχόλιό του: «Λένε να μην έρθουμε, αν δεν είναι απαραίτητο. Εμείς λέμε ότι ναι, είναι απαραίτητο. Είναι απαραίτητο για την ψυχική μας υγεία…»

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ