Με αφορμή τον χαιρετισμό προς μετανάστη Γερμανίας.

Χαιρετισμός του Δαμιανού Βασιλειάδη στην εκδήλωση: «50 Χρόνια Ελληνισμός στη Γερμανία – Ο αγώνας των Ελλήνων μεταναστών κατά της χούντας 1967 – 1974», που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ Μονάχου, Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Σήμερα τιμάτε τον αγώνα των Ελλήνων μεταναστών κατά της χούντας 1967 -1974 και το ερώτημα ευθύς εξ αρχής, για το νόημα αυτού του αγώνα, είναι:

Γιατί αυτός ο αγώνας και σε τι συνίσταται στην ουσία του;

Αν αναγνωρίσουμε ότι το ανώτατο αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης και της ανθρώπινης κοινωνίας είναι η ελευθερία, αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε καταναγκασμός, που αφαιρεί από τον άνθρωπο τη δυνατότητα χειραφέτησης από αυτόν τον καταναγκασμό αποτελεί το πρώτιστο και ύψιστο καθήκον αυτού του αγώνα.

Η δικτατορία των συνταγματαρχών ήθελε να μας αφαιρέσει αυτό το αγαθό, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Για το λόγο αυτό, η πλειοψηφία των Ελλήνων εργατών, φοιτητών και διανοουμένων στη Γερμανία και όχι μόνο, τάχτηκε ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Εμείς από μέρους του ΠΑΚ, μαζί με τους εργάτες και τους φοιτητές και σε συνεργασία με τις άλλες αντιδικτατορικές οργανώσεις, χωρίς κανένα δισταγμό και υπολογισμό, θέσαμε ευθύς εξ αρχής τους εαυτούς μας στην υπηρεσία αυτού του αγώνα, με κύριους άξονες, όπως είναι γνωστό, τις διακηρυγμένες μας αρχές:

Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση και Δημοκρατικές Διαδικασίες.

Τους θεωρήσαμε ως στρατηγικούς στόχους αυτού του αγώνα και γι’ αυτό αποτέλεσαν και τις διακηρυγμένες μας αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ.

Αυτές οι αξίες ωστόσο δεν είναι αξίες μόνο του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ.

Εμείς απλώς τις διατυπώσαμε, ως την πεμπτουσία του αγώνα του ελληνικού λαού.

Αποτελούν στην πραγματικότητα διαχρονικές αξίες της Ελλάδας από την εποχή της επανάστασης του 1821. Ακόμη και σήμερα είναι και παραμένουν ζητούμενο, γιατί πάντοτε προδόθηκαν.

Η απελευθέρωση δυστυχώς είχε μεγάλο τίμημα, την εισβολή και κατοχή της Κύπρου από τα στρατεύματα του Αττίλα.

Σήμερα οι εχθροί μας επιβουλεύονται όχι μόνο την Κύπρο, αλλά παράλληλα το Αιγαίο, τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Αν λοιπόν ένας χαιρετισμός πρέπει να συνοδεύεται και με κάποιο μήνυμα για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας από μέρους μου, και νομίζω ότι πρέπει, τότε θέλω να τονίσω με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση, ότι για να δικαιωθούν αυτοί οι αγώνες κατά της χούντας είναι απόλυτη ανάγκη, πέρα και πάνω από όποιες διαφορές μεταξύ μας, να σταθούμε ακλόνητα σε έναν κεντρικό στόχο:

Να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο και αρραγές μέτωπο με ακατάλυτο φρόνημα, για την υπεράσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας που απειλούνται άμεσα από τους ατλαντικούς και υπερατλαντικούς «άσπονδους φίλους και συμμάχους μας» κι εκείνους τους γείτονές μας, που αυτές οι δυνάμεις στηρίζουν.

Η δράση μας πρέπει να εστιάζεται και να απαντά στο ερώτημα:

Την να την κάνω την οικονομία, αν δεν έχω πατρίδα, για να υπάρχω;

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Δαμιανός Βασιλειάδης

Γενικός Γραμματέας του ΠΑΚ Δυτικής Γερμανίας, Δυτικού Βερολίνου 1973 -74, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ, υπεύθυνος του Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης (ΚΕΜΕΔΙΑ» επί ΠΑΚ και ΠΑΣΟΚ και μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ