Τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίζουν οι τουρκικές αρχές την χθεσινή έκρηξη στον εμπορικό δρόμο Ιστικλάλ με 6 νεκρούς και 81 τραυματίες. Στο κάδρο των ερευνών το PKK.Κυριακή, στον πασίγνωστο πεζόδρομο Ιστικλάλ, μια ανάσα από την πλατεία Ταξίμ. Ο πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος της Κωνσταντινούπολης σφύζει από κόσμο όταν ξαφνικά ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος και ένα λευκό σύννεφο σκεπάζει τα πάντα. Λίγες ώρες αργότερα ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοινώνει στην τηλεόραση ότι η πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων δέχθηκε «ύπουλη επίθεση». Σχεδόν αμέσως μετά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι μιλά για πρώτη φορά για «τρομοκρατική επίθεση».

Σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν βίντεο που δείχνει δυνάμεις ασφαλείας να περνούν χειροπέδες σε μια γυναίκα που κείτεται στο έδαφος. Χθες το βράδυ τηλεόραση και ραδιόφωνο έκαναν λόγο για 6 νεκρούς και 81 τραυματίες, καθώς και μια ύποπτη, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν σε λεπτομέρειες. Στο ίντερνετ και τις ειδήσεις άρχισαν να διαδίδονται πρώτα πλάνα της έκρηξης με ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος. Νωρίς το βράδυ ελικόπτερα πετούσαν πάνω από τη συνοικία Μπέγιογλου και τις γειτονικές συνοικίες. Τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ έδειχναν ασθενοφόρα να σπεύδουν στο σημείο της έκρηξης. Λίγο αργότερα όμως η τουρκική ραδιοτηλεοπτική αρχή Rtük επέβαλε στα μέσα ενημέρωσης προσωρινή απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων για να μην προκληθεί φόβος και πανικός στον πληθυσμό, αναφέρεται σε επιστολή της αρμόδιας υπηρεσίας.

2.000.000 άνθρωποι καθημερινά στην Ιστικλάλ

Παράλληλα η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, ήταν για αρκετές ώρες δύσκολη για πολλούς χρήστες. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ η Αρχή Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών φέρεται να προκάλεσε τεχνητά διαδικτυακές στενωπούς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ήδη χθες το βράδυ ξεκίνησαν έρευνες εναντίον ατόμων, τα οποία προχώρησαν σε «προκλητικές αναρτήσεις» στο διαδίκτυο. Δημοσιογράφος του γερμανικού πρακτορείο ειδήσεων dpa μετέδιδε χθες από την Κωνσταντινούπολη ότι στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταξίμ δεν κυκλοφορούσε ψυχή.

Τις καθημερινές από τον πεζόδρομο Ιστικλάλ περνούν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανά κίνητρα. Για πολλοστή φορά η καρδιά της Κωνσταντινούπολης γίνεται στόχος επίθεσης. Το 2016 στον διάσημο πεζόδρομο αυτόχειρας σκότωσε τέσσερα άτομα και τραυμάτισε 39. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ο δράστης διατηρούσε σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία δεν ανέλαβε ωστόσο την ευθύνη της επίθεσης. Την ίδια χρονιά σε άλλη τρομοκρατική επίθεση της ISIS έχασαν την ζωή τους στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης 12 Γερμανοί.

Επίθεση με υπογραφή PKK;

Τρομοκρατικές επιθέσεις έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα στη χώρα και το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKK. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος του PKK στην νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία διατηρεί από το 2016 στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ όπου βρίσκεται και το στρατιωτικό επιχειρησιακό κέντρο του απαγορευμένου σε ΗΠΑ και ΕΕ Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Η Άγκυρα αντιμετωπίζει ως τρομοκρατικές οργανώσεις εκτός από το PKK, την κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση YPG, αλλά και το κίνημα του Γκιουλέν, στο οποίο αποδίδει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Άνε Πόλμαν, Λίντα Σάι, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ