Από 18 έως 21 Ιουλίου 2013.

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» με τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα θα πραγματοποιήσει και φέτος το 15ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 18 έως 21 Ιουλίου 2013.
Το Συναπάντημα αποτελεί πλέον έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό, με την συμμετοχή 700 και πλέον εκπροσώπων νεολαιών ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων της παράδοσής μας.
Το πρόγραμμα τουsinapantima1 Συναπαντήματος περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις, από αξιόλογους επιστήμονες ιστορικούς και ερευνητές με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών πολιτιστικού περιεχομένου, εκδρομές, παρουσίαση δράσεων των νέων του κάθε Σωματείου καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με θέατρο και ποντιακό γλέντι.
Το φετινό συναπάντημα είναι επετειακό, διότι συμπληρώνονται  15 χρόνια από την καθιέρωση του ως θεσμός στον οργανωμένο ποντιακό χώρο και αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από  επτακόσιοι   εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων νέοι και νέες.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους:
Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και  Καμπανίας  κκ. Παντελεήμονα
Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  Δράμας κκ. Παύλο
κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη,  Συγγραφέα
κ. Θωμά Σαββίδη , Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου τμ. Βιολογίας Α.Π.Θ
κ. Σίμο Παλτσανιτίδη, Ολυμπιονίκη- Πρόεδρο Παραολυμπιονικών
κ. Εύθυμη Κτενίδη , Προπονητή Στίβου Παραολυμπιονίκων
κ. Μιχάλη Καραβελά , Ερευνητή- Μελετητή Ιστορίας Ποντιακού Ελληνισμού
Κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος οι νεολαίοι θα παρακολουθήσουν στην πράξη την παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων  από την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας , αλλά και την αναπαράσταση του Πυρρίχιου χορού ΣΕΡΡΑ από τον  Σύλλογο Ποντίων Εύοσμου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ»
Θα βραβευτούν χορευτές από το  πρώτο χορευτικό συγκρότημα του σωματείου του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» της περιόδου 1969-1975
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συναυλία Ποντιακής μουσικής, από τις χορωδίες:
♦ Συλλόγου φίλων Παράδοσης Ν. Ημαθίας  «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες»,  την Παρασκευή  19 Ιουλίου και ώρα 19:30μμ
♦ Ποντιακού Συλλόγου Παναγία Σουμελά Κατερίνης, το Σάββατο 20 Ιουλίου και ώρα 19:30 και θα ακολουθήσει ποντιακή βραδιά με τον καλλιτέχνη Γιωτη Γαβριηλίδη.
Θεατρικές Παραστάσεις στην ποντιακή διαλέκτο:
♦ «Το ξύλο εξέβεν ας΄σον παραδεισον» από την  Θεατρική Σκηνή Πιερίας
♦   «Τα τουνού παιδί κι’ είσαι» από τον  Σύλλογο Ποντίων Νεάπολης
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι νέοι διοργανώνουν  πλούσιες παραδοσιακές βραδιές με μουσικές και τραγούδια του Πόντου. Οι λυράρηδες, και οι τραγουδιστές είναι τα ίδια τα παιδιά του Συναπαντήματος. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της Παράδοσης και να εκτιμηθεί για πολλοστή φορά το πολύ σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία, τα οποία αγκαλιάζουν τους νέους.
Η Οργανωτική Επιτροπή
του 15ου «Συναπαντήματος Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων»

Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ