Μια πρόκληση για την κοινωνία των πολιτών.

Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Θεσσαλονίκη. Το Ευρωπαϊκό έτος Εθελοντισμού 2011  είναι ταυτόχρονα γιορτή και πρόκληση. Είναι γιορτή για τη δέσμευση εκατομμυρίων πολιτών στην Ευρώπη, οι οποίοι αφιερώνουν ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο τους στην εθελοντική εργασία προς όφελος άλλων. Ορισμένοι εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους αθλητικούς ομίλους της γειτονιάς τους, στην πόλη ή το χωριό τους, ενώ άλλοι δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες και προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους άλλων χωρών. Η προσπάθεια που καταβάλουν οι εθελοντές καθώς και η προσφορά εκ μέρους των χιλιάδων εθελοντικών οργανώσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη, αλλάζει σημαντικά τη ζωή μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν τον ομιλητή Γιάννο Λιβανό οι: Αγγελική Μπούρα, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Κρίτων Αρσένης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης

Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Γιάννος Λιβανός στο Βήμα

Οι εθελοντές κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο! Ταυτόχρονα, το έτος 2011 είναι πρόκληση για όλους τους Ευρωπαίους, που δεν έχουν γίνει ακόμα εθελοντές. Μπορούν και εκείνοι να προσφέρουν πολλά. Η περιοδεία γνωριμίας με τους εθελοντές πραγματοποιείται με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα έχει διάρκεια ολόκληρο το χρόνο. Η παραμονή της σε κάθε κράτος μέλος θα είναι περίπου 7-15 ημέρες δίνοντας στους εθελοντές την ευκαιρία να συναντηθούν, να μιλήσουν με το ευρύ κοινό και με τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, να μεταδώσουν στους πολίτες την ενέργεια και τον ενθουσιασμό τους για την εθελοντική δράση και να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν το μέλλον του εθελοντισμού. Μέσα από τον διάλογο και την ενεργό συμμετοχή των εθελοντών και των οργανώσεών τους, οι δραστηριότητες  που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της περιοδείας θα προβάλλουν τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες, παρέχοντας ταυτόχρονα μια ιδανική πλατφόρμα, για να μάθουν οι πολίτες περισσότερα για τον κόσμου του εθελοντισμού και για το πως μπορούν να πάρουν μέρος στις εθελοντικές δραστηριότητες. Η περιοδεία θα φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους εθελοντές, αλλά και τους εθελοντές πιο κοντά στο κοινωνικό σύνολο.

Με αφορμή της ανακήρυξης του 2011 ως Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη και Κρίτων Αρσένης διοργάνωσαν εκδήλωση στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι κοινωνικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και όλοι όσοι ασχολούνται και παρεμβαίνουν σε θέματα εθελοντισμού για τις προτεραιότητες, τους στόχους αλλά και τις προκλήσεις του έτους για το 2011, και να επιτευχθεί μια ουσιαστική επαφή με τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Άποψη της αίθουσας του Αρχαιολογικού Μουσείου «Μανόλης Ανδρόνικος»
Με ενδιαφέρον δηλώνουν τη συμμετοχή τους οι Θεσσαλονικείς στις εργασίες της ημερίδας για τον Εθελοντισμό

Οι δύο προαναφερόμενοι Ευρωβουλευτές τόνισαν στον χαιρετισμό τους την ανάγκη συγκρότησης ομάδων εθελοντών από ευαισθητοποιημένους πολίτες, που θα βοηθήσουν σε  πολλούς τομείς την πόλη και στους κατοίκους της σε μια εποχή που χρειαζόμαστε  όλοι την συμπαράσταση των συνανθρώπων μας. Μια αγκαλιά καλοσύνης από όλους μας για όλους τους πολίτες. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι: η πόλη μας έχει την ανάγκη όλων μας τόσο στην καθαριότητα όσο και στην τάξη. Οι νέοι μπορούν να βοηθήσουν, μπορούν να προσφέρουν, μπορούν να γίνουν υπόδειγμα υπεύθυνων ανθρώπων.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Γιάννος Λιβανός ανέπτυξε το θέμα «Το είδος του Εθελοντισμού που θέλουμε να προωθήσουμε» ενώ η ειδική συνεργάτης τού ΓΓΝΓ Αγγελική Μπούρα ανέπτυξε το θέμα: «Παρουσίαση Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού – Παρουσίαση Εθνικού Σχεδίου Δράσης ΓΓ Νέας Γενιάς».

Τις εισηγήσεις των στελεχών της ΓΓΝΓ ακολούθησαν διευκρινίσεις και τοποθετήσεις και στη συνέχεια έγινε ανοιχτή συζήτηση με Εκπροσώπους Εθελοντικών Οργανώσεων. Αξίζει να σημειωθεί στην πληρότητα του χώρου υπήρξαν όλες οι ηλικίες ανάμεσά τους, όμως μία νεαρή σε αναπηρικό καροτσάκι, έναν τυφλό και μία έγκυο! Είναι ένα δείγμα συμπόνιας από όλες τις κοινωνικές ομάδες, που πρέπει να μας παραδειγματίσει όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ