Η βρετανική αστυνομία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική ενέργεια» τη δολοφονία του βουλευτή των Συντηρητικών Σερ Ντέιβιντ Άμες. Aνησυχία για την ασφάλεια των εκλεγμένων αντιπροσώπων.Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, η κοινή γνώμη και ο βρετανικός τύπος έχουν συγκλονιστεί από τη δολοφονία του συντηρητικού βουλευτή Σερ Ντέιβιντ Άμες, χθες το μεσημέρι, στη περιοχή του Έσσεξ. Η μητροπολιτική αστυνομία χαρακτηρίζει την επίθεση «τρομοκρατική», η οποία πιθανότατα έχει υποκινηθεί από ισλαμικό εξτρεμισμό. Βασικός ύποπτος είναι ένας 25χρονος Βρετανός υπήκοος με καταγωγή από τη Σομαλία.

Το χρονικό της επίθεσης

Όλα έγιναν στις 12:05 το μεσημέρι τοπική ώρα. Ο βουλευτής είχε οργανώσει μια πολιτική συγκέντρωση στην εκκλησία της γενέτειρας του, στο Leigh-on-Sea, για τους ψηφοφόρους του, όταν κάποιος τον πλησίασε και τον τραυμάτισε με πολλαπλές μαχαιριές. Στις 13:50 συνελήφθη ο 25χρονος από την αστυνομία του Έσσεξ. Οι διασώστες προσπαθούσαν στο σημείο της επίθεσης να κρατήσουν στη ζωή τον 69χρονο βουλευτή, καθώς κρίθηκε αδύνατη η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όμως λίγο πριν τις 15:00 εκείνος υπέκυψε στα τραύματά του.

Το πρωί του Σαββάτου, πλάι πλάι, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τον ηγέτη των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ κατέθεσαν λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας του επί σχεδόν 40 χρόνια βουλευτή του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο Μπόρις Τζόνσον τον περιέγραψε ως «έναν από τους ευγενικότερους και καλύτερους ανθρώπους της πολιτικής», ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι ήταν «ένας πραγματικός δημόσιος λειτουργός». Γεννηθείς το 1952 και πατέρας πέντε παιδιών, υπηρέτησε στο Κοινοβούλιο αδιάκοπα από το 1983. Σήμερα στα βρετανικά πρωτοσέλιδα δεσπόζουν οι φωτογραφίες του αγκαλιά με σκυλιά, καθώς ήταν γνωστή η φιλοζωική του δράση.

Ερωτήματα και ανησυχία για την ασφάλεια των βουλευτών

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ παραδέχτηκε ότι «τίθενται εύλογα ερωτήματα για την ασφάλεια των εκλεγμένων αντιπροσώπων». Είναι γεγονός πως μόλις πριν πέντε χρόνια, τον Ιούνιο του 2016, σε παρόμοια εκδήλωση δολοφονήθηκε η βουλευτής των Εργατικών Τζο Φοξ από ακροδεξιό εξτρεμιστή. Μετά τη δολοφονία της η ασφάλεια των βουλευτών αυξήθηκε, ενώ δόθηκε ειδικός εξοπλισμός σε όλους τους βουλευτές για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας είναι ότι τέτοια μέτρα κόστιζαν περίπου 170.000 λίρες το 2015, ενώ δύο χρόνια μετά ξοδεύτηκαν για παρόμοιους εξοπλισμούς 4.500.000 εκατομμύρια λίρες.

Οι βουλευτές όμως ζητούν περαιτέρω μέτρα για την προστασία τους. Βασικές προτάσεις είναι η διεξοδικότερη έρευνα των επιθέσεων κατά των δημόσιων λειτουργών, η ενίσχυση της φύλαξης για όσους δέχονται απειλές αλλά ακόμα και η αποφυγή της ρητορικής μίσους που κάποιες φορές καλλιεργείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ