Την καθημερινότητα στο Ολυμπιακό Χωριό περιγράφει η αθλήτρια του μπιτς βόλεϊ Κάρλα Μπόργκερ. Έκδηλη η αγωνία για τα καθημερινά τεστ για την πανδημία.Η πρεμιέρα δεν ήταν ιδανική για το γερμανικό δίδυμο Κάρλα Μπόργκερ και Γιούλια Ζούντε στο ολυμπιακό τουρνουά του μπιτς-βόλεϊ. Οι Γερμανίδες έχασαν από την ελβετική ομάδα (Γιοάνα Χάιντριχ, Ανούκ Βέρζε Ντεπρέ) με 1-2 σετ και αγωνιούν για τη συνέχεια. Περισσότερο αγωνιούν όμως για τη δαιμονισμένη ζέστη, αλλά και για τα καθημερινά τεστ που πρέπει να κάνουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) η Κάρλα Μπόργκερ περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν και, προς τιμήν της, δεν αναφέρει τον καύσωνα ως δικαιολογία για την ήττα του Σαββάτου. «Όταν παίζεις μετά τις 4-5 το απόγευμα κάτι γίνεται, αλλά πιο νωρίς η σωματική καταπόνηση είναι εξοντωτική» τονίζει η γερμανίδα πρωταθλήτρια. «Το μεσημέρι, όταν έχω προπόνηση ή πηγαίνω στο εστιατόριο για φαγητό, μου φαίνεται αδιανόητο ότι σε λίγες ώρες θα έχω αγώνα, με αυτή την απίστευτη ζέστη. Από την άλλη πλευρά βέβαια, μία αθλήτρια του μπιτς βόλεϊ προφανώς έχει συνηθίσει τη ζέστη. Είναι και θέμα ψυχολογίας, νομίζω, σκέφτεσαι ότι μπορεί εσύ να υποφέρεις, αλλά ο αντίπαλός σου μπορεί να υποφέρει περισσότερο…»

Από την πρώτη στιγμή που ανατέθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, οι αθλητές γνώριζαν ότι η καλοκαιρινή ζέστη, με υψηλά ποσοστά υγρασίας, θα δυσχεράνει την προσπάθειά τους για διάκριση. Κάποιοι κατέφυγαν σε ασυνήθιστες μεθόδους για να προσαρμοστούν εγκαίρως. Για παράδειγμα, ο γερμανός κωπηλάτης Όλιβερ Τσάιντλερ έλεγε ότι έκανε προπονήσεις στη …σάουνα, ώστε να εγκλιματίζεται σιγά-σιγά στις συνθήκες που επικρατούν στο Τόκιο. Τι άλλο μπορεί να κάνει ένας αθλητής για να αντιμετωπίσει τη ζέστη; «Είναι πολύ σημαντικό να πέφτει η θερμοκρασία του οργανισμού αμέσως μετά την προπόνηση ή τον αγώνα, να αρχίζει η διαδικασία της αποκατάστασης», λέει η Κάρλα Μπόργκερ. «Υπάρχουν πολλοί συμπαθείς εθελοντές που σου προσφέρουν πάγο αμέσως μετά την καταπόνηση, είναι πολύ χρήσιμο αυτό. Οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές φέρνουν παγωμένες πετσέτες. Από κει και πέρα προσαρμόζουμε τη διατροφή μας, πίνουμε πολλά υγρά και προσπαθούμε να μένουμε όσο το δυνατόν λιγότερο στον ήλιο…»

Θετικό τεστ ίσον αποκλεισμός

Το μεγαλύτερο άγχος για την Κάρλα Μπόργκερ είναι τα καθημερινά τεστ για τον κορωνοϊό. Όλοι οι αθλητές αγωνιούν για τα αποτελέσματα, πρωτίστως για την υγεία τους, αλλά και επειδή γνωρίζουν ότι ένα θετικό τεστ σημαίνει αποκλεισμό από τον επόμενο αγώνα, αν όχι και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες γενικότερα. Συνέβη ήδη στο μπιτς-βόλεϊ γυναικών: το δίδυμο από την Τσεχία (Μπαρμπόρα Χερμάνοβα, Μαρκέτα Σλούκοβα) αποκλείστηκε, μόλις διαγνώστηκε θετική η μία από τις δύο αθλήτριες. «Είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί», λέει ο Κάρλα Μπόργκερ. «Φοράμε μάσκα συνεχώς, κάθε τόσο απολυμαίνουμε τα χέρια, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Είναι λίγο αλλόκοτο αυτό που συμβαίνει, να ξέρεις ότι πληθαίνουν τα κρούσματα ακόμα και μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό, είδαμε τι έγινε με την ομάδα της Τσεχίας, κάπου σε πιάνει το στομάχι σου με όλα αυτά… Κάθε πρωί κάνουμε τεστ και βάζουμε θερμόμετρο. Και κάθε φορά σκέφτομαι με αγωνία τι θα συνέβαινε αν έχω κι εγώ κάτι. Βέβαια αισθάνομαι καλά και δεν έχω κανένα σύμπτωμα, αλλά υπήρχαν και άλλοι που νόσησαν χωρίς να έχουν συμπτώματα και μπήκαν σε καραντίνα».

Από αγωνιστικής πλευράς η ατυχία της ομάδας που απέχει λόγω κορωνοϊού είναι ότι χάνει το παιχνίδι «στα χαρτιά». Αυτό ακριβώς συνέβη με τις Χερμάνοβα και Σλούκοβα, που έχασαν χωρίς καν να εμφανιστούν στην άμμο τον αγώνα απέναντι στο άλλο γερμανικό δίδυμο, που αποτελείται από τη Λάουρα Λούντβιχ και τη Μαργκαρέτα Κοζούχ. Η Κάρλα Μπόργκερ προσπαθεί να το εκλογικεύσει και λέει ότι «είναι σαν να τραυματίζεσαι, και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούσες να αγωνιστείς». Από την άλλη πλευρά όμως, υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός «στα χαρτιά» ουσιαστικά αλλοιώνει την αθλητική άμιλλα. «Ναι, πιστεύω ότι αλλοιώνεται ο ανταγωνισμός, ειδικά εδώ που αγωνιζόμαστε σε ομίλους των τεσσάρων», λέει ο γερμανίδα πρωταθλήτρια. «Όταν μία ομάδα δεν μπορεί να αγωνιστεί, τότε η νίκη ουσιαστικά χαρίζεται στην αντίπαλη ομάδα. Και αν σκεφτείτε ότι εκτός από τους δύο πρώτους προκρίνονται στην επόμενη φάση και οι τρεις καλύτεροι τρίτοι, τότε είναι φανερό ότι μιλάμε για αλλοίωση ανταγωνισμού».

Πρώτο κρούσμα στη γερμανική αποστολή

Το Σάββατο εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα στη γερμανική ολυμπιακή αποστολή. Πρόκειται για τον ποδηλάτη Σίμον Γκέσκε, ο οποίος,αν και είχε εμβολιαστεί, διαγνώστηκε θετικός με αποτέλεσμα να του επιβληθεί καραντίνα δέκα ημερών σε ειδικό ξενοδοχείο στο Τόκιο. Ο ίδιος υποθέτει ότι «κάπου στον δρόμο για το Τόκιο» νόσησε με τον κορωνοϊό, χωρίς να γνωρίζει που ακριβώς. Προς το παρόν, γράφει ο 35χρονος ποδηλάτης στο Twitter, «αισθάνομαι λίγο σαν να είμαι στη φυλακή. Τα παράθυρα είναι κλειστά, δεν επιτρέπεται να βγω από το δωμάτιο παρά μόνο τρεις φορές την ημέρα και κάθε πρωί στις επτά μία φωνή από το μεγάφωνο με ξυπνάει για να βάλω θερμόμετρο…»

Μαξιμίλιαν Ρίγκερ (DLF)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ