Φωτογραφία:
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αναστάσιος Σαλτσογλίδης
και δεξιά ο Υπεύθυνος Τύπου Αθανάσιος Κήπας.

Γιάννης Δελόγλου

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου

Στουτγάρδη. Μια Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων που έβαλε τις βάσεις της στην δεκαετία του ΄70, όταν άρχισαν πλέον να βρίσκουν τον δρόμο τής εγκατάστασής τους οι ξενιτεμένοι Έλληνες, στους τόπους που φιλοξενήθηκαν ως εργάτες και άρχισαν να πιστεύουν ότι το όνειρο τής επιστροφής τους στην Ελλάδα ήταν άπιαστο, έριξαν τις ελπίδες τους στα σχολεία για Ελληνομάθεια από όπου ιδρύθηκαν οι σύλλογοι, για να κάνουν το δευτεροβάθμιο όργανό τους, μετρά σήμερα μια εκπληκτική πορεία, παρά τις αντίξοες συνθήκες που βρήκε στο δρόμο της. Μια Ομοσπονδία που ήξερε πάντα τον σκοπό και τον στόχο της και αγωνιζόταν για τη βελτίωση τής Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Βάδη Βυρτεμβέργη, ενός Ομόσπονδου Κρατιδίου τής τότε Δυτικής Γερμανίας, από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα τής Κεντρικής Ευρώπης, που οι δυο άκρες του απέχουν 200 χιλιόμετρα. Αυτές οι αποστάσεις από τη Στουτγάρδη, που μοιράζονται στη μέση, δεν ευκόλυναν βέβαια τη μετακίνηση τόσο των μελών τού ΔΣ τής Ομοσπονδίας όσο και άλλων εμπλεκομένων οργάνων, που αγωνίζονται να διατηρήσουν τα Ελληνόπουλα την Ελληνοκεντρική τους μάθηση και ταυτότητα. Παρά αυτά παρατηρούμε ότι το πλέον δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο Ομοσπονδίας που το αποτελούν άτομα με όραμα, αγωνίες, θέληση, επιμονή και υπομονή, με αντοχές, που ξεπερνούν τα όρια, επιμένει ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

Μετά το ξεκαθάρισμα των σχολικών μονάδων, αυτά που λειτουργούν αυτή τη στιγμή και που θεωρούνται βιώσιμα είναι:

  • 31 Νηπιαγωγεία με 495 Ελληνόπουλα και 14 Νηπιαγωγούς.
  • 107 Τμήματα μητρικής γλώσσας Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με 3.554 μαθητές και 90 δασκάλους.
  • 33 Τμήματα Γυμνασίων μητρικής γλώσσας με 851 μαθητές, 35 μαθητές ενταγμένου σχολείου και 68 καθηγητές.
  • Ακόμη στη Βάδη Βυρτεμβέργη λειτουργούν τέσσερα Λύκεια που έχουν:
    • Στουτγάρδη 148 μαθητές,
    • Waiblingen 31 μαθητές,
    • Ludwigsburg 21 μαθητές και
    • Mannheim 20 μαθητές!..

Και ενώ μάχονται με αξιοπρέπεια τα μέλη Ομοσπονδίας για την βελτίωση των σχολείων κάποιοι δημιουργούν προβλήματα με τις γνωστές μεθόδους. Θεωρούν την ύπαρξή τους ανώτερη και πάνω από τα ΔΣ των Ομοσπονδιών αλλά και της Συνομοσπονδίας που την αποτελούν η Γερμανία, η Τσεχία και η γερμανόφωνη Ελβετία. Έτσι ο καθαρά κομματικός παράγων του ΠΑΣΟΚ ως τομέας Απόδημου Ελληνισμού, που δεν έχει καμία σχέση με την Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών, με παρεμβάσεις του δημιουργεί προβλήματα στο έργο των καθ’ ύλη αρμόδιων παραγόντων των Ομοσπονδιών, κάτι που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Το αν θα συνεχίσει το Υπουργείο να έχει συναντήσεις και περιοδείες στη Γερμανία σίγουρα δεν είναι δουλειά του όποιου κομματικού μηχανισμού, που θέλει να κηδεμονεύει τομείς που δεν του ανήκουν εκτός και αν είναι κομματικές συσκέψεις χωρίς όμως κυβερνητικά στελέχη, που έχουν άλλα καθήκοντα και άσχετα από πιο κόμμα προέρχονται. Ακόμη κορυφαία στελέχη των Ομοσπονδιών τονίζουν ότι οι κάθε είδους συναντήσεις πρέπει να γίνονται οπωσδήποτε και με την Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων.

Αποφασισμένοι, ακλόνητοι, αλύγιστοι, ρεαλιστές, εμπνέουν εμπιστοσύνη και τονίζουν με έμφαση: «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι ουδέποτε Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, όπως και η Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών δεν παραχώρησαν αρμοδιότητες στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων (Ο.Ε.Κ.) σε τοπικές κοινότητες ή σε άλλους θεσμούς. Θέματα παιδείας διαχειρίζονται μόνον από τους προαναφερόμενους θεσμούς. Κανείς άλλος δεν γνωρίζει τα θέματα αυτά καλύτερα από τους γονείς, τους συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους.» Είναι μια ακόμα ξεκάθαρη και άκρως δικαιολογημένη στάση. Καμπανάκι ανησυχίας σε όσους ερωτοτροπούν με κηδεμονίες σε κομματικούς μηχανισμούς.

Σχετικά με τη λειτουργία των Λυκείων Στουτγάρδης, Waiblingen και Ludwigsburg για την επόμενη σχολική χρονιά και λόγω του ότι ο αριθμός των μαθητών που υπάρχουν τώρα, είναι ασύμφορος σε τρία σχολεία, που τα δύο απέχουν μόλις πέντε χιλιόμετρα το ένα και 15 το άλλο από τη Στουτγάρδη όπου σήμερα λειτουργεί το Λύκειο. Στόχος του Υπουργείου είναι να συμπτυχθούν σε ένα. Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ41Β/Φ27/629 από 25.10.2010 έγγραφό της η Συντονίστρια εκπαίδευσης Δρ. Κωνσταντίνα Παλαιολόγου απευθύνεται στους συλλόγους των εν λόγω Λυκείων και αναφέρει: «Προκειμένου να προβούμε σε ενοικίαση διδακτηρίου το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες και των τριών Λυκείων περιοχής Στουτγάρδης από το Σχολικό έτος 2011-2012, παρακαλούμε το ταχύτερο δυνατό να έχουμε τις απόψεις σας για το θέμα αυτό, αφού προηγουμένως λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω βασικές προϋποθέσεις:

  1. Λειτουργικότητα,
  2. Πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς από μαθητές,
  3. Αυτονομία,
  4. Ασφάλεια,
  5. Προαύλιο χώρο και
  6. Περιοχή.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο μόνος σύλλογος που απάντησε είναι του Ludwigsburg, που επισημαίνει ότι επιθυμεί τη λειτουργία του δικού του Λυκείου και ένα στη Στουτγάρδη. Και ενώ δεν απάντησαν οι άλλοι δύο σύλλογοι επισημαίνουμε ότι η σύμβαση μισθώσεως του τωρινού Λυκείου Στουτγάρδης δεκαετούς διάρκειας λήγει εντός του 2011 με το ασύμφορο και παράλογο μίσθωμα των 20.000 ευρώ μηνιαίως».

Η Συνέντευξή μας

Άνθρωποι με σύνεση και πολλά ιδανικά, άνθρωποι με αρετή και εμπιστοσύνη σε όλους εκείνους που αγωνίζονται για τα προβλήματα των σχολείων αποτελούν σήμερα τον κορμό των Ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Δύο από αυτούς έχουμε σήμερα απέναντί μας. Τον κ. Αναστασία Σαλτσογλίδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βάδης Βυρτεμβέργης, που κατοικεί στα βορειότερο σημείο, στην πόλη Künzelsau 100 χιλ. από τη Στουτγάρδη, και τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Αθανάσιο Κήπα, που κατοικεί 60 χιλ. νότια της Στουτγάρδης στην πόλη Reutlingen. Τους χωρίζουν 160 χιλιόμετρα αλλά τους ενώνουν οι αγνοί αγώνες για τα Ελληνόπουλα της Διασποράς. Για να βρεθούν άλλοτε στη Φραγκφούρτη ως μέλη της Ομοσπονδίας, στη Στουτγάρδη ή σε άλλες πόλεις της Γερμανίας  καταπίνουν τα χιλιόμετρα όπως το νερό της βρύσης, που δροσίζει τα διψασμένα λουλούδια. Ο ελεύθερος χρόνος για εργαζόμενους που κινούνται για τα κοινά είναι πολυτέλεια. Γι’ αυτούς τους φωτεινούς σηματοδότες της παιδείας, που χρωστούν πάρα πολλά όλοι οι ξενιτεμένοι (γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί, υπηρεσίες) αλλά και εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Ελληνικής Πολιτείας, είναι ικανοποίηση για το μεγάλο χρέος. Για τη διατήρηση της γλώσσας και της πολιτιστικής ταυτότητας των Ελληνοπαίδων στο Εξωτερικό.

Και οι δύο μας μίλησαν με ειλικρίνεια, μας μίλησαν καθαρά, μας μίλησαν ρεαλιστικά αλλά και προφητικά. Μας είπανε:

  1. Κάναμε τον τελευταίο καιρό δύο επισκέψεις στο Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης. Η μια ήταν για την παραμονή και λειτουργία του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης στη Στουτγάρδη από όπου είχαμε σχετική ανταπόκριση και η δεύτερη για την περίπτωση του Λυκείου. Υπάρχουν καλά στοιχεία συνεργασίας αλλά οι συνεχείς αλλαγές των διαφόρων παραγόντων στο Υπουργείο, διευθυντών και υπουργών και η ενημέρωσή τους δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην προώθηση διαφόρων ζητημάτων.
  2. Έγινε συνάντηση της υφυπουργού κας Χριστοφυλλοπούλου με παράγοντες της ΟΕΚ για τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων στη Γερμανία ερήμην της Συνομοσπονδίας και των Ομοσπονδιών που χειρίζονται διαδικαστικά όλα όσα έχουν άμεση σχέση με την εκπαίδευση.
  3. Εκφράζουμε την ευχαρίστηση μας στον Συντονιστή Περιφέρειας Ευρώπης του ΣΑΕ κ. Γιώργο Αμαραντίδη και την κα. Σοφία Καρυπίδου για την στήριξη στο δύσκολο έργο μας αλλά και την συμπαράστασή τους τόσο στη σύσταση της Συνομοσπονδίας όσο και στο έργο της Ομοσπονδίας.
  4. Ζητούμε την συνεργασία των γονέων και την βοήθεια τους στις κινήσεις της Ομοσπονδίας. Η αδιαφορία κυρίως των συλλόγων βλάπτει σοβαρά την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Υπάρχουν, δυστυχώς, δύο σχολεία που δεν πήραν ούτε το πρώτο μέρος των βιβλίων και άλλα 34 δεν πήγαν να πάρουν το δεύτερο μέρος των σχολικών βιβλίων!!!
  5. Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να έχουμε για την Β.Β. (Βάδη Βυρτεμβέργη) τουλάχιστον 120 δασκάλους αλλά και περισσότερους καθηγητές για την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012.
  6. Είμαστε σε ένα νέο κύκλο επαφών και ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ουσιαστικά. Όλες οι προκαταρτικές επαφές είναι ευπρόσδεκτες και ελπιδοφόρες. Η Ομοσπονδία θα κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των παιδιών μας στην Ελληνόγλωσση παιδεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ