Πρώτα οι απολαυστικές διακοπές στις παραλίες της Μεσογείου και μετά υποχρεωτική καραντίνα στην πατρίδα; Αυτόν τον δρόμο φαίνεται να έχει επιλέξει η Νορβηγία.Δεκάδες ξενοδοχεία καραντίνας λειτουργούν κοντά στο αεροδρόμιο του Όσλο. Το ίδιο συμβαίνει κοντά σε συνοριακές διελεύσεις, για παράδειγμα προς τη γειτονική Σουηδία. Μόλις οι Νορβηγοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους από τις διακοπές, τους περιμένει μισθωμένο λεωφορείο για να τους μεταφέρει στο πλησιέστερο ξενοδοχείο καραντίνας. Δεν έχει σημασία αν έκαναν διακοπές στη Φινλανδία, στις Κανάριες Νήσους ή στην Ελλάδα. Θα πρέπει να παραμείνουν στο ξενοδοχείο επί δέκα ημέρες για προληπτικούς λόγους και φυσικά να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος της υποχρεωτικής καραντίνας. Πενήντα ευρώ στοιχίζει μία διανυκτέρευση.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας, Μόνικα Μάελαντ, υποστηρίζει ότι, αν και δαπανηρό, το μέτρο είναι πιο αποτελεσματικό απ΄ότι θα ήταν μία καραντίνα κατ΄οίκον. “Στόχος μας είναι να περιορίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τις εισαγωγές κρουσμάτων και ιδιαίτερα τις μεταλλάξεις του ιού. Στο ξενοδοχείο είναι πιο εύκολο να ελέγξουμε εάν πράγματι τηρούνται τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα”, λέει η υπουργός.

Κάποιοι προτιμούν το …πρόστιμο

Δεν συμφωνούν όλοι με τη λογική της νορβηγικής κυβέρνησης. Ο Πέτερ Μπόστρομ Χάνσεν μόλις επέστρεψε από διακοπές με τη σύζυγό του στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στις Κανάριες Νήσους. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 λέει ότι προτιμά να πληρώσει το πρόστιμο για παραβίαση της καραντίνας, που φτάνει τις 2.000 ευρώ, παρά να συνωστίζεται με αγνώστους σε ένα ξενοδοχείο επί δέκα ημέρες. “Δεν νομίζω να μας βάλουν και στη φυλακή, που και πάλι θα το προτιμούσα, αν μη τι άλλο εκεί θα μας δίνουν ένα πιάτο φαγητό. Αλλά σε ξενοδοχείο δεν πάω, εκεί μαζεύονται πολλοί και κάποιοι από αυτούς έχουν σίγουρα προσβληθεί από τον ιό”, λέει ο ίδιος.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έναν …επινοητικό Νορβηγό, ο οποίος επιστρέφοντας από τις διακοπές του έβαλε τα σκι και επιχείρησε να περάσει κρυφά τα σύνορα προς τη Σουηδία για να αποφύγει την καραντίνα του ξενοδοχείου. Τον βρήκαν στα χιόνια, στα πρόθυρα της υποθερμίας. Τελικά ούτε αυτός γλύτωσε την καραντίνα. Άλλοι πάλι δεν έχουν πρόβλημα να απομονωθούν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για δέκα ημέρες. Παράδειγμα ο Ντάνιελ Στέεν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε επισκεφθεί τη φίλη του στη Φινλανδία και λέει ότι η υποχρεωτική καραντίνα “μπορεί να είναι πράγματι ένας περιορισμός της ελευθερίας μου, αλλά στο κάτω κάτω ήταν δική μου απόφαση να ταξιδέψω στο εξωτερικό…”

Άλλο καραντίνα, άλλο διακοπές

Μετά τις πρώτες επτά ημέρες στο ξενοδοχείο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό και, αν βγει αρνητικό, μπορούν να πάνε στο σπίτι τους, αλλά και εκεί θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για τρεις ημέρες, μέχρι να συμπληρωθεί το υποχρεωτικό δεκαήμερο που προβλέπει ο νόμος. Όσο για το νορβηγικό ξενοδοχείο, σίγουρα δεν προσφέρεται για συνέχιση των διακοπών. Όπως εξηγεί ο Τόμας Όντεγκαρντ, διευθυντής σε ξενοδοχείο καραντίνας στο Όσλο, το μπαρ και το γυμναστήριο παραμένουν κλειστά και οι πελάτες έχουν ελάχιστα περιθώρια να κινηθούν στους χώρους του ξενοδοχείου. Αν μη τι άλλο, προβλέπεται πλήρης διατροφή, αλλά και αυτή …εξ αποστάσεως. “Τρεις φορές την ημέρα οι συνεργάτες μας μεταφέρουν το φαγητό στα δωμάτια, χτυπούν την πόρτα και οι πελάτες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον τριάντα δευτερόλεπτα πριν ανοίξουν για να πάρουν το φαγητό τους”, λέει ο Τόμας Όντεγκαρντ.

Σε γενικές γραμμές η Νορβηγία έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ωστόσο πριν από λίγες εβδομάδες τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται, ιδιαίτερα στο Όσλο. Γι αυτό η Σίλβια Άασταντ, εκπρόσωπος της νορβηγικής πρωτεύουσας για θέματα υγείας, δηλώνει ότι δεν βλέπει κάποια εναλλακτική λύση στα ξενοδοχεία καραντίνας. Στο κάτω κάτω, επισημαίνει, “μπορούμε να το δούμε ως μία υπηρεσία προς την κοινότητα. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους…”

Σόφι Ντόνγκες (NDR)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ