Η κυβέρνηση προχωρά στην απόφαση της υποχρεωτικότητας, την ίδια ώρα που κανένα μέτρο περιορισμού της πανδημίας δεν υφίσταται στη χώρα. Αντιδράσεις από τα συνδικάτα.Μετά από ένα ντιμπέιτ που διήρκησε αρκετούς μήνες, η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS England). Οι εργαζόμενοι λοιπόν, θα πρέπει να επιλέξουν τους ερχόμενους μήνες, ανάμεσα στον εμβολιασμό ή την απόλυση.

Ο μεγαλύτερος υγειονομικός οργανισμός της Ευρώπης – με περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους – θα γίνει ο δεύτερος κλάδος στην Αγγλία που του επιβάλλεται εμβολιασμός, μετά τους υπαλλήλους σε οίκους ευγηρίας, στους οποίους μάλιστα η διορία τελειώνει την Πέμπτη.

Αυστηρή η κυβέρνηση στους εμβολιασμούς, όχι όμως σε περιορισμούς

Τον προηγούμενο μήνα, ο υπουργός Υγείας Σάντζιτ Τζάαβιντ είχε κάνει γνωστή τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να προστατευτεί το προσωπικό αλλά και οι ασθενείς». Βέβαια την ίδια ώρα, κανένα άλλο μέτρο περιορισμού της πανδημίας δεν υπάρχει στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για παράδειγμα οι μάσκες, δεν είναι υποχρεωτικές ούτε καν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το ίδιο το NHS, πριν ένα μήνα είχε θέσει το ζήτημα της επαναφοράς κάποιων περιορισμών ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, κάτι που δεν βρήκε αντίκρισμα από την κυβέρνηση. Είναι γεγονός, ότι τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σταθερά πάνω από 30,000 την ημέρα ενώ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν καθημερινά τις 1000.

Μόλις χθες αποκαλύφθηκε, ότι πάνω από 11.600 Βρετανοί κόλλησαν κορωνοϊό εντός νοσοκομειακών χώρων και τελικά έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί βουλευτές μάλιστα κάνουν λόγω για «σκανδαλώδη στοιχεία».

Αντίδραση από τα συνδικάτα

Από την άλλη βέβαια, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερη η σύσταση παρά η επιβολή του εμβολιασμού. Κύριος φόβος είναι, η περαιτέρω έλλειψη προσωπικού σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 80.000 με 100.000 εργαζόμενοι παραμένουν ανεμβολίαστοι ενώ το 89% του προσωπικού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Η κυβέρνηση πάντως αναμένεται να ανακοινώσει ότι η διορία για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους θα είναι μέχρι την άνοιξη του 2022 ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος και για τις δύο δόσεις.

Από την απόφαση αυτή, θα εξαιρεθούν όσοι αδυνατούν να κάνουν το εμβόλιο για ιατρικούς λόγους, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι τα υπόλοιπα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία) θα έχουν την ευχέρεια να υιοθετήσουν ή όχι την απόφαση.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ